Kahve Lekelerini Tüm Alanlardan Çıkarmak İçin Ne Yapılmalıdır?

İçindekiler
kahve lekelerine anında müdahale edilmezse lekenin çıkması oldukça zor bir duruma bürünür. Bunun İçinde anında müdahale edilmesi daha net sonuçların elde edilmesini sağlar.
Giysilerden Çıkarma
Giysi üzerine kahvenin dökülmesi kolaydır ama lekenin çıkarılması o kadar da kolay değildir. Giysideki kahve lekesi çıkarma konusunda gerekli olan malzemeler;
- Soğuk su
- Alkali ağartıcı özelliği bulunmayan deterjan
- Ilık su
- Çamaşır makinesi
Giysideki kahve lekesi nasıl çıkar kapsamında öncelikli olan kıyafetin ters çevrilmesidir. Lekenin arka kısmından üstüme soğuk su dökün. Bu sayede kurumuş ve yeni meydana gelen kahve lekesi kumaştan çözülmüş olacaktır. Sonra sorun olan bölgeye alkali ve ağartıcı özelliği bulunmayan deterjan uygulaması yapılır. Leke kurumuş bir lekeyse 30 dakika yeni meydana geldiyse 8 dakika boyunca bu şekilde bekletilir. Bekleme süresinin ardından deterjan ile hafif hafif çitileme yapılmalıdır. Çitilemenin bitmesinden sonra çamaşır makinesinde en uygun olan programda yıkanır. Kıyafetten bu şekilde kahve lekesi çıkar. Yalnız kıyafetin kurutma makinesinde kesinlikle kurutulmaması gerekir.
Kot Pantolon
Kot pantolondan kahve lekesi nasıl çıkar kapsamında gerekli malzemeler;
- Limon suyu
Kot pantolonun iç kısmında limon suyunu denemek gerekmektedir. Bu sayede limonun pantolona zarar verip vermediğini görmek açısından da önemlidir. Kumaşta sarıya dönme gibi bir sorun meydana gelmezse limon suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sorun sütlü kahve lekesinden meydana geldiyse ve şeker içeriği bulunuyorsa mutlaka önceden soğuk su ile bu alanı yıkamak gerekir. Şekerli lekenin üzerine soğuk su ile durulama yapmadan limon suyu dökülürse kahverengi ve sarı leke sabitlenebilir. Bundan dolayı dikkatli olunması gerekmektedir. Limon suyu döküldükten sonra belli bir süre bu şekilde bekletilir ve ardından ılık su ile durulama yapılır.
Beyaz Giysiler
Gerekli Malzemeler
- Hidrojen peroksit
- Bulaşık deterjanı ve çamaşır suyu
Hidrojen peroksiti eczanelerden bulabilirsiniz. Kahverengi lekeler nasıl geçer kapsamında beyaz gömleğinizde sorun varsa mutlaka uygulamaya başlamadan önce lekeyi tersinden soğuk suya tutmalısınız. Ardından hidrojen peroksidin içine birkaç damla bulaşık sıvısı katılmalıdır. Bulaşık sıvısı bulunmuyorsa çamaşır suyu da katabilirsiniz. Lekeli olan bölgeye bu karışımdan dökülür ve birkaç dakika bekletilir. Ardından lekeyi dağıtmadan yapılacak olan çitileme ile sorun temizlenir ve çıkar. Hidrojen peroksit dışında alkol kullanımı yapmak da beyaz kıyafetlerde bulunan Türk kahvesi lekelerini çıkartır. Alkol ve bez yardımı ile lekeleme yaparak uygulama yapılmalıdır.
Koltuktan Çıkarma
Koltuktan kahve lekesi çıkarmak için yapılacak olan uygulamalar içinde en önemli adım hızlı şekilde hareket etmektir. Koltuktan kahve lekesi nasıl temizlenir kapsamında gerekli olan malzemeler;
- Havlu
- Leke çıkarıcı
- Sıvı deterjan
- Su
Meydana gelen lekenin fazlası hızlı şekilde kağıt havlu yardımı ile alınır. Koltuğunuz minderleri kılıflıysa kılıfları hemen çıkartın ve soğuk suyun içine bastırın. Değilse bir kovanın içine su ve sıvı deterjan koyun. Bu karışımı temiz bir bez ile kullanarak lekenin üzerini silin. Hızlı şekilde silmek lekeyi çıkartır. Ardından mutlaka durulama yapılmalıdır.
Karbonat ve Tuz
Kurumuş kahve lekesi nasıl çıkar kapsamında tuz ile karbonat karıştırılır. Islan bez ile silinen koltuğun üzerine bu karışım dökülür. Bu şekilde 30 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında ılık su ile leke olan alan tamamen durulanarak temizlenir. Durulanan alan kesinlikle kuruması için bırakılır. Kuruma esnasında kesinlikle koltuğa oturulmamalıdır. Aksi takdirde ıslak alanda farklı lekeler meydana gelir.
Sirke
Elma sirkesi lekeleri çıkarma konusunda kullanılan mucizevi bir üründür. Islak bez ile silinen bölgeye yine bez yardımı ile elma sirkesi sökülür ve bu şekilde birkaç dakika bekletilir. Sonrasında ılık su ile leke olan alan tamamen durulandığında lekeler çıkar.
Halıdan Çıkarma
Çamaşır Deterjanı
Halı üzerine dökülen Türk kahvesi ve çay lekeleri kadınların yaşamlarını kabusa dönüştürür. Halılarda uygulama yapmak için yıkama talimatlarını bilmek gerekir. Bu özellikle el dokuması halılar için geçerlidir. Leke meydana geldiği anda teniz beyaz bir havlu ile tamponlama işlemi yapılmalıdır. Türk kahvesinin fazlası gidesiye kadar beyaz havlu ile tamponlama işlemlerinin yapılması çok önemlidir. Halıdan lekeleri çıkartmak için ağartıcı özelliği olmayan çamaşır deterjanı kullanılmalıdır. Halı üzeri ıslatıldıktan sonra çamaşır deterjanı lekenin üzerine dökülür ve 30 saniye bu şekilde bekletilir. Ardından ıslak bez ile alan silinir. Sonrasında su yardımı ile lekeler tamponlanarak durulama yapılır.
Sirke
Temiz su bardağının içine 5’te 2 oranında sirke koyulur. Ardından bardağın geri kalan kısmına su doldurulur. Hazırlanan karışım temiz bir bezin üzerine dökülür ve tamponlama sistemi ile halıya uygulanır. Ardından temiz ve ılık bir suyla halı durulanır. Kalan nem kuru bir bezin yardımıyla tamponlanarak alınmalıdır.
Kurumuş Lekeleri Çıkarma
Kurumuş lekeleri çıkarma konusunda zorlu bir işlem sizi bekliyor demektir. Kıyafet, döşeme, koltuk ve halılara bulaşmış kahve lekelerini anında müdahale edilmezse bulaştığı bölgeye iyice tutunur. Bundan dolayı da lekeleri sökmek daha da zorlaşır. Eczaneden alınacak olan gliserini lekenin üzerine dökün ve yumuşamasını bekleyin. Kurumuş olan leke kıyafet üzerindeyse çamaşır makinesinde yıkanarak çıkartılır. Halı, koltuk ve döşeme gibi alanlarda ise temiz bez yardımı ile silinmelidir. Silinen bölge kuruması için bırakılır. Kuruma esnasında kesinlikle işlem yapılmamalıdır. Ayrıca yüzey üzerinde kesinlikle gliserin kalıntısının kalmaması gerekir. Kalıntı kalması lekelenmelere sebep olur.