Kalem Lekesi Hangi Yöntemlerle Ve Nasıl Çıkar

10.02.2020
6.763
Kalem Lekesi Hangi Yöntemlerle Ve Nasıl Çıkar

 

Tükenmez Kalem Lekesi

Tükenmez kalem gün içerisinde pek çok alanda kullanmaktayız. Bu tarz kalemlerin mürekkepleri içerisinde genellikle büyük ölçüde boya katkısı içerir. Özellikle en sık kullandığımız mavi renkli tükenmez kalem, içerisinde bulunan pek çok çeşit çözücüleri, reçineleri ve yağları bilmiş olmanız imkansız olduğu için, temizleme aşamasında da sıkıntılar yaşayarak, yanlış müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Tükenmez kalemlerin içerisinde ki mürekkeplerine, çoğu zaman yağ esaslı olmuş olan ve oldukça koyu bir kıvama sahip ve macun içerisinde bir alkol çözücü ile birlikte bir miktar sentetik renklendirici de karıştırılarak hazırlanır.

Tükenmez kalemlerin ve mürekkeplerin renkleri genellikle mavi, siyah ve kırmızıdır ancak pek çok farklı renk seçeneği de mevcuttur.

Genellikle bu üç rengi bir arada karıştırarak ne kadar fazla renk seçeneği yaratabileceğinizi bir tahmin etmeye çalışın, oluşturabileceğiniz renkler neredeyse sınırsızdır.

Tükenmez kalem lekesi kıyafetlerden, halıdan ya da mobilya üzerinden çıkarılmaya çalışılırken, genellikle mürekkebin tipine dikkat edilmesi gerekir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi mürekkep pek çok aşamada yapılır ve her kalemin içerisinde kullanılan yağ oranı ya da çözücü ve reçineler aynı olmayabilmektedir. Bu nedenle tam olarak doğru müdahale yapılması oldukça önemlidir.

Doğru müdahale işlemini yapmakta sıkıntı çekeceğinizi düşünüyorsanız, kuru temizleme şirketlerinden, halı yıkama şirketlerinden profesyonel bir destek alarak tükenmez kalem lekesinden kurtulmanız çok daha kolay ve doğru bir adım olacaktır.

dolma kalem lekesi nasıl çıkar

Dolma kalem Lekesi Nasıl Çıkar,Dolma Kalem Lekesi Ne İle Çıkar

Dolma kalemin içerisinde bulunan mürekkepler genellikle su bazlı mürekkepler-dendir.

Son zamanlarda kullanılmış olan pek çok katkı maddesi, eski zamanlarda kullanılmış olan bitkisel esaslı katkı maddeleri ile karşılaştırıldığında genellikle hepsi sentetik tir. Dolma kalemlerin yapımında kullanılmış olan mürekkebin yoğunluğu, tükenmez kalemin yoğunluğuna göre çok daha azdır ve dolma kalemin ucunun farklı yapısı olmasından dolayı, bu uç tıkanmasın diye kullanılan mürekkepler içerisinde boya içermezler.

Dolma kalem lekesini çıkarmak için, lekenin oluştuğu kumaşı, eğer leke yeni oluştuysa soğuk su içerisine koyarak bir süre bekletin. Ancak bu işlemi yaparken yalnızca lekeli kısmı suya koymaya dikkat edin. Ardından bir süngerin üzerine saf alkol ya da aseton damlatarak lekeyi tampon yaparak temizlemeye özen gösterin.

Bu işlemleri yaptıktan sonra lekeyi yıkamak için, kıyafetin ya da halının, temizleme talimatlarını okuyarak nasıl temizlenmesi gerektiği hakkında bilgi edinerek, çamaşır makinesinde yıkayın.

Yıkama işleminden sonra, kıyafetleri kurutma makinesinde kuruta mamaya özen göstermeniz oldukça önemlidir. Eğer leke tam anlamıyla çıkmadıysa, yüksek ısıya sahip olan kurutma makineleri sayesinde leke kumaşa tamamen nüfus ederek çıkması imkansız bir hal alabilir. Bu nedenle yıkamış olduğunuz kıyafetlerinizi kurutma işlemini, çamaşır askılığına asarak gerçekleştirin. Eğer kalem lekesi, bu işlemlere rağmen çıkmadıysa, kuru temizleme şirketlerinden destek alın.

Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Keçeli kalemler, anaokulunda ya da evde çocukların oldukça sık kullandığı, renkli sevimli kalemlerdir. İçerisinde pek çok renklendirici pigmentler kullanılmış olduğu için keçeli kalem lekesi de tıpkı su bazlı bir dolma kalem lekesi gibi zor çıkarılır.

Aynı zaman da lekeyi çıkarmak için yapılan herhangi bir yanlış müdahalede, keçeli kalem lekesinin renginin çok daha farklı bir renk alarak değişmesine ve kumaşa nüfus ederek kalıcı hale gelmesine neden olabilirsiniz.

Keçeli kalem lekesini çıkarmak için, ilk olarak leke yeni oluştuysa doğrudan soğuk su içerisine koymanız ve bir süre bekletmeniz oldukça etkili olacaktır.

– Belli bir süre su içerisinde beklettikten sonra, bir süngerin üzerine, bir miktar saf alkol ya da aseton dökerek lekenin olduğu bölgeye tampon yapar gibi uygulama yapın ve çözücü özelliği bulunan alkol ya da asetonun lekeyi çözmesine izin verin.

–  Bu işlemin ardından keçeli kalem lekesinin etrafa yayılmasını önlemek için kumaşı tekrar soğuk su içerisinde bir miktar bekleterek, temizleme talimatına göre çamaşır makinesinde yıkayın.

– Yıkama işleminin ardından, kurutmak için kurutma makinesini tercih etmekten kaçınmalısınız. Aksi halde kurutma makinesinin yaydığı yüksek ısı nedeniyle keçeli kalem lekesi kumaş üzerine iyice nüfus ederek çıkması imkansız bir hal alabilir. Bu nedenle kurutma işlemini, makineden çıkardıktan sonra, çamaşır askılığına asarak gerçekleştirmeye dikkat edin.

– Tüm bu işlemlere rağmen kıyafetinizin üzerinden keçeli kalem lekesi hala gitmediyse, bir kuru temizleme şirketinden yardım alarak, lekenin tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.