Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

07.01.2019
6.688
Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kalorifer Peteği Temizleme

Radyatör peteklerinin temizliği evinizin daha iyi ısınması ve dolayısı ile tasarruf bakımdan çok önemlidir.İyi ısıtmayan petekler zamanın yıpratıcı etkisine maruz kaldığı gibi sistemde kullanılan sıvıların içindeki pislik ve tortuların çökmesi ve kireçli suların zamanla peteklerin içini kaplayıp tıkamasına, zamanla peteklerin iyi ısıtmamasına sebebiyet verir .

Evde kendi imkânlarınızla peteklerin dış kısmını temizleyebilirsiniz. Peteğin dış kısmının temizliği sadece ön kısımla sınırlı kalacaktır. Daha detaylı temizlemek için peteği yerinden sökmeniz gerekir. Ancak peteği yerinden sökmeden önce içindeki suyu boşaltmanız gerekir.

  • Öncelikle peteğin giriş ve çıkış vanalarını kapatmanız gerekir.
  • Peteğin altına büyük bir kap koymalısınız. Çünkü peteğin bağlantısını sağlayan somunları gevşettiğiniz an, petek içinde bulunan su parkelere dökülecektir. Petek içindeki su, parkelere dökülürse kalıcı lekelere yol açabilir.
  • Peteğin bağlantılarını çözüp yerinden sökebilirsiniz.
  • Peteği söktükten sonra dış yüzeyini detaylı olarak temizleyebilirsiniz.
  • Hatta peteğin içine hortumla su doldurup içini yıkayabilirsiniz.

Bu işlemleri yaparak petekleri kendiniz temizleyebilirsiniz. Yalnız bilmeniz gereken birkaç detay bulunmaktadır. Bunlardan ilki; peteğin bağlantısını gevşettiğiniz an, peteğin iç kısmına oksijen girecektir ve oksijenin etkisi ile peteğin iç kısmı pas tutacaktır.

İkinci detay ise; peteğin içini su ile çalkayarak yıkamak, peteğin içini temizlemeyecektir. İçine koyduğunuz su yüzeysel olarak peteğin içini temizlemektedir.


Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Peteklerin daha verimli çalışması ve ısı verebilmesi için belirli aralıklarla yapacak olduğunuz kalorifer temizliğinin nasıl yapıldığı ve püf noktaları.

Genel Temizliği

  • Elektrikli süpürge;
  • Deterjan;
  • Fırça;
  • Mikro fiber bez;
  • Su.

Kalorifer petekleri, toz birikmesi ya da farklı sebeplerden dolayı zaman içerisinde kirlenmesine neden olacaktır. Kir birikintilerinin görsel olarak birçok insanı rahatsız etmesi sebebiyle radyatör temizliği iki ayda bir aksatılmadan yapılması çok önemlidir.

Kirlenmesini önlemek için evinizde bulunan malzemelerle birlikte temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yukarıda yazdığımız malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Toz kalıntılarını ilk olarak temizlemek için elektrik süpürgesi ile birlikte çekmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi de petek aralarına da gözle görülmeyen tozlar zaman içerisinde birikecek olması sebebiyle bir süre sonra bu tozlar birikerek siyah ve kötü bir görüntü oluşmasına neden olur.

 

Elektrik süpürgesi ile çekme işlemini yaptıktan sonra, şayet temizliğini aksatmanız halinde yapacağınız ilk işlem sert kılları olan bir fırça ile birlikte peteklerin köşeleri ve iç kısımları da dahil olmak üzere fırçalamanız önemli olacaktır. Hafif nemlendirdiğiniz bir mikro fiber bez silinmelidir. Bir kabın içerisine deterjanlı su hazırlamalı ve temiz bir bez deterjanlı su ile ıslatılmasının ardından tekrardan silme işlemi uygulanmalıdır.

Son olarak deterjan lekelerinin kalmaması için tekrardan temiz ve nemli bir bez ile birlikte silindikten sonra kurulamalısınız. Genel temizlik aksatılmamalı ve belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Sirke İle Radyatör Temizliği

  • 1 su bardağı sirke;
  • 1 litre su;
  • Sprey şişesi;
  • Saç kurutma makinesi;
  • Deterjan;
  • Bez.

Evinde küçük çocuğu olanların ya da hastası olanların hijyene daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle de radyatör temizliği için mutlaka sirke kullanarak mikropların yok olmasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin mikrop öldürücü özelliğinin olması nedeniyle sizlerde saf sirke kullanarak temizliği gerçekleştirmelisiniz.

İlk öncelikle toz temizliğinin gerçekleştirmelisiniz. Elektrikli süpürgeden yararlanabileceğiniz gibi aynı zamanda da saç kurutma makinesi de köşelerde kalan tozların bile çıkmasını sağlayacaktır. Birikmesi üzerine çok yoğun olarak siyah lekeler oluşmasını engellemek için saç kurutma makinesi peteğin her tarafına tutulmalıdır.

Tozların alınması ile birlikte hijyenini sağlayabilmek amacıyla ilk öncelikle sprey şişesi içerisine dolduracak olduğunuz 1 su bardağı saf sirke ve üzerine ılık su dökerek çalkalayın. Petek üzerine 20 santim uzaktan püskürtülerek 30 dakika boyunca beklenmesinin ardından bir kabın içerisine deterjanlı su hazırlamalı ve sonra ise deterjanlı su ile silinmesi ile birlikte temiz bez yardımıyla durulayın.

Kurulamanızın ardından peteklerin hijyen temizliğini kolaylıkla bu yöntem sayesinde sağlamış olacaksınız.

Peteklerin İç Temizliği

Kaloriferin daha verimli çalışmasını sağlayabilmek için peteklerin içinin temizliği her 5 yılda bir aksatılmadan yapılmalıdır. Temizliği yapılmaması durumunda ısı kaybının yaşanmasına neden olacağı gibi, perdelerinizin ve duvarlarınızın da kirlenmesine neden olur. Birçok insan evinde petek temizliği yapamamaktadır. Bunun için bir uzmandan yardım alıyorlar. Sizlerde evinizde malzemelerinizin olması durumunda bu temizliği kendiniz yapabilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan malzemeler:

  • İngiliz anahtarı;
  • Hortum;
  • Leğen;
  • Özel petek temizleme sıvısı;
  • Bol su.

Petek temizlemesinde kombinin kapalı durumda olmasına dikkat edilmelidir. Peteklerin içinde bulunan suyun boşaltılması için tahliye vanası açılmalı, ilk öncelikle fazla su akacak sonrasında az gelen suyun tamamen boşalması beklenir.

Peteklerin hem alt kısmında hem de üst kısmında bulunan vanaların kapalı durumda olduğuna emin olmalıdırnız. Uygun ingiliz anahtarı yardımıyla bağlantı noktasını açarken bir miktar petek içerisinde kalan suyun akması görülebilir. Bu nedenle de yere akmasını önleyebilmek için İngiliz anahtarı ile birlikte açmadan önce leğeni altına koymalısınız. Anahtar yardımıyla açmanızla birlikte içinde kalan az miktarda suyunda boşalması sonucunda petekleri sökmelisiniz.

Peteklerin sökülmesi sırasında bağlantı noktalarına zarar vermemeye çok dikkat etmelisiniz. İç temizliğini yaparken, zift gibi bir su akacak olmasından dolayı petekleri banyo ya da tuvalete taşıyın. Dik olacak şekilde tutmalısınız. Uzun bir hortum peteğin üst kısmına konularak suyu açın. Suyu açmanızla birlikte altta olan delikten zift tarzında siyah renkte kir akmaya başlayacaktır. İlk başlarda çok koyu renkte olan bu zift birkaç dakika içerisinde rengi açılacaktır. Suyun rengi tamamen berraklaşıncaya kadar suyu kapamayın.

Petek temizliğinde kullanılmakta olan özel temizleme sıvıları bulunmaktadır. Bunların içinde kireç önleyici ve deterjan bulunmaktadır. Gider kısmını kapatın ve yukarıdaki delikten sıvıdan bir miktar dökerek üzerine su ekleyin. 10 dakika boyunca bekleyin ve tekrardan temiz su verip deterjanın tamamen petekten çıktığına emin olana kadar suyu kapamayın.

Dikkatli bir şekilde peteği tekrardan duvara monte edilen kısma monte ederek, sonrasında bağlantı noktalarını İngiliz anahtarı yardımıyla bağlayın. Bütün petek temizliği bitmeden kombinizi açmamalısınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.