Kararan Lavabo Nasıl Temizlenir? Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
İçindekiler
Kararan Lavabo Nasıl Temizlenir? Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Lavabo temizliğinin nasıl yapılacağını, kararmalara ve sararmalara göre lavabonun maddesine göre hangi türden malzeme kullanarak giderebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
Lavabo Neden Kararır?
Günlük hayatımız içerisinde en çok ilgi gerektiren yerlerden birisi lavabolardır. Çünkü karnımız her acıktığında mutfağa gider ve mutlaka lavaboyu bir şekilde kullanırız. Günlük bakımı düzenli bir şekilde yapılmazsa ister paslanmaz çelikten bir lavabo olsun isterse de mermerden olsun mutlaka kirlenme yaşanacaktır. Bu kirlilik devamlı olduğu sürece kararmalar ya da sararmalar da mutlaka görülecektir. Ne kadar temiz olursanız olun uzun yıllar kullanılanlarda bu tür kararmalar bir şekilde oluşacaktır. Bu durumda günlük olarak yapılan temizlikten daha yoğun bir şekilde temizleme işlemi yapmalısınız.
Günlük Lavabo Bakımı Nasıl Yapılır?
Eğer bu kararma problemi ile sürekli karşılaşmak istemiyorsanız yapmanız gereken ilk işlem günlük bakımınızı yapmak olacaktır. Tabi bu işlemi her gün yapmanız gerekmez. Ancak haftada bir aşağıda maddeler halinde anlatacağımız yöntemi lavabonuza uygulamanızda fayda var.
- İlk olarak temizlenecek bölgeyi bulaşık maddelerinden temizlemeli ve soğuk su ile yıkamalısınız. Herhangi bir gıda arttığının kalmayacağından emin olmalısınız.
- Temizlik işlemi için soda, bulaşık deterjanı ve çamaşır suyunu bir kaba koymalısınız. Bu karışımı bir sünger yardımı ile tabana ve lavabonun duvarlarına ovarak uygulamalısınız.
- Bu işlemi düzgün bir şekilde yaptıktan sonra 10 dakika kadar beklemelisiniz. Tahliye deliğinin de temizlenmesine dikkat edin. Kullanacağınız süngerin sert tarafını kullanmaya dikkat edin.
- Temizlik işlemi bittikten sonra sıcak su yardımı ile kullandığınız tüm kimyasalların oradan gittiğine emin olana kadar yıkayın. Buna ek olarak farklı bir yerde kaynattığınız suyu lavaboya dökün. Tüm bu işlemlerin ardından pamuklu bir bez yardım ile lavabonuzu kurulayın. Bu işlem kalan pasların temizlemesine yardımcı olacaktır.
Lavabo Temizliği İçin Hazırlık Yapın
Lavabonuz ister çelikten olsun, ister porselen, emaye veya mermerden olsun tüm temizlik işlemleri için önden hazırlık yapmalısınız. Bu sağlıklı bir işlem için ilk adım olacaktır. Tabi kimyasal kullanacaksanız lavabonun yapısına uygun olan doğru ürünleri tercih etmeniz gerektiğini unutmayın. Çelikte faydalı olan ürün mermere zarar verebilir. Temizlik için öncelikle lavaboda ve etrafında yer alan tüm bulaşıklarınızı yıkayın. Kalan yemek artıklarınızı oradan temizleyin. Mutlaka yanınızda bir çift ev eldiveni olsun. Metan süngerler ve bunlarla birlikte fırçalar da bulunsun. Sadece lavaboyu değil mutfağın içerisini de temizlik için hazırlamalısınız.
Kararan Lavabo Temizleme Yöntemleri
Lavabo temizliğine başlamadan önce bu yapının hangi malzemeden olduğunu öğrenmelisiniz. Paslanmaz çelik, emaye, porselen ve kompozit malzemeden yapılmasına göre farklı temizlik teknikleri uygulanacaktır. Bu malzemelerin hepsi için uygulanacak işlemleri maddeler halinde sizler ile paylaşmaya çalışacağız.
Paslanmaz Çelik Lavabo Temizliği
Günümüzde mutfak lavaboları için en çok tercih edilen malzemelerden birisidir. Bu tür bir yapının dayanıklılık ömrü uzun olduğu kadar temizlenmesi de kolaydır. Uzun süre kullanımında mutlaka kararmaların olacağı bu tür yapılarda temizlik için öncelikle Soda, Sirke, Kabartma Tozu ve ağartıcı kullanılmalıdır. Özellikle klor destekli olan ağartıcı tüm lekelerin ve kararmaların ortadan kalkması için yardımcı olmaktadır. Tabi bu işlemi yaparken yanında sirke kullanmak gerekecektir. İşlemin ardından 20 dakika kadar beklemelisiniz. Eğer bu işlem yeteri temizliği sağlamadıysa kabartma tozunu sünger ile birlikte kullanabilirsiniz. Süngerin kalın tarafı ile zahmetli bir temizlik olsa da daha etkilidir ve istediğiniz parlaklığa daha kolay ulaşabilirsiniz.
Emaye Lavabo Temizliği
Temizliği en zor olan lavabolardan birisidir. Aşındırıcı sünger ve deterjan kullanımı bu türlere zarar verebilmektedir. O nedenle temizlikte aşındırıcı etkisi olmayan malzemeleri kullanmayı tercih etmelisiniz. Bu tür malzemeleri temizlemek için en basit yöntem bulaşık suyu ve çamaşır sabununu bir kabın içinde karıştırarak hafif bir sünger yardımı ile lavaboya sürmek olacaktır. Hareketlerinizi dairesel olarak yapmalısınız, işleminizin ardından temiz bir su ile temizlemelisiniz.
Porselen Lavabo Temizliği
Piyasa da ki en iyi lavabo malzemelerinden birisidir. Çok güzel olması ile birlikte birçok malzemeye de dayanıklıdır. Bunun temizliği için evlerinizde bulunan soda ve sirke ile bir karışım hazırlamalısınız. Bir sünger yardımı ile tüm yüzeye bu karışımı özenli bir şekilde uygulayın. Kararma olan noktaya bir miktar dökmeniz daha etkili olacaktır. Bu reaksiyon sayesinde temizlenecektir. Son olarak suyla durulayarak istediğiniz parlaklığa kavuşabilirsiniz.
Kompozit Lavabo Temizliği
Uzun süre garanti verilmesi ve farklı renklerde üretilmeleri nedeniyle kompozit malzeme ile hazırlanan lavaboların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun temizliği için kesinlikle asit, alkali ve aseton kullanılmamalıdır. Domestos bu tür lavaboların temizliği için yeterli ürün olacaktır. O nedenle ılık su yardımı ile bu malzemeyi lavabonuzda uygulayabilirsiniz. Ya da evlerinizde bulunan kloru da bu tür lavabolarda kullanabilirsiniz. Uyguladıktan sonra 15 dakika beklemeli e ılık bir su ile durulamalısınız.