Karbonatla Temizliğin Püf Noktaları ve Yöntemleri

20.07.2017
6.047
Karbonatla Temizliğin Püf Noktaları ve Yöntemleri

Karbonatla Temizliğin Püf Noktaları ve Yöntemleri

Karbonat yalnızca hamurişlerinde karşımıza çıkar bir madde değildir. Temizlik ve zorlu lekelerle mücadelede en önemli yardımcılarımızdandır. Peki karbonatla temizlik nasıl yapılır?

Karbonatla Lekeleri Çıkarma

 

Karbonat hamur kabartma tozu olmanın yanı sıra çok güçlü bir temizlik çözeltisidir. Bir çok lekeyi çıkarmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bu etkin madde ile sert suların neden olduğu kireç lekelerinden yağ lekelerine kadar bir çok lekeyi yok edebilirsiniz. Kumaşlarda da sert yüzeylerde de farklı kullanım koşullarıyla işe yarayan bu yöntem oldukça maliyeti düşük bir yöntemdir. Peki karbonatla lekeler nasıl çıkarılır? İşte püf noktaları ve pratik yolları…

Karbonat içerik bakımından zengin minerallere sahiptir. Asidik çözeltilerle tepkimeye girer ve köpüklü asidik bir çözeltiye dönüşür. Genellikle zorlu lekeler üzerine asidik çözeltilerle birlikte uygulanır.

Lekeleri bu maddeyle çıkarmak istiyorsanız asidik bir çözeltiyi de beraberinde kullanmanız gerekecektir. Ancak halı ve döşeme gibi yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak için su ile çözelti haline getirmeniz daha etkili olacaktır. Bu madde aynı zamanda diş temizliğinde de beyazlatıcı olarak kullanılır.

Karbonat ve Limon

Karbonat ve limon tepkimeye girdiğinde güçlü bir çözelti haline gelir. Zorlu kireç tabakalarını eritebilecek güçteki bu çözelti özellikle banyo temizliğinde sıklıkla kullanılır. Çelik yüzeylerin temizliğinde, duşakabin camlarında ve daha bir çok alandaki kireç lekelerini bu formülle alt edebilirsiniz. Ayrıca klozetteki sarı lekeler için de bu formülden yararlanabilirsiniz. Lekeler üzerine toz halindeki maddeyi serpin ve üzerine limon suyu dökün. Hemen ardından yüzeye uygun bir araçla silme işlemine girişin.

Karbonat ve Beyaz Sirke

Bu maddenin en kolay tepkimeye girdiği asit beyaz sirkedir. Özellikle mutfak ve banyoda hijyen sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılan beyaz sirke bu maddeyle birlikte kullanıldığında gücüne güç katacaktır. Kireç ve yağ tabakalarını yüzeylerden bu ikili ile kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Pürüzsüz ve gözeneksiz yüzeylerde zarar vermeden çalışan bu ikilinin uygulanması oldukça kolaydır. Lekeler üzerine beyaz tozu serpin ve ardından beyaz sirkeyi döküp fırçalayarak lekeleri çıkarın.

 

Karbonat ve Su

Kumaşlardan zorlu lekeleri çıkarmak için bu maddeyi suyla uygulamanız en doğru yöntem olacaktır. Halıdan ve döşemelik kumaşlardan zorlu yağ lekelerini çıkarmak için veya küf lekesiyle mücadele etmek için bu ikiliden yararlanabilirsiniz. Su ile hamur haline getirdiğiniz karbonatı halıya rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Karbonatla Çıkarılabilen Lekeler

Bu maddeyi bir çok lekeyi çıkarmada ana veya yardımcı madde olarak kullanabiliriz. Asidik maddelerle girdiği tepkime sonucu beyaz bir köpüğe dönüşen bu madde neredeyse her yüzey için kullanılabilir. Kullanıldığı başlıca yüzeyler çelik, cam, halılar, döşemeler, seramik yüzeyler ve fayanslardır. Bu yüzeylerde asidik çözeltilerle birlikte veya sadece su ile bu maddeyi kullanabilirsiniz.

 

Bir çok lekenin çıkarılmasında etkili olan karbonat özellikle sert suların yol açtığı lekeleri çıkarmada oldukça etkilidir. Tuvalet ve banyodaki yüzeylerde güvenle kullanabilir ve ideal hijyen sağlayabilirsiniz. Ayrıca sabun artıklarını da yok edecektir. Ancak ipekli kumaşlarda kullanılması tavsiye edilmez. Kumaş yüzeyinde pamukçuk oluşumuna sebep olabilir.

Özellikle zorlu kireç tabakalarıyla mücadele etmede en büyük yardımcımız olan karbonat yüzeylere zarar vermeyen yapısıyla tercih sebebimizdir. Gözeneksiz ve derin gözenekli yüzeylerde rahatlıkla temizlik ve hijyeni sağlayan bu madde kireç tabakalarının en başlıca düşmanıdır. Bu kireç tabakalarıyla baş ederken asidik çözeltileri de beraberinde kullanmalıyız. Kurumuş yağ lekelerini çıkarmak için su ile karıştırarak hamur haline getirilip uygulanır. Ayrıca boya lekelerini çıkarmada da oldukça etkilidir. Uygulama sırasında fırçadan yardım almanız daha etkili olacaktır. Ancak halı ve döşeme gibi yıkanamayan yüzeylerde fırça kullanmamalısınız. Bu lekenin lifler arasına tutunmasına neden olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.