Katı Meyve Sıkacağı Nasıl Temizlenir?

05.07.2019
4.884
Katı Meyve Sıkacağı Nasıl Temizlenir?

Katı Meyve Sıkacağı Nasıl Temizlenir?

Evlerinizde Taze meyve ya da sebze suyunu sıkmak isterseniz, katı meyve sıkacağı ya da alternatif olarak kullanılan blender yardımı ile bu işlemi yapabilirsiniz.

Katı meyve sıkacaklarını genellikle spor yapanlar, sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişilerin düzenli olarak kullandığı önemli bir eşyadır. Katı meyve ve sebze sıkacağı kullanarak birden fazla meyve ya da sebze çeşidinin suyu sıkılarak içilebiliyor. Böylece meyve ve sebze sıkacakları her zaman mutfaktaki baş yerini koruyabiliyor.

Özellikle meyve ve sebzeleri çürümeye başlamadan önce tüketmenin en hızlı ve en faydalı yollardan biri de bu meyvelerin ve sebzelerin suyunu sıkarak değerlendirmek olabiliyor. Bu şekilde bozulmaya yüz tutmuş meyvelerin ya da sebzelerin yol açtığı kötü görüntü ve kokunun önüne de geçilmiş oluyor. Sadece portakal, mandalina, elma, armut ve nar gibi meyvelerin yanı sıra lahana, kereviz, salata ve domates gibi sebzelerin de sıkılabildiği katı meyve sıkacaklarının nasıl temizleneceğini sizlere bu yazımızda adım adım anlatacağız.

Katı Meyve Sebze Sıkacağını Elde Temizlemek

  • Temizleme işlemlerine başlamadan önce katı meyve sıkacağınızın fişini çekin yani enerji akışını kesmelisiniz. Katı meyve sıkacakları bildiğiniz üzere birkaç parçadan oluşmaktadır. Katı meyve sıkacağının Ana gövdesinin altında motor kısmı yer alır. Bu sebepten dolayı ana gövdenin dış kısmında temizlik yapılmaz. Katı meyve sıkacağının En fazla kirlenen parçalarından biri de doğal olarak sıkılan meyve ve sebzenin posasının toplandığı kabıdır. Katı meyve sıkacağının bir diğer parçaları ise sırasıyla meyve itici, üst kapak, filtre yuvası, meyve suyu musluğu, meyve suyu sürahisi, köpük ayırma bölmesi ve paslanmaz filtredir. Bu parçaların hepsinin Devam eden adımlarımızda temizleme yöntemlerini bulabilirsiniz.
  • Temizleme işlemine başlamadan önce katı meyve sıkacağının fişinin çekilik olduğuna emin olduktan sonra katı meyve sıkacağının tüm parçalarını dikkatli bir şekilde birbirinden ayırıp tezgâh üzerine yerleştiriyoruz. Meyve sıkacağının Parçalarını çıkarma işlemini üretici firmanın kullanım kılavuzunda anlattığı gibi yapmaya özen gösterin. Aksi takdirde yanlış bir hareketle parçaların kırılmasına, zarar görmesine ve hatta kendinize de zarar verebilirsiniz. Bu yüzden kullanım kılavuzunu dikkatli bir şekilde okuyarak gösterildiği şekilde yapmanızı tavsiye ederiz.
  • Katı meyve sıkacağının tüm parçalarını dikkatli bir şekilde ayırdıktan sonra meyve iticiyi hemen ılık su altında ıslatıp üzerindeki kalan parçacıkları temizliyoruz.
  • Bu işlemin ardından üst kapağın içerisinde bir miktar meyve posası birikebiliyor. Bunların hepsini eliniz yardımı ile bir poşet içerisine dökün. Ardından üst kapağı musluk altında süzdürün. Yıkama sırasında elinizle kapak içini iyice ovun ve yapışan posaları güzel bir şekilde temizleyin.
  • Sıradaki temizleme işlemini meyve suyu sürahisinde yapabilirsiniz. Sıkılan meyve ve sebzelerin suları sıkma işlemi sırasında köpürür ve bu köpük sürahi gövdesine yapışır. Bu köpük lekesinden kurtulmak için bekletmeden hızlı bir şekilde ılık su altında sürahiyi çalkalayarak güzel bir şekilde yıkayın. Eğer ihtiyaç varsa sıvı deterjan damlatılmış bulaşık süngerinin yumuşak kısmıyla güzel bir şekilde temizlenir.
  • Bu işlemin ardından Yerinden söktüğünüz filtre yuvasını meyve suyu musluğundan dikkatli bir şekilde ayırın ( eğer ayrılabiliyor ise ). Ardından filtreyi ılık suyun altında dikkatli bir şekilde yıkayın.
  • Katı meyve sıkacağında en önemli işi yapan, genellikle paslanmaz çelikten imal edilen doğrayıcı filtredir. Bu Paslanmaz çelik filtre kesme bıçakları ile birlikte ince gözeneklerden oluşur. Kesme Bıçaklarını musluk altında temizlemek oldukça kolaydır ancak ince gözenekler olduğu için bu işlem tek başına yeterli bir yöntem değildir. Etkili bir çözüm için sert telleri olan ufak bir fırça kullanmanızı tavsiye ederiz. Ilık suyun altında paslanmaz çelik filtreyi süzdürürken, aynı zamanda küçük deliklerini de elinizdeki fırça yardımı ile temizlemelisiniz. Bu şekilde kesme bıçaklarının Tüm deliklerinin açıldığını göreceksiniz.
  • Motorun bulunduğu ana gövde üzerinde bir miktar sıvı kalabilir. Ancak ana gövdeyi su ile yıkamaya çalışırsanız, ana gövde içerisine büyük ihtimal su sızacaktır. Motorun iç kısmına su gitmesi durumunda makinenin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Ana Gövde üzerinde kalan sıvıları makinenizi kullanmaya başlamadan önce kâğıt havlu yardımı ile temizleyebilirsiniz.

katı meyve sıkacağı nasıl temizlenir

Katı Meyve Sebze Sıkacağını Bulaşık Makinesinde Temizlemek

  • Katı meyve sıkacağınızın fişinin çekilik olduğuna emin olduktan sonra parçalarını dikkatli bir şekilde ayırın. Katı meyve sıkacağının parçalarını ayırdıktan sonra bulaşık makinesinde yıkanarak temizlenebilen parçalardan oluşur. Fakat bu yönteme emin olmak için yine de üretici firmanın kullanım kılavuzundaki uyarıları dikkatli bir şekilde okuyup. Uyarıları dikkate alarak hareket etmeliyiz.
  • Parçaların tamamını katı meyve sıkacağı üzerinden dikkatli bir şekilde söktükten sonra. Eğer yoğun olarak meyve ya da sebze posası artıkları varsa bunları elinizle temizleyerek bir çöp poşetine atın.
  • Söktüğünüz parçaları bulaşık makinesi içerisine dikkatli bir şekilde yerleştirin.
  • Parçaları yerleştirdikten sonra Düşük sıcaklık programında bulaşık makinenizi çalıştırın.

Katı Meyve Sebze Sıkacağı Renk Değiştiren Plastikler

  • Havuç gibi bazı meyveler, katı meyve ve sebze sıkacağının bazı plastik parçalarının rengini değiştirebilir.
  • Bu durumda rengi değişen plastik parçaları, öncelikle bir kaba bir miktar bitkisel yağ koyun bir bezi de bu kaba batırarak plastik parçaları bu bez yardımı ile silerek temizleyebilirsiniz.

İpuçları

  • Temizleme işlemi aslında fazla kirletmemekten gelir. Katı meyve sıkacağını kirletmeden kullanmak maalesef pek mümkün değildir. Ancak meyve ya da sebze posasını toplama kabı içerisine bir poşet yerleştirerek, biriken posayı bu yöntemle direkt çöpe atabilir, toplama kabının temizliğini de bu yöntem sayesinde yapmaya gerek duymazsınız.

Uyarılar

  • Katı meyve (narenciye) ve sebze sıkacağını temizlemeye başlamadan önce prizden fişini çıkardığınıza emin olmalısınız.
  • Katı meyve sıkacağınızın tüm parçalarını ayırdıktan sonra Ilık su akan musluk altında tüm parçaları temizlerken, sıvı deterjan damlatılmış bulaşık süngeri yardımı ile bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken süngerin yumuşak tarafını kullanmaya dikkat edin. Aksi takdirde katı meyve sıkacağınızı plastik ya da cam parçalarının çizilmesine sebep olabilirsiniz.
  • Sıvı deterjan yardımı ile temizliğini yaptığınız parçaları yoğun su altında güzel bir şekilde duruladığınıza dikkat edin. Bir sonraki meyve ya da sebze sıkma işleminizde, parçaların üstünde kalan, temizlenmeyen deterjan artıkları meyve suyu içerisinde çözülerek hazırladığınız meyve suyunu içen kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Katı meyve sıkacağınızın parçalarını temizlerken keskin bıçaklara temas ederken kendinize çok dikkat edin. Aksi takdirde bir yerinizi kesebilir ya da kendinize zarar verebilirsiniz.

İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler

1. Ilık su
2. Sıvı bulaşık deterjanı
3. Bulaşık süngeri
4. Sert kılları olan ufak bir fırça
5. Bulaşık makinesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.