Kaz Tüyü Yastık Nasıl Yıkanır, Püf Noktaları Nelerdir?

11.12.2018
6.753
Kaz Tüyü Yastık Nasıl Yıkanır, Püf Noktaları Nelerdir?

Kaz Tüyü Yastık Nasıl Yıkanır, Püf Noktaları Nelerdir?

Kaz tüyünden yapılmış bir yastığın temizliğinin püf noktaları, nasıl yıkamanız gerektiği ve hijyenik olması için evinizde yapmanız gerekenler hakkında genel bilgiler.

Çamaşır Makinesinde Yıkama

Kaz tüyünden yapılmış bir yastığın hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Her gün kullanmakta olduğumuz yastıkların bakımına önem verilmemesi durumunda kısa ömürlü olacaktır. İnsanların her gün kullandıkları yastıkların toz, kir ya da ölü deri nedeniyle zamanla sağlıklı olmayacaktır. Bazı hassas bünyelerde ise yastıklarda hijyenine dikkat edilmemesi durumunda alerjik reaksiyonlar gelişmektedir. Bakımını ve temizliğini yaparak uzun ömürlü olmasını sağlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacaktır:

  • 2 yemek kaşığı toz deterjan;
  • Yumuşatıcı;
  • Soda.

Yastıkları yıkarken özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüylerinin küçük parçalar halinde olması sebebiyle makinede yıkama işlemi yaparken gider borusuna kaçacak ve tıkamaya neden olacaktır. Bu işlemin olmaması için yünleri bir kılıf içerisinde yıkamanız önerilmektedir. Böylelikle gider borusunda tıkanmanın olmasını da engellemiş olursunuz. Toz deterjan kullanabileceğiniz gibi sıvı çamaşır deterjanı da kullanarak yıkamanız mümkün olacaktır. Çamaşır makinesinin derecesi 30 dereceyi geçmemelidir. Daha düşük derecede ya da yüksek derecede yıkamamaya dikkat etmelisiniz.

Kısa programda çalıştırmalı ve 30 derece de yıkadıktan sonra yünleri kılıfından çıkartıp güneş görmeyen bir yerde kurumasını sağlamalısınız.

Sıvı Deterjanla Yıkama

  • 1 fincan sıvı deterjan;
  • Ilık su;
  • Leğen;

Büyük bir leğen içerisine ilk olarak ılık su ve ardından çamaşırlar için özel üretilen elde yıkama deterjanı konulmalıdır. Deterjanın eritilmesi için karıştırılmalı ve köpürtülmelidir. Kaz tüylerini leğen içerisine koyup 2 saat boyunca bekletmelisiniz. Her 10 dakikada bir gelip birkaç defa karıştırmanız gerekmektedir. Sonrasında ise altı delikli olan kevgir gibi bir eşyanın içerisine tüylerin hepsini koymalı ve çeşme suyunun altında durulamalısınız. Deterjanın tamamen aktığından emin oluncaya kadar durulamalısınız. Kevgir içerisinde beklemeli ve su tamamen süzülene kadar bekletmelisiniz. Süzülmesinin ardından bir bezin güneş gören bir yere sermelisiniz. Kaz tüylerini bez üzerine serin ve kurumasını sağlayın. Kuruduktan sonra ise tekrardan yastık kılıfı içerisine koyun ve ağzını kapatın. Bu işlemi belirli aralıklarla yapmanız hem yastığınızın daha uzun ömürlü olmasını hem de hijyenik olmasını da sağlamış olacaksınız.

Kuru Temizlemeyle Yıkama

Yastıkların hijyeni için evinizde yastık içinde bulunan kaz tüyünün yıkama işlemini gerçekleştirmeniz durumunda ise yastıklar kuru temizlemeye verilebilmektedir. Avantajları olduğu kadar yastıklarınıza zararlı olacağını da ilk başta söylememizde fayda olacaktır. Kuru temizlemede özel makinelerde yıkama işlemleri gerçekleşmektedir. Yastıkların kuru temizlemeye verilmesi sonucunda şu işlemler uygulanmaktadır.

  • Yastık kılıfını ve içerisinde ki kaz tüyünü ayrı ayrı yıkama işlemi yapılmaktadır;
  • Makine içerisine atılan yünlerin özel deterjanlar ve dezenfekte solüsyonu ile yıkama işlemi yapılmaktadır;
  • Kuru temizlemelerde özel olarak kurutma işlemi yapılır;
  • Bakterilerin ve mikropların yok olması için sıcak buhar verilir;
  • Tüylerin kuruması ile birlikte başka özel bir yerde yıkanmış kılıfın içerisine tüyler doldurularak ağzı kapatılmaktadır.

Kuru temizlemenin dezavantajları arasında şunlar bulunmaktadır. Şayet yastık kılıfı ve yünlere özel çözücü kullanılmaması durumunda yünler yıpranacaktır. Yüksek derece de yıkanırsa yine yastığa zararlı olacağından kullanımı kısıtlamasına neden olur. Ürün yanlış yıkama sonucunda özelliğini kaybedecektir.

Kaz Tüyü Yastık Bakımı

Yıkama işlemi gerçekleştirirken toz deterjan daha temiz yıkadığı düşünülmektedir. Fakat deterjan kalıntısı kalmasına neden olacağından sıvı deterjan kullanarak yıkamanız durumunda kalıntıların kalmamasını sağlamış olacaksınız. Her zaman yıkama işleminde yünlerin zarar görmemesi amacıyla yapacağınız düşük derecede yıkamak olacaktır. Şayet yüksek derecede yıkamanız durumunda yün zarar görmesi sebebiyle yastık kullanımının ömrü azalacaktır. Şayet aldığınız yastığın kılıfı üzerinde kullanma talimatı varsa ona uygun olarak yıkama işlemi ve bakımı yapılacaktır.

İnsan teri, tükürük salgısı ya da cilt yağı sebebiyle zamanla yastık kılıfı ve sonrasında da yünlere işlenmesine neden olur. Bu durumda ise kılıftan geçen zararlı maddelerin bakteri oluşumuna neden olur.

Bakteriler insan sağlığına çok zararlı olması sebebiyle yastık bakımının, temizliğinin ve yıkama işleminin ise belirli aralıklarla gerçekleştirmeniz öneriliyor. Birçok insan tarafından yapılacak ilk işlemin kirlenen yastıkların sadece yüzünü yıkamak olur. Fakat uzun bir süre kılıfı değiştirilmemiş olan yastıklarda ise bir süre sonrasında yünlere de işlenecektir. Her 6 ayda bir yastık içinde bulunan yünler yıkanması durumunda ise bakterilerin oluşumunu engellemiş olacaksınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.