Keçe Şapkaların Bakımı ve Temizleme Yöntemleri

13.01.2019
6.757
Keçe Şapkaların Bakımı ve Temizleme Yöntemleri

Keçe Şapkaların Bakımı ve Temizleme Yöntemleri

Şapka kullanmayı sevenlerin şapkanın ömrünü uzatabilmek için evlerinde uygulayacak oldukları bakımı ve temizleme yöntemlerini kirlenmiş şapkalarını temizleyebilirler.

Keçe Şapkaların Bakımı

Keçeden üretilmiş bir şapkanın tozdan ya da kirden kirlenmesi sebebiyle görünümlerinde bozulma olacaktır. Şapka aksesuarını kullanmayı sevenlerin mutlaka bakımını aksatmadan yapmaları kullanım ömrünü uzatacaktır. Şapkanın temizlenmesi sırasında ve bakımı için şu yöntemler sayesinde şapkaları deforme olmasını engellemiş olacaksınız.

  • Şapka temizliğinden önce her zaman fırçalanarak tozu alınmalıdır;
  • Silerken yünlü bez kullanın;
  • Yağmur damlalarının kuruması durumunda iz bırakacağı için hemen silinmelidir;
  • Keçe şapkalar asla çamaşır makinesinde yıkanmaz.

Keçe şapkaları temizlemesi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bir şapkanın bakımını her kullanım sonrasında yapmak ve temizlemesini de 2 ayda bir çok kirlenmemesi durumunda düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Ayrıca unutmamalısınız ki bir şapka temizliğinde her zaman doğal malzemeler ile temizliğini gerçekleştirmeniz durumunda daha gösterişli ve uzun ömürlü olmasını da sağlayacaktır.

Sirkeyle Keçe Şapka Temizliği

  • 1 fincan beyaz sirke;
  • Mikrofiber bez;
  • Su;
  • Fırça.

Şapkaların temizlenmesinde ilk öncelikle tozunun alınması gerekiyor. Gün içerisinde kullanmakta olduğunuz şapkaların çevrede bulunan tozlar sebebiyle kirlenmesine neden olacaktır. Elbise fırçaları ile birlikte şapkaları ilk olarak fırçalamalı ve üzerinde gözle görülmeyecek kadar küçük olan tozların ve küçük kirlerin fırçalanması ile birlikte çıkacaktır. Ayrıca fırçalanması ile birlikte parlaklığının da olmasını sağlayacaktır.

Bir kabın içerisine ilk olarak ılık su konulması gerekiyor. Saf ve renksiz ayrıca mayalanmamış sirkenin de kabın içerisine konularak karıştırılmalıdır. Temiz ve kuru bir bez ile birlikte hazırladığınız sirkeli suya batırılmalı ve fırçaladığınız şapkanızın silinmesi gerekmektedir. Aynı zamanda da hijyeni sağlayacak olması nedeniyle ve mikropları da öldürecek olmasından son derece etkili bir yöntem olmaktadır. Çok geciktirmeden 2 ayda bir bu yöntem uygulanması durumunda şapkanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlamış olacaksınız.

Amonyak

  • 5 yemek kaşığı amonyak;
  • 1 tatlı kaşığı sodyum klorür;
  • 1 su bardağı ılık su;
  • Mikrofiber bez;
  • Durulmak için su.

Lekelenmiş keçe şapkanın temizlenmesi için amonyak ve sodyum klorür ile birlikte hazırlayacak olduğunuz karışım ile birlikte lekeyi silmeniz sonucunda son derece etkili bir yöntem olması nedeniyle kolaylıkla bu karışım sayesinde şapka üzerinden lekeler çıkacaktır. İlk olarak yapacağınız yöntem bir kabın içerisine amonyak ve sodyum klorür koymak olacaktır. Bunların üzerine ılık su ilave ederek karıştırmalısınız. Suyun rengi hafif beyazlaması sonucunda karışım hazırlanmış olacaktır. Şapkaların silinmesi için ve genel temizliği yapılacağında lekeleri çıkarmak için muhakkak mikrofiber bez ya da yün bir havlu kullanarak çıkarma işlemini gerçekleştirmeniz olumlu sonuç verecektir. Hazırladığınız karışım ile birlikte sildiğiniz şapkanızı 10 dakika boyunca bekletmelisiniz. Nazik hareketler ile silmeniz sonucunda deforme olmasını da engellemiş olacaksınız. Ardından ise temiz bir bez alınarak musluk suyu altında ıslatılmalı ve şapkayı durulamanız gerekmektedir.

Her zaman için normal oda sıcaklığına koymalı ve kurumasını da sağlamanız sonucunda şapkanız daha uzun ömürlü olması sağlanacaktır.

Deterjanla Temizliği

  • 1 yemek kaşığı jel çamaşır deterjanı;
  • Mikrofiber bez;
  • Kuru bez;
  • Ilık su;
  • Fırça.

Genel temizliğini yapabilmek için şapkaların ilk öncelikle ayda bir defa genel temizliğini gerçekleştirmek sonucunda daha uzun kullanımı olacağı için, sizlerde her daim bu tür bir genel şapkayı temizleyebilmek için çamaşır deterjanı ile silmek olacaktır. Silme işlemine geçmeden önce günlük olarak kullanmakta olduğunuz şapkanızın üzerinde bulunan toz lekelerini çıkarabilmek için mutlaka elbise fırçası ile birlikte fırçalamalı ve tozların üzerinden çıkması sağlanmalıdır.

Hazırlamak için bir kabın içerisinde ılık su koymanız ve ardından da jel elde yıkama deterjanı koymanız gerekmektedir. Toz deterjanların çoğunlukla koyu şapkalarda deterjan izi bırakması sebebiyle önerilmemektedir. Jel deterjan kabın içerisine koyup üzerine ılık su eklenerek bir çatal ile karıştırın ve köpürmesini sağlayın. İlk olarak kuru bir mikrofiber bez ile birlikte hazırladığınız suya batırıp ıslatın. Hafif nemlenmesi gerekmektedir. Ardından şapkanızın hem iç kısmını hem de dış kısmını silmeye başlayın. Şapkanın her tarafının silindiğine emin olun.

Silme işlemi gerçekleştirirken mutlaka kullanmakta olduğunuz bezi birkaç defa çeşme suyunda yıkayıp temizlemeli ve ardından tekrar hazırladığınız suya batırıp ıslatarak silin.

Temiz ve kuru bir yün havlu ya da mikrofiber bez normal çeşme suyu ile ıslatılmalı ve ardından da deterjanlı su ile sildiğiniz şapkanın üzerinden deterjan kalıntılarını alabilmek için silmeye başlamalısınız. İsteğe göre durulamak için şapkanızı çeşme suyunun altına tutup durulamasını da gerçekleştirebilirsiniz. Fakat daha geç kurumasına neden olacağı da unutulmamalıdır.

Şapkaların durulanması gerçekleştiği zaman oda sıcaklığı içerisinde kurumaya bırakılmalıdır. Musluk suyunda duruladığınız şapkanız daha geç kuruyacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.