Kimyasal Kullanmadan Su Isıtıcılarının Temizlenmesi
Kimyasal Kullanmadan Su Isıtıcılarının Temizlenmesi
Su ısıtıcıları zamanla kireçlenme olacağından daha çok enerji tüketecek olduğundan kirecin temizlenmesi için kimyasal kullanmak yerine evdeki malzemelerle gerçekleştirebilirsiniz.
Genel Temizliği
- 1 çorba kaşığı bulaşık deterjanı;
- Sünger;
- Sıcak su.
Normal temizliğini sık sık yapmanız bakterilerin üremesini engelleyecek, sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Kullanım sıklığına göre temizliğini de yapmanız gerekmektedir. Su ısıtıcılarının bulaşık makinesinde asla yıkanmaması gerekmektedir. Yıkadıktan sonra da suyun tam kuruduğundan emin olmadan tekrardan çalıştırmamanız gerekmektedir. Ayrıca en alt kısmına da asla su gelmemesine dikkat edin. Bir kabın içerisinde bulaşık deterjanı ve sıcak suyu koyup karıştırın. Köpürdükten sonra ise bulaşık süngeri alınarak suya batırın. Kettle ilk olarak ılık suya tutun ve ıslatılmasını sağlayın. İçini ilk olarak sünger ile birlikte silmelisiniz. En son dış kısmını da silin. Silme işlemi sırasında sünger çeşme suyunun altında öncelikle yıkayıp daha sonradan bulaşık deterjanına batırılmalı ve tekrardan silinmelidir.
Dış kısmını da sildikten sonra bol çeşme suyunun altına tutun. Alt kısmına su gelmemesine özen gösterilmeli ve kuruması için ters konularak beklenmelidir.
Sirkeyle Temizliği
- 500 gram sirke;
- 500 gram su.
Kireç çıkmasında son derece etkili yöntemler arasında olan sirkeyle temizliğini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle gerçekleştireceğiniz beyaz ve mayasız olan sirke kullanmanız kirecin daha hızlı çıkmasında etkili olacaktır. Fakat evinizde farklı sirke varsa onları da tercih ederek kullanabilirsiniz. İlk olarak Kettle içerisine su koyun ve bekletmeye başlayın. Bir çaydanlık içerisine sirke ve su koyun kaynaması için kısık ateş üzerinde bekletmelisiniz. Su ısıtıcısının içerisinde ki su boşaltılmalı ve içerisine kaynatmış olduğunuz su ve sirke karışımını koymanız gerekmektedir. 15 dakika boyunca bekletin. Kettle çalıştırılmalı ve kaynayıncaya kadar bekletmelisiniz. Bu işlemi her yarım saatte bir tekrar etmeniz durumunda kireçler kolaylıkla çıkacaktır. En son sirke kokusundan kurtulmak içinde genel yukarıda yazmış olduğumuz gibi temizliğini gerçekleştirmelisiniz.
Karbonatla Temizliği
- 4 yemek kaşığı karbonat;
- 1 litre sıcak su;
- Bulaşık deterjanı;
- Sünger.
Kaynamış suyun içerisine 4 yemek kaşığı karbonat konulmalı ve karıştırılması sonrasında kettle içerisine koyun ve su ısıtıcısının ağzını kapatarak 1 saat boyunca beklemeniz önerilmektedir. Bu bekleme süresi içerisinde suyun soğuması nedeniyle bu defa Kettle çalıştırılmalı ve kaynaması beklenmelidir. Bu işlemi 1 saat ara ile birkaç defa daha tekrar etmeniz gerekiyor. Kireç lekelerinin tam olarak çıktığından emin olduğunuz zaman yukarı kısımda yazmış olduğumuz gibi genel temizliğini de gerçekleştirmeniz önerilmektedir.
Sodayla Temizliği
- 3 yemek kaşığı soda;
- 1 tatlı kaşığı amonyak;
- 1 litre kaynar su;
- Bulaşık deterjanı;
- Sünger.
Kettle mutfakta kullanılması nedeniyle zaman içerisinde dış kısmında yağ lekeleri görünmektedir. Dışında olan lekelerin temizliği için yağ lekelerini çabuk çıkarmak için yapacağınız ilk işlem sodayla temizlenmesi olacaktır. Kimyasal kullanımı su ısıtıcılarının ömrünün azalmasına neden olacağı için önerilmez. Kabın içerisine soda ve üzerine de amonyak koyup sıcak su ekleyip karıştırmanız gerekiyor. Sünger ıslatılmalı ve sonrasında bu karışımın içerisine batırılarak dış kısmını silmeye başlamalısınız. İnatçı yağ lekelerini çıkarmak çok zordur. Bu nedenle de sık sık sünger yıkanmalı ve tekrardan sodalı suya batırılarak silinmelidir. Yarım saat boyunca beklemelisiniz. Sonra genel temizliğini gerçekleştirin. Bu işlemi yaparken asla kettle alt kısmı elektrik bağlantısının olduğu yer olması nedeniyle su girmemesine dikkat edin. Yanlışlıkla su girmesi durumunda ise kuruması beklenmeli ve sonra çalıştırılmalıdır.
Limonla Temizliği
- 250 gram taze sıkılmış limon suyu;
- 3 yemek kaşığı tuz;
- 1 litre su;
- Bulaşık deterjanı;
- Sünger.
Taze kestiğiniz limonların suyunu sıkın ve kettle içerisine koymanız gerekmektedir. İçerisine sofra tuzu koyup karıştırmanız gerekmektedir. Evinizde alkol varsa 1 yemek kaşığı miktarında da alkol koymanız daha etkili olur. Sonra yapacağınız işlem ise çalıştırmak olacaktır. Yarım saat boyunca kettle çalıştırılmalı ve suyun soğuması beklenmelidir. Su soğuduktan sonra ise birkaç defa suyun soğumasından sonra çalıştırmanız önemlidir. En son çalıştırma ve sonrasında ise suyun soğuması ile birlikte dökün ve genel temizliğini gerçekleştirin. Kurumasının ardından ise tekrardan kullanmaya başlayabilirsiniz. Tuz ve alkol içerisinde bulunan bakterilerin ölmesini sağlayacaktır.