Kınanın Saça Faydaları Nelerdir? Kına Saç Çıkartır mı?
İçindekiler
Kınanın Saça Faydaları
Kınanın saça faydaları. Kına, turuncu ve kırmızı renk karışımından oluşan ve içerisinde boya bulunduran bir bitkidir. Kınagiller familyasına ait, çiçekli bir bitki türü olan kına bitkisi yaprakları kurutularak öğütülür. Öğütüldükten sonra ortaya çıkan boyacı maddeye ise kına denir. Bu boya maddesi vücuda ve saçlara uygulanmaktadır. Antik çağlardan belli hem estetik açıdan hem de sağlık açısından çok sık kullanılmıştır. Aynı zamanda doğal boya etkisi ile deri, yün ve kumaşları boyamak içinde kullanılır.
Kınanın saç üzerindeki faydaları aşağıdaki gibidir;
- Kına saç köklerinin beslenmesine yardımcı olur.
- Kepeğe karşı olumlu anlamda oldukça etkilidir.
- Kına saça canlılık ve hacim kazandırır.
- Kimyasal saç boyaları yerine kına kullanmak saçı yıpratmaktan ve zarar görmesinden korur.
- Saçtaki yağ dengesinin korur. Özellikle yağlı saç tipleri için önerilir.
- Saç dökülmesinin azalmasına yardımcı olur.
- Saçların daha canlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
- Saç derisinin nemlenmesine yardımcı olarak saç derisi kuruluğunun önüne geçer.
Kınanın Saça Zararı Var Mı?
Kına kişinin sağlık durumuna bağlı olarak çeşitli yan etkilerin görünmesine neden olabilir. Deride kızarıklık, döküntü, kabarcık, yanma ve şişme gibi yan etkiler sıkça görülebilmektedir. Ancak bu yan etkilerin yalnızca yanlış ve aşırı kullanımda görülmesi veya kına içerisinde bulunan etken maddelere kişinin doğuştan alerjisinin olması gibi nedenlerden kaynaklandığını unutmamak gerekir.
Ayrıca kına hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir. Solunum yollarında alerjiye neden olabilir, öksürme ve astım hastalarında nefes darlığı gibi problemlere neden olabilir.
Kınanın yanlış kullanımlarında çeşitli yan etkilerin görülebileceğinden bahsettik. Kınayı bilinçsiz bir şekilde kullanan bazı kişiler aşırı kullanıyor veya ağızdan alabiliyor. Kınanın ağızdan alınması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Kınanın ağızdan alınması birçok sağlık sorununa neden olabileceği için böyle bir duruma mutlaka en yakın hastaneye gidilmesi gerekir. Ayrıca hamilelik döneminde, kınanın ağızdan alınması düşüğe neden olabilmektedir.
Yıpranmış Saçlar İçin Kına Kullanımı
Saçın boyanması, kesilmesi veya bakımsız kalması durumunda saç telleri çok fazla yıpranabilir. Bu durum saç tellerinin canlılığını yitirmesine ve sağlıksız olmasına neden olur. Saçınıza bakım yaparken kimyasal ürünlerden uzak durmak uzun yıllar sonrası için oldukça önemlidir. Kimyasal ürünler yerine kına gibi doğal çözümler ile saç bakımınızı yapabilir ve saç yıpranması gibi problemlerden kurtulabilirsiniz.
Kına ile saç bakımı yapmak için birçok doğal saç maskesini uygulayabilirsiniz. Kına ile saç bakımı yapmak için uygulayabileceğiniz saç maskelerinden biri şu şekildedir;
Kına saç bakım maskesi için gerekli malzemeler;
- Kına (4 tatlı kaşığı)
- Kuru maya (1 yemek kaşığı)
- Tuz (2 çay kaşığı)
- Zencefil tozu (1 çay kaşığı)
- Çörek otu yağı (2 damla)
- Aloe vera jeli (1 yemek kaşığı)
- Süt (1 çay bardağı)
Uygulanışı;
- Tüm malzemeleri birer birer uygun bir kap içerisine aktarın. Malzemeleri iyice karıştırın.
- Karışımın içerisine bir bardak su ilave edin.
- Kına saçınızı geçici süre boyatacağı için saç renginizi önceden belirlemelisiniz. Saç renginizin koyu olmasını isterseniz su içerisine Türk kahvesi ekleyebilirsiniz.
- Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Ardan masaj yapar şekilde saç diplerinize uygulayın.
- Yaklaşık olarak 20 dakika kadar bekletin.
- Bekledikten sonra saçlarınızı ılık su ile yıkayın. Kına kullandığınız için şampuan veya saç kremi yerine doğal sabun kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Kına Saç Çıkartır Mı?
Kına saçın beslenmesini ve canlanmasını sağlar. Kına içerisindeki etken maddeler saç diplerine ulaştırılarak saç derisinin beslenmesini ve saç tellerinin yenilenmesini sağlar. Saçı dökülen kişiler, kınayı bitkisel bir tedavi yöntemi olarak kullanabilmeleri mümkündür.
Saçları günlendiren kına, saçı besler ve saçların yumuşamasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde kınanın saç çıkartıcı bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kına, saçların uzamasını ve çıkmasını sağlar. Saç köklerinin beslenmesine yardımcı olurken saç köklerinin korunmasına da yardımcı olur. Böylece kepek oluşumunun da önüne geçer.
Saçlar İçin Kına Maskesi
Kına saç derisi sağlığını korur, saç tellerinin kopmasın önler, saçın pH seviyesini dengeler, saçların onarır ve nemlendirir. Bu gibi saç üzerinde birçok etkiye sahip kınayı saç maskesi yaparak kullanabilirsiniz. Kına
ile saçınızı boyamak ve saçınızın sağlığını geri kazandırmak için uygulayacağınız maskede bazı notlara dikkat etmeniz gerekir.
Saç boyamasından önce seçtiğiniz kınanın kaliteli olmasından emin olmalısınız. Saç maskesini uygularken yanlış uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca kına her ne kadar doğal bir ürün olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Kınaya karşı alerjiniz olması durumunda kesinlikle kullanmamalısınız.
Saç sağlığını iyileştiren kına maskesi yapımı aşağıdaki gibidir;
Gerekli Malzemeler;
- Kına tozu (1/2 fincan)
- Ilık su (1/4 su bardağı)
Uygulanışı;
- Uygun bir kap içerisine tüm malzemeleri ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam haline gelene kadar karıştırın.
- Karıştırma işlemi bittikten sonra karışımı 12 saat boyunca bekletin.
- Ardından yavaşça saçınıza uygulayın.
- Duş bonesini takarak 2 saat kadar bekleyin. (Yeterli görmezseniz 2.5 saat kadar bekleyebilirsiniz.)
- Bekledikten sonra saçınızı yıkayın.
Bu maskeyi ayda 1 defa olarak uygulayabilirsiniz.
Kınanın Az Bilinen Faydaları
Kına geçmişten günümüze kadar gelen ve sıkça kullanılan önemli bir bitkidir. Kına hem estetik açıdan hem de sağlık açısından oldukça etkili bir bitki türüdür. Kınanın sağlık üzerinde olumlu anlamda birçok etkisi vardır. Özellikle ağrı kesici özelliği ile bilinen kına saç sağlığı, ayak ve cilt sağlığı, tırnak sağlığı, iltihap hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi hastalıklara iyi gelmektedir.
Kınanın az bilinen diğer faydaları aşağıdaki gibidir;
- Herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan ağrılara karşı oldukça etkilidir.
- Kına, tırnak tedavilerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
- Gargara şeklinde uygulanan kına, ağız ve dilde oluşan iltihapların kurumasına yardımcı olur.
- Kına bitkisi kabuğu, sarılık hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.
- Sivilce ve akne gibi cilt problemlerine iyi gelir.
- Macun şeklinde kullanılan kına, baş ağrısına iyi gelmektedir.
- Zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılan kına kas sağlığına iyi gelir.
- Antibakteriyel özellik gösterir.
- Dalak sağlığına iyi gelmektedir.
Kınanın Ağrı Kesici Özelliği
Kına antik dönemden beri hem çeşitli estetik görünümler için hem de sağlık için sıkça kullanılmıştı. Günümüzde ise klinik çalışmalarda, kınanın ağrı kesici bir özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Kınanın doğal bir ağrı kesici özelliği olduğunu söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı “Kına en başta ağrı olmak üzere birçok tıbbi sorunun tedavisinde kullanılabiliyor.” Dedi.
Kına içerisinde bulunan boya bileşiklerinin yanı sıra kumarin, fenolik asit, ksantonlar ve steroller gibi çeşitli etken maddelerde içerir. Bu özellikleri sayesinde kına önemli bir ağrı kesici olarak kullanılır.
Ayrıca kına bağışıklık sistemini destekler, uyuz, saç kepeği, sarılık, mantar hastalıkları, baş ağrısı, dalak rahatsızlıkları ve kanser gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir.
Kına, yanık yüzeyler üzerinde serinletici bir özellik gösterir. Bu özelliği sayesinde ateş tedavisi ve yanık probleminde de kullanılabilmektedir.