Kiraz Lekelerini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

19.07.2017
6.814
Kiraz Lekelerini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kirazın lekeleriyle hepimiz zaman zaman karşılaşırız. Ancak bazen sıradan temizlik yöntemleriyle bu lekeler çıkmayabilir. Peki kiraz lekesi nasıl çıkar?

Kiraz Suyunu Kumaşlardan Çıkarma

 

Yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyvelerinden olan kirazı kim sevmez ki? Bu meyveyi tüketmeyi çok sevsek de lekesiyle baş etmeye çalışmayı hiç birimiz istemeyiz. Bu lekeler özellikle beyaz kumaşlarda oldukça kalıcı izler bırakacaktır. Ancak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemler ile bu lekelerden kolayca kurtulmak hayal değil.

Kiraz kırmızı meyveler içinde en yoğun pigmentlere sahip olanlarından biridir. Bu pigmentleri yok etmenin yolu oksijenli çözeltilerden geçmektedir. Bu çözeltiler ağartıcılar veya daha güçlü asidik çözeltiler olabilir.

Bu lekelere çitileyerek veya fırçayla müdahale etmek yanlış olacaktır. Bu lekenin kumaşın gözenekleri arasında hapsolmasına neden olacaktır. Lekeye tazeyken müdahale etmek çok önemlidir. Aksi takdirde asidik çözeltiler içerisinde kumaşı bekletmeniz gerekecektir ve bu kumaşlara zarar verebilir.

Beyaz Sirke

Beyaz sirke içerdiği asitler ile lekeyi kumaştan kolaylıkla uzaklaştıracaktır. Burada yapmanız gereken bir kap içerisine beyaz sirke ve eşit miktarda su koyup lekeli alanı bu karışım içerisinde 24 saat bekletmektir. Ardından kumaşın yıkama talimatlarına göre yıkayabilirsiniz.

Enzimatik

Enzimatik en güçlü lekelerdeki enzimleri parçalamak üzerine geliştirilmiştir. Sıradan deterjanlardan farklı olarak pigmentleri kumaştan arındıracaktır. Burada da su dolu bir kap içerisine bir ölçek enzimatik ekleyerek işe başlamalısınız. Ardından kumaşın lekeli yüzeyini bu karışım içerisinde birkaç saat bekletin ve ardından yıkayın.

 

Oksijenli Su

Oksijenli suyu eczanelerden temin edebilirsiniz. Kumaşlarda ağartıcı etkisi olabileceğinden uygulamadan önce küçük bir alanda test ediniz. Ardından doğrudan leke üzerine uygulayın ve 10 dakika beklettikten sonra yıkayın.

Halı ve Döşemelerden Çıkarma

Halı ve döşemelik kumaşlardan kiraz lekesi biraz daha zor temizlenir. Bu lekelerle baş edebilmek istiyorsak lekeye mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Deri ve süet yüzeylerden de bu lekeleri çıkarmak için benzer yöntemler işe yarayacaktır. Peki halı ve döşemelerden kiraz lekesi nasıl çıkar?

 

Kiraz içerisindeki kırmızı pigmentler halı ve döşemelere çabuk nüfuz eder ve buralarda yerleşerek zorlu lekelere sebep olurlar. Ancak asidik çözeltilerle bu lekeleri çıkarmak mümkündür.

Halı ve döşemelik kumaşlardan bu lekeleri çıkarmak istiyorsak mümkün olduğunca hızlı hareket etmeli ve halıyı kesinlikle fırçalamamalıyız. Bu pigmentlerin derin gözenekler içerisinde yerleşmesine sebep olacaktır. Bu yöntemler arasında en etkili olanı klorlu ağartıcılardır. Ancak bu sadece açık renkli döşeme ve halılara uygulanmalıdır.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit ile halılardaki ve döşemelerdeki kiraz lekesini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Leke üzerine dökün ve mikrofiber bir bezle bastırmadan silin. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.  Ardından sirkeli su ile durulama yapabilirsiniz.

Bulaşık Deterjanı

Bulaşık deterjanı halı liflerine zarar vermeden kiraz lekesini çıkarmanın en güvenilir yoludur. Biraz su içerisine 2-3 kaşık kadar bulaşık yıkama sıvısı koyun ve hazırladığınız karışımı sünger yardımıyla uygulayın. Özellikle taze lekeleri bu şekilde kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Limon Suyu

Limon suyu içeriğindeki asit sebebiyle yoğun pigmentler içeren lekelerle mücadele etmekte oldukça başarılıdır. Leke üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Ardından mikrofiber bir bezle silmelisiniz. Lekeler çıktıktan sonra limon lekesi kalmaması için beyaz sirkeli su ile durulamanızda fayda vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.