Klozetteki Kireç Lekelerini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

17.07.2017
6.898
Klozetteki Kireç Lekelerini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Klozetler gün içinde en sık suya maruz kalan yerlerdir. Dışkı atıkları ve sert sular içerisindeki mineraller kireç oluşumuna sebep olur. Peki klozetteki kireç lekelerini ne çıkarır? İşte pratik yolları…

Klozetteki Kireç Lekelerini Çıkarma

 

Klozetlerimiz gün içinde en çok mikrop barındıran ve temizliğe en ihtiyacı olan alanlardır. Sifonu çektiğimizde sert sulardaki mineraller seramik üzerinde kireç tabakaları oluşturur. Tuvaletler genelde her gün temizlenir ancak sıradan deterjanlarla yaptığımız temizlik sert suların oluşturduğu kireç tabakasını yok etmeye yetmeyebilir. Bu durumda doğal yöntemlere başvurmak işimizi kolaylaştıracaktır. Peki bu lekeler nasıl temizlenir? İşte pratik yöntemleri ve kullanacağınız malzemeler…

Sert sular içindeki mineraller zamanla tabakalar haline gelir. Bu oluşum halk arasında kireç olarak bilinir. bu tabakayı oluşturan mineralleri yüzeyden uzaklaştırmak için asidik çözeltilere ihtiyaç duyarız. Bu çözeltiler seramik gibi yüzeyleri aşındırmadan tabakayı yüzeyden uzaklaştırır.

Asidik çözeltiler günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız malzemelerdir. tükettiğimiz gıdalardanda elde edebileceğimiz bu çözeltileri temizlik maddesi olarak kullanabiliriz. Öncelikle yapmamız gereken ilk işlem kullanacağımız çözeltiyi belirlemektir. Ardından klozetin suyunu tamamen boşaltıp lekeleri gün yüzüne çıkarmalıyız.

Limon Suyu ve Karbonat

Bu işlem için yapmanız gereken ilk önce klozet içindeki suyu tamamen boşaltmaktır. Ardından lekeler gün yüzüne çıktığında lekeler üzerine bir fincan kadar kabartma tozu serpmelisiniz. Hemen ardından bir fincan kadar limon suyunu serptiğiniz kabartma tozu üzerine gezdirin. Tepkimeyi gözle görebilirsiniz. Birkaç dakika bekledikten sonra sert bir lavabo fırçasıyla yüzeyi iyice fırçalayın. Tabakanın yok olduğundan emin olduğunuzda sifonu çekip durulayabilirsiniz.

Boraks

Boraks asidik maddelerle kolaylıkla tepkimeye girer ve banyodaki su ve sabun atıklarını çıkarmada oldukça etkilidir. Burada da en büyük yardımcılarımızdan biri olacaktır. Öncelikle klozet içerisindeki suyu tamamen boşaltın. Ardından lekeler üzerine boraks serpip üzerine beyaz sirke dökün. Birkaç dakika bekledikten sonra fırçalama aşamasına geçin. Lekeler tamamen çıkana kadar işlemi tekrarlayın. Ardından sifonu çekip durulayabilirsiniz.

 

Beyaz sirke

Kireç oluşumunu yok edecek güçte asidik yapıya sahip olan beyaz sirkeyi suyu çekilmiş klozet içerisine dökün. Yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra fırçalama işlemine geçiniz. Fırçalama işlemini mümkün olduğunca hızlı yapınız. Ardından sifonu çekebilir ve kireç lekelerine elveda diyebilirsiniz.

Kola

Bu içeceğin aynı zamanda güçlü bir kireç çözücü olduğunu biliyor muydunuz? Bu mucizevi formül aynı zamanda kireç ve benzeri oluşumları seramik gibi yüzeylerden çıkarmada oldukça etkilidir. Suyu tamamen boşalttıktan sonra kolayı dökün ve bir süre beklettikten sonra iyice fırçalayıp sifonu çekin.

Parlatma ve Günlük Bakım

Klozetinizin günlük bakımı hijyen ve görsellik açısından oldukça önemlidir. Bu bakımı aksatırsanız kireç oluşumunun ve oluşabilecek sarı renkli lekelerin önünü alamazsınız. Oluşabilecek bu oluşumları yok etmek için asidik çözeltilerden yararlanmanız işe yarayacaktır. Aynı zamanda florür içeren kimyasallarda günlük bakım ve ekstra parlaklık için kullanılabilir.

 

Asidik çözeltiler günlük temizlik için uygundur ve seramik gibi yüzeylere kesinlikle zarar vermez. Bu yüzeyler kolay kolay aşınmaz ve bakımı oldukça kolaydır.

Parlatma işlemi için kullanabileceğiniz en etkili yöntem diş macunudur. Diş macunu içeriğindeki florür ile yüzeyi parlatmaya yardımcı olacaktır. Jel olmayan beyaz diş macunlarından bu konuda yararlanabilirsiniz. Bir diğer etkili yöntem ise kola olarak karşımıza çıkmaktadır.

YORUMLAR

  1. Hatice dedi ki:

    Klozetin içindeki su nasıl boşaltılır ? Yapmayın ! Kolay bi yolu yok mu bunun ? Dökelim , bekleyelim , sifonu çekelim !..