Kola Lekesini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

17.07.2017
6.175
Kola Lekesini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Kola fast food beslenme şekliyle birlikte hayatımıza giren ve severek tükettiğimiz alkolsüz içeceklerdendir. Ancak istemeden de olsa üstümüze veya çevremize dökülüp zorlu lekeler bırakabilir. Peki kola lekesi nasıl çıkar?

Kumaşlardan Çıkarma

 

Kola gün içinde öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde severek tükettiğimiz içecekler arasındadır. Ayrıca lavabo açacağı gibi ilginç kullanım alanları da vardır. Bu çok çeşitli kullanımı olan içecek kumaşlar üzerine döküldüğünde ciddi lekeler bırakır. Bir çok lekeyi çıkarmada kullanılan bu maddenin lekelerini çıkarmak için değişik yöntemler aramaya başlarız. Peki kola lekesi nasıl çıkar?

Asitli sıvılar kumaş üzerine kolaylıkla nüfus edeceğinden lekelerine hızlı müdahale etmek çok önemlidir. Eğer kurumuş bir leke ile karşı karşıyaysak burada yapmamız gereken kendi gibi asitli bir çözelti ile lekeye müdahale etmek olacaktır.

Alkolsüz bu içeceği alkol ile kumaşlardan çıkarmamız mümkündür. Alkol bulamıyorsak veya kumaş için uygun olmadığını düşünüyorsak bu durumda asidik çözeltileri devreye sokmalıyız. Bu çözeltiler günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız çözeltilerdir. Bu lekeleri temizleme işlemi kurumuşsa biraz daha zor olacaktır.

Beyaz Sirke

Asidik yapısıyla kurumuş olan bu lekeleri dahi çıkarabilecek bir çözeltidir. Yapmanız gereken beyaz sirke ve su ile bir karışım hazırlamaktır. Ardından bu karışımın içerisinde lekeli bölge 12 saat kadar bekletilir. Bu süre zarfı içerisinde kurumuş olan kola lekesi dahi çözünerek çıkar. Ardından kumaşı yıkama talimatlarınca yıkamalısınız.

Bulaşık Deterjanı

Bulaşık deterjanı bu inatçı lekelerin en büyük düşmanıdır. İçerisindeki boya pigmentlerini öldürerek lekeyi kolaylıkla çıkarır. Uygulaması oldukça basit olan bu yöntem kumaşlara zarar vermeden ideal temizliğe ulaşmanızı sağlar. Burada yapmanız gereken işlem iki fincan suya üç çorba kaşığı bulaşık deterjanı eklemenizdir. Ardından hazırlanan karışım ile leke güzelce silinir.

 

İzopropil Alkol

İzopropil alkol özellikle kurumuş lekeler için en etkili yoldur. Kumaşlarda güvenle uygulayabileceğiniz bu yöntem ile lekelerden kurtulmak çok kolay olacaktır. Yapmanız gereken tek şey leke üzerine doğrudan izopropil alkol uygulamak ve 15 dakika beklettikten sonra makinede kumaşı yıkamaktır.

Halı ve Döşemlerden Çıkarma

Halıdan ve koltuktan bu lekeleri çıkarmak biraz daha zor olacaktır. Bunun sebebi bu yüzeylerin makinede yıkanamamasıdır elbetteki. Ancak bu yüzeylerden de kolaylıkla çıkarabilmeni için tavsiyelerimi olacaktır. Bu yöntemleri uygulayarak kola lekelerini yüzeylerden kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Asitli çözeltiler her zaman için yardımcı olacaktır. Günlük hayatımızda kullandığımız asitli çözeltiler bu lekeleri çıkarmada oldukça etkilidir.

 

Deri koltuktan bu lekeleri çıkarmak daha kolaydır. Ancak bu yüzeylerde amonyak gibi güçlü çözeltiler kullanılmamalıdır. Bu çözeltiler yüzeye zarar verebilir. Deri yüzeyler için kullanabileceğiniz yöntemler izopropil alkol veya bulaşık deterjanıdır. Bu yöntemleri uyguladığınızda hem lekelerden kurtulmuş olursunuz hem de yüzeye zarar vermemiş olursunuz. Kumaş döşemeli koltuk ise diğer yöntemlerle silinir.

Amonyak

Bu madde ile birlikte kesinlikle çamaşır suyu kullanmayınız. Metan gazı adı verilen zahirli bir gazın oluşmasına sebep olursunuz. Bir litre su içerisine 3 çorba kaşığı amonyak ekleyin. Ardından sünger yardımıyla karışımı halı veya koltuk yüzeyine uygulayın.

Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksiti doğrudan leke üzerine uygulayabilirsiniz. Hidrojen peroksiti doğrudan leke üzerine elinizle tampon hareketlerle uygulayınız. Ardından sirke ve su karışımıyla lekeyi siliniz. Lekeler tamamen çıkana kadar adımları tekrarlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.