Koltuktan Kalem Lekesi Nasıl Çıkar? – Malzemeleri ve Yöntemleri

04.04.2023
6.749
Koltuktan Kalem Lekesi Nasıl Çıkar? – Malzemeleri ve Yöntemleri

Koltuktaki kalem lekesini çıkarmak istiyorsanız evinizde bulunan birkaç malzemenin yardımı ile lekeyi kısa süre içerisinde çıkararak koltuğunuzu temiz hale getirebilirsiniz.

Koltuktan Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle çocukların yaptığı bir şey koltukları kalemle karalamak ve ya yanlışlıkla kalemi koltuğa sürmektir. Ama bazen biz büyüklerde bunu yapabiliyoruz cebimizdeki tükenmez kalem koltuğa akabiliyor. Ya da  elimizde kalemle yazı yazarken yanlışlıkla koltuğa bulaştırabiliriz.

Tükenmez kalem, kurşun kalem, keçeli kalem, tahta kalemi, pilot kalem ve ya boya kalemi hangisi olursa olsun koltuğa sürüldüğünde hiçte hoş olmayan bir durum ortaya çıkıyor. İnatçı bir leke türü olan kalem lekesi kumaş, deri, kadife, tahta, tay tüyü fark etmez her tür zeminden çıkartmaya çalışırken özellikle ev hanımlarını yoruyor. Birçok kumaş türü hassas olduğu için kimyasal temizleyiciler zarar verebiliyor. Rengi soluyor, kumaş yıpranıyor, deri aşınıp yırtılıyor ve sonuç olarak koltuğunuz hasar görüyor. Kimyasal temizleyicileri kullanmadan doğal yöntemler ile koltuğunuzdan kalem lekelerini temizlemenizin bazı yöntemleri var elbette. En az zarar ile en mükemmel sonucu elde etmek isteriz koltuktan boya lekesi çıkarırken. Birkaç öneri ile size koltuktan boya lekesi nasıl çıkar açıklayalım.

Evdeki Malzemeler İle Koltuktan Kalem Lekesini Çıkartabilirsiniz

Koltuğunuzun tahta kısmına tükenmez, keçeli veya pilot kalem boyası sürülmüş ise nemli bir beze biraz aseton döküp boyalı kısmı bastırmadan temizleyelim. Daha sonra leke hala çıkmamış ise bezin üzerine çok az miktarda karbonat döküp tekrar bastırmadan ovalayalım ve koltuğunuzun tahta kısmına dökülen tükenmez, pilot veya keçeli kalem boyasından kurtulmuş olursunuz. Bu işlem ahşabı biraz yıpratabilir bunun için kuru bir bez üzerine bir iki damla badem veya zeytin yağı damlatıp tahta yüzeyin üzerini silin ve sonuç mükemmel olacaktır. Deri koltuğa dökülen boya nasıl temizlenir derseniz? Önce derinin boya dökülen kısmını aseton ile silin lekenin çıktığını göreceksiniz. Sildiğiniz yüzeyi aseton kimyasal olduğu için yıpratacaktır. Siz bunu önlemek için bir iki damla badem yağı veya vazelin ile o kısmı tekrar silin ve hem lekeden kurtulun hem de deri koltuğunuz yıpranmamış olsun.

Eğer Tükenmez, keçeli, pilot, veya kurşun kalem lekesi tay tüyü kumaş koltuğunuza sürülmüş ise boya kurumadan önce hemen üzerine birkaç damla süt damlatın süt yağlı olduğu için özellikle tükenmez ve pilot mürekkebini hemen havaya kaldıracaktır. Ve siz hemen kuru bir bez ya da pamuk ile lekenin üzerine bastırdığınızda lekeden kurtulursunuz.

Koltuğunuzun tahta kısmı tükenmez kalem ile boyanmış ise kağıttaki tükenmez kalemi temizlediğiniz gibi koltuktan da silgi ile temizleyebilirsiniz. Karbonat hem kişisel temizliğimizde hem de halı, koltuk gibi evimizde kullandığımız hemen hemen her şeyin temizliğinde mucize gibi bir şey. Koltuktan boya lekelerini çıkarmak için de karbonatı kullanabiliriz.

Kalem Lekesini Çıkartmak İçin Hangi Malzemeler Gereklidir

Oksijen suyu, karbonat, maden suyu, limon, elma veya üzüm sirkesi. Bu malzemeleri kullanarak evimizde kendi leke çıkarıcımızı oluşturabiliriz. Her türlü lekede işe yarayan bu malzemeler koltuktan kurşun, keçeli, pilot gibi kalemlerin boyalarını da çıkarmakta çok işe yarıyor.

Her türlü kumaş tipinde ve tahta yüzeylerde kullanılabilen ve hiçbir zarar vermeyen bu yöntemi tay tüyü, kadife, kumaş, deri, hatta tahta yüzeylerde bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Karbonatı lekenin durumuna ve yüzeyine göre hangi malzeme ile hazırlayıp macun kıvamına getireceğiniz size kalmış hepsi etkili ve kesin çözüm sunan malzemeler. Ölçüsü göz kararı bir leke boyutu için 1 çorba kaşığı karbonat ile diğer sıvı olan malzemelerden birini 1 çorba kaşığı oranında koyup karıştırarak lekeli bölgeye uygulamak olarak anlatılabilir. Sizde artık koltuktan boya lekesi nasıl çıkar diye düşünmeyin bu yöntemler herkesin işine yarayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.