Mum Lekeleri Koltuklardan Nasıl Çıkar ve Neler Yapılması Gerekir?

06.06.2023
6.112
Mum Lekeleri Koltuklardan Nasıl Çıkar ve Neler Yapılması Gerekir?

Meydana gelen mum lekelerinin olduğu bölgelerden çıkarılması için mutlaka sertleşmesini beklemeniz gerekir. Aksi takdirde leke etrafa yayılır ve kötü bir hal alır.

Mum Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?

 

Mumlar evler için oldukça çekici olan ürünler içinde yer alır. Mumlar ev içinde oldukça hoş koku yaratmanın yanı sıra aydınlatmak amacı ile de kullanılır. Mum eriyen bir ürün olduğu için yanlışlıkla dokunulduğunda kanepeye, halıya ya da başka bir yere damlayabilir. Mumları özellikle damlayan koltuktan temizlemek için püf noktaları bilmek gerekir. Kumaş koltuklardan ve deri koltuklardan mum lekesi nasıl çıkar ve nasıl temizlenir;

Kumaş koltuklardan mum lekesi nasıl çıkar kapsamında mumun sertleşmesine izin vermek gerekir. Plastik bir torbaya ya da buzdolabı poşetine buzları doldurun. Mumun sertleşmesi ve lekenin katılaşması adına kullanılması gerekir. Mumun dökülmesinden sonra hemen silmeye çalışmak yapılacak olan en büyük yanlıştır. Yeni döküldüğünde silindiği zaman lekenin daha fazla yayılmasına sebep olursunuz. Sertleşmiş olan mumun olabildiğince fazla olanını almanız gerekir. Bunu yapmak için bir tereyağı bıçağı ya da spatula kullanmanız gerekir. Bu işlem kesinlikle bıçak tarzında kesici bir cisimle yapılmamalıdır. Spatula ile fazla olan tüm mum lekesi alınmalıdır. Mum lekesi nasıl çıkar koltuktan kapsamında lekenin üzerine emici bir kağıt havlu konulmalıdır. Sonra ütünüzü oldukça hafif şekilde ısıtın ve kağıt havlunun üzerinden ütüleyin. Ütüden geçecek olan ısı mumu ısıtacağı için kağıt havluda bunu emecektir. Mumun emilmesi ile ütüleme işlemi sonlandırılmalıdır. Aksi takdirde kumaş koltuğa zarar vermeye başlarsınız. Mumun tamamı çıkmadıysa işlem mum lekesi yok olasıya kadar tekrarlanmalıdır.

Deri Koltuklardan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

 

Deri koltuk üzerine dökülen mum lekesini çıkartmak için sertleşmesini beklemek gerekir. Sertleşmesi için buz uygulaması yapılmalıdır. Sertleşen lekeler için spatula ya da tereyağı bıçağı kullanımı yapılır. Bu şekilde lekenin fazla olan kısmı çıkar. Mum döküldüğü zaman anında müdahale etmek lekenin yayılmasına ve koltuğun daha çok lekelenmesine sebep olur. Sertleşen ve fazlası alınan mumum geri kalan kısmını kağıt havlu ile alın. Lekenin üstüne kokusuz olan talk pudrası ile mısır nişastası serpin. Mısır nişastası ile talk pudrası kesinlikle kesici bir alet ile alınmamalıdır. Aksi takdirde deri koltuğa zarar verirsiniz. Bu ürünler deri koltuğun üstüne döküldükten sonra parmağınız yardımı ile lekenin üzerine sürün. Sürtünme parmak ucunda hissedilene kadar devam edilmelidir. Olabildiğince hızlı sürtmek lekenin daha kolay çıkmasına olanak sağlar. Lekenin üzerini sürtükten sonra bu şekilde 2 saat boyunca bekletin. Kalan leke mevcut ise işlem tekrarlanmalıdır. Bu işlemi yapmak için ihtiyacınız olan şeyler arasında kokusuz talk pudrası, mısır nişastası, spatula, kağıt havlu, buz küpü, poşet yer alır.

Mumun ortaya çıkardığı lekeyi çıkartmak için kullanılacak olan diğer bir uygulamada karbonat ile su yer alır. Bu ikili karıştırılarak macun haline getirilmelidir. Macun kıvamına gelen karışım lekenin üstüne sürülür ve parmaklar ile sürtülür. Sonrasında lekenin olduğu bölge nemli bez yardımı ile silinir. Nemli bez yıkanarak silme işlemi birkaç kez tekrarlanır. Sonrada kuruması için beklenmelidir.

Mum lekeleri yer döşemelerinde ve halılarda meydana gelmişse donmasını bekleyin.  Ayrıca donması için buz uygulaması da yapılabilir. Sonra kağıt bir havlu mumun döküldüğü bölgeye serilir. Isıtılan ütü kağıt havlunun üzerinden hafif hafif gezdirilmelidir. Kağıt havlu kalan lekenin ve sıcak ile eriyen mumun hepsini emer. Ardından nemli bezle son temizlik işlemi yapılması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.