Mobilyalardan Oje Lekelerini Çıkartmak İçin Ne Yapılması Gerekmektedir?
![Mobilyalardan Oje Lekelerini Çıkartmak İçin Ne Yapılması Gerekmektedir?](https://pratikyontemler.com/wp-content/uploads/2017/06/oje-lekesi-nasil-cikar.jpg)
Mobilyalara dökülen oje lekelerini çıkartmak için kullanılacak olan ürünlerin ağartma özelliğinin olup olmadığı çok önemlidir. Bu tarz ürünleri kullanmadan önce küçük alanlarda deneme yapılmalıdır.
Koltuktan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Devamlı kullanılan ve evin dekorasyonu için önemli bir ürün olan koltuklara dökülen oje lekeleri aslından çıkarılması kolay olan lekeler içinde yer alır. Oje lekesi koltuktan nasıl çıkar, kapsamında izlenmesi gereken belli başlı yollar bulunmaktadır. Bunlar;
Islak olan ojeyi bekletmeden silin; yeni dökülen oje koltuktan hemen silinmelidir. Bekletmek lekenin zor çıkarılmasına sebep olur. Yani kurumuş oje lekesi deri ya da kumaş olan koltuklardan daha zor çıkar. Dökülen oje yani tırnak cilasının bir bez ya da kağıt havlu kullanılarak silinmesi gerekmektedir. Bu silme işleminde önemli olan lekenin bastırılmadan ve daha geniş bir alana dağıtılmadan silinmesidir. Olabildiğinde emici bir bez ya da havlu kullanımı yapılması gerekir.
Ojeli alana aseton kullanın; sprey özelliği olan bir şişenin içine aseton koyun. Bu asetonu oje lekesi olan bölgeye uygulayın. Deri ve kumaş koltuklar içinde uygulanabilir. Aseton tarzı maddelerin zarar verebileceğini düşünüyorsanız mobilyanın gözükmeyen bir bölgesinde deneme yapabilirsiniz. Bazı kumaşlar aseton asetat veya tri asetat içeren maddeler de dahil olmak üzere bazı kumaş türleriyle reaksiyona girer ve dikkatli değilseniz lekeli alanı daha kötü görünüme sokabilir. Bunun için öncesinde deneme yapmak daha mantıklıdır. Sonrasında nemli bir bez yardımı ile silin. Asetonla lekeyi silmede hafif baskılar yapılmalıdır. Leke çıkıncaya kadar aseton uygulaması yaparak oje lekesi üzerine baskılama yapın. Aseton veya hidrojen peroksit izlerini kaldırmak için alanı yıkamak için bir sünger kullanın. Kullanmadan önce döşemeyi tamamen kurumasını bekleyin. Durulama işlemi asetonu tamamen koltuk üzerinden çıkarır. Bu da önemli bir adımdır.
Alternatif Oje Lekesi Kaldırma Yöntemleri
Hidrojen peroksit uygulaması yapın; aseton ile aynı reaksiyonu göstermeyen döşeme kumaşları hidrojen peroksit ile gösterir ve lekeyi çıkarır. Hidrojen peroksit ile oje lekesi olan alanı ıslatın. Temiz bir havlu yardımı ile bu alanı silin. Leke yok oluncaya kadar aynı işlemi tekrarlayın. Bu ürün ağartma maddesi olarak görev yapabilir; bu nedenle lekeli bölgede kullanmadan önce döşemenin göze alamayan bir alanında test edin. Lekeli bölgelerde ağartma yapmazsa oldukça etkili şekilde sorunları çıkarır.
Saç spreyi deneyin; eski ve kullanılmayan bir diş fırçasının kıllarının üzerinde saç spreyi püskürtün. Sonrasında döşeme üzerinde bulunan lekeyi çıkartmak için dairesel hareketler ile alanı fırçalayın. Leke çıkasıya kadar bu işlemi tekrarlayın. Sonrasında nemli bir bez yardımı ile durulama işlemi yapın.
Lekeleri çıkartmak için aşağıda bulunan ipuçlarını da dikkate almanız gerekmektedir. Bu ipuçları;
- Çamaşır suyu kullanımı yapmak oldukça zararlıdır. Ağartma özelliği çok fazla olduğu için kullanmaktan kaçınmak gerekir. Hidrojen peroksit ve asetonda da ağartma özelliği bulunur. Bundan dolayı döşemenin küçük ve gözükmeyen alanında deneyerek kullanmak gerekir.
- Leke nasıl çıkar kapsamında lekeyi ıslak tutmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sayede daha kolay ve hızlı işlem yapabilirsiniz.
- Leke nasıl çıkar kapsamında oje lekelerini daha hafif olan döşeme kumaşlarından çıkarmak çoğunlukla daha kolaydır, çünkü kumaşın temizleme ürünleri ile renklenmesine zarar verme riski azdır. Döşeme kumaşlarının renklenmenin bozulmamasını sağlamak için koyu renkli olan döşemelere daha çok dikkat etmek gerekir. Özellikle siyah ve lacivert gibi renklerde kullanılacak olan ürünler çok önemlidir. Ağartma olduğu anda kötü bir görüntü meydana gelir.
- Bazı ojeler oldukça serttir. Bundan kaynaklı olarak döşemeden kazımak gerekebilir.