Kot Pantolondaki Yağ Lekesi ve Yağlı Boya Lekeleri İle Nasıl Baş Edilir?

İçindekiler
Kot pantolonda meydana gelen yağ ve yağlı boya lekeleri için kimyasal ürün kullanımı yerine evde bulunan doğal ürünlerin kullanımlarını yaparak sağlığınızı da hiçe saymazsınız.
Kot Pantolondan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Kot ya da farklı kumaşlara sahip olan pantolonlardan yağ ve boya lekesi çıkartmak için hızlı şekilde yapılacak olan ilk müdahale çok önemlidir. İlk müdahale dışında yapılması gereken uygulamalar ise aşağıda sıralanmıştır.
Tuz Kullanımı
Kot pantolonuz hangi yağa maruz kalırsa kalsın fark ettiğiniz ilk anda yapılacak olan işlem tuz bulmaktır. Tuzu meydana gelen lekenin üzerine bolca dökmek gerekir. Dökülmesinin ardından parmaklarınız ile lekenin üzerine hafif hafif bastırın ve lekenin üzerinde dağılmasına olanak sağlayın. Tuz pantolon üzerinde bulunan yağın emilmesine olanak sağlar. Bu sayede kumaştaki yağ lekesi daha derine inmez. Ayrıca sonra yapılacak olan işlemler içinde ön hazırlık sağlar. Tuza alternatif olarak bebek pudrası, karbonat ve mısır nişastası kullanımı da yapabilirsiniz. Tuz döküldüğü bölgede 15 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında tereyağı bıçağı ile kazınır. Ardından boya ve yağ olan pantolon yıkama talimatına uygun şekilde yıkanmalıdır.
Bulaşık Deterjanı
Bulaşık deterjanı boya, yağ lekesi ve diğer lekelerin çıkarılması konusunda büyük ölçüde fayda sağlar. Boya ve yağ lekesi olan kot pantolonun üzerine birkaç damla bulaşık deterjanı damlatın. Limon içermeyen sade bir deterjan olması çok önemlidir. Yumuşak uçlu bir diş fırçası ile yağ lekesi olan kısmı fırçalayın. Sonra pantolonun yıkama talimatlarını göz önüne alarak çamaşır makinesinde yıkayın. Leke tam anlamı ile çıkmazsa işlem tekrarlanmalıdır. Ayrıca lekesi çıkmayan kot pantolonların kurutmaya atılmaması gerekir. Aksi takdirde bu leke kurutmanın sıcaklığından kaynaklı olarak kalıcı bir hal alır.
Karbonat
Gerekli malzemeler;
- 1 paket karbonat
- Su
- Yumuşak uçlu diş fırçası
- Bulaşık deterjanı
Kot pantolonlardaki yağ ve boya lekesi nasıl çıkar, sorun olan bölgeye bir miktar karbonat dökülmesi işlemi yapılır. Ardından birkaç damla su damlatılır ve yumuşak uçlu bir diş fırçası ile yağ lekesi olan kısmı fırçalayın. Bu şekilde 20 dakika bekletilir. Leke bekleme sürecinde olduğu alandan kabararak çıkar. Sonrasında üzerine bulaşık deterjanı dökülür ve hafif hafif çitilenir. Pantolonun yıkama talimatlarına göre çamaşır makinesinde yıkanır.
Diğer Uygulamalar
Amonyak
Gerekli malzemeler;
- Amonyak
- Tereyağı bıçağı
- Alkol
- Temiz bez
- Çamaşır deterjanı
- Ilık su
Özellikle pantolon üzerinde meydana gelen yağlı boya lekesi için tiner önerilmektedir. Tiner kimyasal bir madde olduğundan dolayı yerine amonyak tercih edilmesi sağlık açısından gereklidir. Yağlı boya lekesi olan bölge yeni meydana gelmişse bir tereyağı bıçağı ile boyanın fazlalığı kazınarak olduğu alandan alınır. Lekenin üzerine biraz amonyak dökülür ve 15 dakika kadar bekletilir. Ardından alkole batırılmış olan temiz bir bez ile silinir. Evinizde alkol bulunmuyorsa ağartıcı özelliği bulunmayan çamaşır deterjanı kullanımı da yapabilirsiniz. Yıkama işlemi kesinlikle ılık su ile yapılmalıdır.
Çamaşır Deterjanı
Pantolonda meydana gelen yağlı boya ya da yağ lekesini çıkartmak için kaliteli çamaşır deterjanı kullanımı da yapabilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilecek olan en önemli nokta bu deterjanın ağartıcı özelliğinin bulunmamasıdır. Ağartıcı özelliği bulunan deterjanlar özellikle kot pantolonlarda renklerin değişimlerine sebep olur. Hatta kot pantolonun kumaşının zarar görmesine sebebiyet verdiği için yırtılmalara da neden olmaktadır. Bu tarz deterjanların kullanılmasında pantolonların yıkama talimatlarına da uyulması gerekir. Yıkama işlemine geçmeden önce mutlaka etiketinde bulunan talimatlara detaylı şekilde bakılmalıdır. Yüksek derece de yıkarsanız zarar görmesine, düşük derecede yıkarsanız da lekenin çıkmamasına neden olursunuz.