Kumaş Boyası Lekesini Çıkartmak İçin Neler Yapılması Gerekir?

17.07.2017
6.144
Kumaş Boyası Lekesini Çıkartmak İçin Neler Yapılması Gerekir?

Kumaş boyası lekelerini çıkartmak için kumaşın özellikleri, beyaz mı yoksa renkli mi olduğu önemlidir. Bu detaylara dikkat edilerek sağlıklı şekilde leke çıkarma işlemi yapılır.

Kumaştan Temizleme

 

Beyaz Kumaş

Renkli kumaştan akrilik, sprey, pastel, plastik ve diğer boya lekelerini çıkartmak kolay gibi gözükse de beyaz kumaştan çıkartmakta oldukça kolaydır. Boya lekesi kumaştan nasıl çıkar kapsamından kullanılacak olan 2 uygulama bulunur.

Çamaşır Suyu

 

Çamaşır suyu akrilik, sprey, pastel, plastik ve diğer boya lekesi çıkartma konusunda oldukça etkili bir maddedir. Boya lekesi çıkartma konusunda çamaşır suyu kullanılacaksa kumaşın bu ürüne uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kumaş leğen içinde hazırlanan su ve çamaşır sulu karışıma bastırılır ve bu şekilde belli bir süre bekletilir. Ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır.

Sıvı Deterjan

Kumaş boyası lekesi nasıl çıkar kapsamında bir leğenin içine sıcak su koyulur. Sıcak suyun içine sıvı çamaşır deterjanı eklenir ve karıştırılır. Kumaş boyası lekesi olan kıyafet en az 3 saat boyunca bu karışımın içinde bekletilir ve ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır.

Renkli Kumaş

Sıvı Deterjan

 

Boya lekesi nasıl çıkar kapsamında beyazlarda olduğu gibi renkli kumaşlarda da sıvı çamaşır deterjanı uygulaması yapılır. Leğen içinde hazırlanan karışımda kıyafet ya da kumaş yaklaşık olarak 3 saat boyunca bekletilir. Bekletmenin ardından suyun altında ovalanır. Bu ovalama esnasında kabaran fazla boyalar akar. Ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır. Yıkanan kıyafetin doğal yöntemler ile kurutulması gerekmektedir. Kurutucu bu aşmada kesinlikle kullanılmaz. Leke hafif düzeyde kaldıysa ve kurutucu kullanılırsa leke kumaşa sabitlenir ve bir daha çıkmaz. Bundan dolayı doğal yollar ile kurutulmalıdır.

Akrilik Boya Temizleme

İsopropil Alkol

 

Akrilik boya kumaştan nasıl çıkar kapsamında isopropil alkol kullanımı yapılır. Bir kabın içine bol miktarda dökülür ve lekeli olan bölge bu kabın içine bastırılır. Bu sayede boya lekesi yumuşayacaktır. Yumuşayan akrilik boya lekesi kumaştan kazıma işlemi ile çıkar. Kazıma işlemi kumaşa zarar vermeyecek bir malzeme ya da tırnak ile yapılmalıdır. Ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda kumaş yıkanır ve boya lekesi tamamen temizlenir.

Amonyak ve Sirke

 

Boyalı olan kumaşı su dolu bir leğenin içine bastırın. Başka bir kabın içinde 1 avuç tuz, 1 su bardağı sirke ve 1 su bardağı amonyağı karıştırın. Bastırılmış olan kıyafeti leğenden çıkartın ve iyice sıkın. Ardından hazırlanan karışımın içine süngeri bandırın. Bu sünger yardımı ile lekeli olan alana lekeleme işlemi yapın. Uygulamayı leke tamamen yok oluncaya kadar yapın. Sonra kumaşı durulayın ve kuruması için asın.

Pastel Boya Temizleme

Arap Sabunu

 

Pastel boya olan kumaşlardan leke nasıl çıkar kapsamında fazla olan miktarını spatula yardımı ile kazıyın. Su ve arap sabununu bir kabın içinde iyice karıştırın. Sünger yardımı ile lekeli olan bölgeyi iyice silin. Silme işlemini leke çıkıncaya kadar devam ettirseniz pastel boya temizlenir. Bu uygulamada kesinlikle sıcak su kullanmayın. Sıcak su pastel boyanın dağılmasını sağlar. Sonra soğuk su ile durulayın.

Leke Çıkarıcı

Özellikle beyaz kumaşlarda meydana gelen lekeler için bu uygulama kullanılır. Sorun olan bölgenin üzerine belli bir miktar leke çıkarıcı dökülür. Ardından kullanım talimatlarına göre bekletilir ve durulanarak kurutulur.

Elden Boya Temizleme

 

Cilt üzerinde bulunan sorunların ortadan kaldırılması için limon en güzel sonucu verir. Limon doğal bir ürün olduğu için sağlık açısından da sorun yaratmaz. Pamuk üzerine sıkılan limon ile silme işlemi yapılmalıdır.

YORUMLAR

  1. Nevin dedi ki:

    Iyi akşamlar bej rengi koltuğunun oturma yerinde pantolondan kaynaklanan mavi boya lekeleri oluştu nasıl temizlesem lekeler çıkar