Erimiş Mum Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
İçindekiler
Kadife kumaştan mum lekesi nasıl çıkar, saten kumaştan mum lekesi nasıl çıkar, şifon kumaştan mum lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız cevapları yazımızda.
Kıyafetteki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetlere ve kumaşlara dökülen mumların yaptığı lekeler birçoğumuzun kabusu olmaktadır ancak bazı pratik yöntemlerle bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Peki ya mum lekesi nasıl çıkar kıyafetten bu pratik yöntemlerle? Bu yazımızda bu pratik ve etkili yöntemlere yer vereceğiz. Bu yöntemleri öğrendikten sonra kıyafetten mum lekesi nasıl çıkar, kumaştan mum lekesi nasıl çıkar diye kara kara düşünmeyeceksiniz. Şimdi gelelim mum lekesi kıyafetten nasıl çıkar sorusunun cevabına;
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; mum lekeleri normal lekelerden çok farklı oldukları için kesinlikle temizlemek amacıyla yıkamaya başvurulmamalıdır. Eğer bu lekeler yıkanarak çıkarılmaya çalışırsa bir daha hiç çıkmaması dahi söz konusu olabilmektedir.
Mum Lekesini Kumaştan Çıkarma Yöntemleri
Kazıyarak Çıkarma
Bu yöntem genellikle saten ve şifon kumaşlarda kullanılan ve olumlu sonuç veren bir yöntemdir. Öncelikle dökülen mumun tamamen kurumasını bekleriz. Kuruduğundan emin olduktan sonra bıçak veya başka ince kenarlı bir gereçle kalıntıyı bulaştığı bölgeden kumaşa zarar vermeden kazıyarak alabiliriz. Şifon ve saten kumaşların aralıkları daha sık olduğu için bu kalıntı fazla derine işlemeyecek ve buu yöntemle çıkarılması mümkündür.
Ütü İle Çıkarma
Özellikle normal kumaşlarda ve kadife kumaşlarda tercih edilen bu yöntemi saten kumaşlarda kullanmamalıyız. Saten kumaşlar naylon içerikli olduklarından erime yaparak kumaşın özelliğini kaybetmesine neden olabiliriz. Kumaşa işlemiş olan mum lekesinin üzerine bir kese kağıdı veya kuru bez koyarız. Mum kağıda daha etkili yapıştığı için kağıt kullanımı daha etkili olacaktır. Lekenin üzerine koyduğumuz kağıdın üzerine ütüyü bastırmadan koyduğumuzda kalıntı kağıda geçecektir. Bu işlemi birkaç kez uygularsak leke geçer.
Bu aşamada lekeden tam olarak kurtulamazsak beyaz kumaşlarda çamaşır suyu, renklilerde ise sıvı çamaşır deterjanı ile kalan lekeyi temizlememiz mümkün olacaktır.
Saç Kurutma Makinesi
Bu yöntem de ütü yöntemine benzer bir yöntemdir ve genellikle olumlu sonuç vermektedir. Öncelikle mum lekesinin her iki yanına kağıt havlu konulur. Daha sonra kalıntının üzerine 5-6 saniye süreyle sıcak hava verilerek kalıntının erimesi sağlanır. Eriyen kalıntı kağıt havlu ile alınarak bu işlem leke çıkana kadar tekrarlanır.
Kaynar Su ve Karbonat
Özellikle saç kurutma makinesi yöntemiyle tam kurtulamadığımız lekelerde bu yöntem etkili bir sonuç doğuracaktır. Geniş bir kaba kaynar su dökülür ve içine de birkaç kaşık karbonat atılır. Daha sonra lekeli bölge bu karbonatlı kaynar suya batırılarak kumaşı yakmayacak kadar bekletilir. Karbonatın çözücü etkisi kalıntının kumaştan ayrılmasını sağlayacaktır.
Bitki Özü Yağı
Bu kalıntılardan kurtulmak için bitki özü yağını kalıntının üzerine döküp beklediğimizde mumu yumuşatarak kumaştan ayıracaktır. Daha sonra kumaştan ayrılmış bu kalıntıyı kağıt havlu yardımıyla sıyırarak temizlememiz mümkün olacaktır.
Halı Temizleyici
Bu kalıntılardan kurtulmanın en etkili ve basit yöntemlerinden biri de halı temizleyicilerdir. Genellikle oksijen etkileşimli formüllere sahip bu halı temizleyicileri kalıntının üzerine döküp diş fırçası ile fırçalarız. Kumaştan ayrılan kalıntıları alkol yardımı ile temizleyip daha sonra duruladığımızda iz oluşumu ortadan kalkacaktır.
Derin Dondurucu
İlk duyulduğunda kulağa tuhaf gelen ancak en çok etkili olan yöntemlerden biri de derin dondurucu yöntemidir. Mum damlayan kumaşı 1 saat kadar dondurucuda beklettikten sonra lekeli bölgeyi bir kap üzerinde gererek lekenin altında kalan kısım üstte kalacak şekilde kaynar su döktüğümüzde de kalıntı kumaştan ayrılıp çıkacaktır. Yine de bir leke kalırsa normal bir yıkama kalan lekeyi çıkaracaktır.