Ayakkabıdan, Kıyafetten ve Koltuktan Yapışkan Lekesi Nasıl Çıkar?

12.11.2018
8.290
Ayakkabıdan, Kıyafetten ve Koltuktan Yapışkan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafetlerden, ayakkabıdan ve koltuklardan yapışkan lekelerini tamamen ortadan kaldırmak adına evde bulunan malzemelerin kullanımı yapılabilir.

Yapıştırıcı Lekesi Çıkarma

 

Günlük yaşamda içinde kullanılan tutkal ya da yapıştırıcıların kıyafetlere yahut koltuklara bulaşması oldukça sıkıcı bir duruma sebep olur. Yapıştırıcı bulaştığı yeri fazlasıyla mahveder. Bu durumdan kurtulmak için belli başlı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Bu kurallara uyulduğu zaman kıyafete, ayakkabıya ya da koltuğa zarar vermeden kurtulmak mümkün hale gelir. Lekelerden kurtulmak isteyen kişilerin kurtulma çözümlerinin her detayına sonuna kadar uyması çok önemlidir. Bu sayede lekeden hemen kurtulmak mümkün hale gelir.

Kıyafetlerden ve Pantolonlardan Çıkarma

Kazıma

Bally ya da 404 tarzındaki yapıştırıcıların uzun süre fark etmemişseniz ve bunlar kıyafet üzerinde kurumuşsa yüzeyin bıçağın kör olan kısmı ile kazınması gerekir. Bu sayede lekelerin hacmi daha düşük hale gelir. Ardından kalan lekenin çıkartılması için uygun bir ürün seçilmelidir. Bir oje çıkarıcı bu konuda yardımcı olabilir. Yalnız uygulama yapmadan öne kıyafetin gözükmeyen bir kısmında oje çıkarıcının leke bırakıp bırakmadığını kontrol etmek gerekir. Bu uygulamadan sonra yapılacak olan işlemler için aşağıdaki malzemeler gerekir.

  • Oje çıkarıcı yani aseton
  • Sünger

Asetonun renksiz ve çok kokulu olmayanı tercih edilmelidir. Sünger üzerine asetondan biraz dökülür ve lekenin üzerine yavaş yavaş uygulanır. Bu uygulama olduğu gibi 30 dakika süresince bekletilmelidir. Ardından sünger ile tekrardan silme işlemi yapılır. Bu sayede lekeler kıyafet üzerinden yavaşça çıkacaktır. Lekelerin çıkarılmasının ardından kıyafet daha önce nasıl yıkanıyorsa bu şekilde yıkanır.

Sirke Uygulaması

Sirke kullanımı maliyeti düşük leke çıkarcı olarak karşımıza çıkar. Kıyafetin üzerine direkt olarak elma sirkesi dökülür ve 20 dakika bekletilir. Ardından leke hafif şekilde ovalanır. Tutkal ya da yapıştırıcı lekeleri hemen çözülür. Ardından kıyafet yıkanmalıdır. Bu uygulama hassas olan kumaşlarda kesinlikle kullanılmaz.

Soğuk Sulu Deterjan

  • Bulaşık deterjanı
  • Soğuk su

Soğuk suyun içine bulaşık deterjanı eklenir ve köpürtülür. Ardından kıyafetin lekeli kısmı bu suyun içine batırılır. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat süresince bekletildikten sonra suyun içinde çıkartılır. Hafif hafif ovma yapıldığında kalan yapışkan lekeleri de ortadan kalkar. Kıyafet yıkama talimatları dahilinde yıkanmalı ve açık havada kurutulmalıdır. Leke az düzeyde kaldıysa aynı uygulama tüm aşamaları dikkate alınarak tekrardan uygulanır.

Ayakkabıdan Çıkarma

  • Ayakkabıdan ve kıyafetten yapışkan lekesini çıkartmak isteyen kişiler benzin kullanımı yapabilir.
  • Lekenin temizlenmesi için kişinin birkaç saatini ayırması önemlidir.
  • Öncelikli olarak sünger üzerine az miktarda benzin dökülür.
  • Direkt olarak ayakkabı üzerinde bulunan lekeye uygulanır.
  • Ardından silinmelidir.
  • Kıyafete uygulanacaksa yarım saat bekletilmesi gerekir.
  • Ardından ayakkabı duru suyla yıkanır.
  • Kıyafete uygulandıysa çamaşır makinesinde yıkama işlemi yapılmalıdır.

Yeni Lekeden Kurtulma

Yapışkanın yapıştığını ya da sürüldüğünü gördüğünüz anda kurtulma imkanına sahipsinizdir. Bunun için hemen kıyafeti suyun altına tutulur. Uzun süre boyun soğuk suyun altında tutulduğu zaman yumuşar ve kendiliğinden çözülür. Gerekirse bir diş fırçası yardımı ile kumaşa zarar vermeden fırçalama yapılması gerekir.

Dondurma Uygulaması

Yapışkan lekesi olan her şey dondurulabilir. Bunu yapmak için;

  • Kıyafet ya da ayakkabı birkaç saat boyunca dondurucuda bekletilir. Bu sayede yapışkan kıyafetin ya da ayakkabının yüzeyinde incelir. Dondurucudan alınan ürün keskin ama kıyafeti kesmeyecek düzeyde olan bir alet ile kazınmalıdır.

Mobilyadan Çıkarma

Çamaşır Deterjanı

  • Ilık su
  • Çamaşır deterjanı

Yapışkanların izlerinden kurtulmak isteyen kişiler ılık suyun içinde biraz çamaşır deterjanını eritmelidir. Ardından bir bez yardımıyla koltuk üzerinde bulunan lekeye uygulandığında sorun ortadan kalkar.

Alkol

  • Saf alkol
  • Kulak çubuğu ya da pamuk

Özellikle keten ve koton olan koltuk kumaşlarında ki yapışkan lekelerinin ortadan kaldırılması adına kullanılır. Saf alkol pamuk üzerine biraz döküldükten sonra sorunlu bölgeye uygulanır. Temiz bir bez yardımıyla hafif hafif silindiğinde lekelerden kurtulmak mümkün olacaktır.

Amonyak

Öncelikli olarak kumaş koltuğa buhar makinesi ile uygulama yapılır. Ardından pamuk üzerine dökülen amonyak ile silindiğinde yapışkan ani şekilde çözülmeye başlar ve lekeden kurtulmak mümkün olacaktır.

Benzin

Döşeme mobilyalarda oluşan yapışkan lekelerinden kurtulmak adına kullanılır. Yalnız narin olan kumaşlarda kesinlikle kullanım yapılmamalıdır. Uygulama için;

  • Temiz bir bez
  • Benzin

Benzin bez üzerine az miktarda döküldükten sonra koltuk üzerindeki leke silinir. Kalın kısım direkt olarak silme işlemi ile çıkar. Kalan inçe tabaka üzerine tekrardan uygulama yapılır ve 15 dakika bekletilir. Ardından ıslak temiz bir bez yardımıyla tekrardan silindiği zaman kalan tabaka hemen çıkar.

Koltuk Yastıklarından Çıkarma

Koltukların yastıklarına sürülen lekelerden kurtulmak isteyen kişiler bir poşete bu yastığı koyup dondurucuda birkaç saat süresince beklet melidir. Çıkarılan lastik keskin olmayan bir bıçak yardımıyla iyice kazınır. Kalan leke olursa sirke bu lekenin üzerine dökülür ve silinir. Leke çıkarıldıktan sonra çamaşır makinesinde yıkanır.

Limon Kolonyası

  • Limon kolonyası
  • Bez

Temiz bir bez üzerine limon kolonyası döküldükten sonra direkt olarak leke üzerine uygulanır. Hafif şekilde ovalanarak bezle silindiğinde yapışkan kısa süre içinde çözülerek kaybolur.

Yeni Lekeyi Temizleme

Koltuk üzerine Japon, bally ya da 404 yapışkan dökülürse ve leke daha taze şekildeyse kaba kısmını hemen almak gerekir. Bu ürünlerden bir tanesinin lekesi kurumuş haldeyse küt ağızlı bir makas ya da bıçak yardımıyla kazıma işlemi yapılması gerekir. Sonrasında;

  • Oje çıkartmak adına kullanılan aseton yardımıyla yapışkan iyice yumuşatılır.
  • Havlu kağıt ile yumuşayan yapışkanın emilmesi sağlanır
  • Bu uygulama birkaç defa tekrarlanmalıdır.
  • Bu sayede koltuk üzerinde kalan tüm yapışkan yüzey temizlenir.
  • Yalnız bu uygulama kesinlikle koltuk kumaşları hassasa uygulanmalıdır. Çünkü aseton kumaşın ipliklerin çürümesine neden olabilir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.