Kurumuş Boya Lekelerini Çıkarmak için Pratik Tavsiyeler
İçindekiler
Boya lekesi eğer kurumuşsa çıkarılması çok zor olabilir. Ancak her yerde bulabileceğiniz bazı malzemelerle bu lekelerden kurtulmanız mümkündür. Peki kurumuş boya lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yolları…
Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar
Evinizin duvarları boyanırken,ister istemez yerler yada dolap,kapı vb. yerlerin boya lekesi olması kaçınılmazdır.Boya lekelerini çıkarırken,kurumuş boya lekesi sizi daha çok uğraştıracak ve biraz vaktinizi alacaktır.Önemli olan boya lekesini temizlerken lekenin bulunduğu yüzeye zarar vermeden lekeyi çıkarmaktır.Temizleme yöntemleri boya lekesinin kuru olup olmamasına ve boyanın içeriğine göre değişir.Kurumuş boya lekeleri nasıl çıkar;
- Kuru olan boyanın bulunduğu alanı elektrikli süpürge ile temizleyin.
- Boya tam kurumamış ise ıslak bir bez yardımıyla silinerek boya çıkartılır.
- Boya kurumuş ise aseton yada özel üretilmiş boya temizleme spreylerini kullanabilirsiniz
Kurumuş Boya Lekesi
Boya lekeleri oldukça zor lekelerdir ancak bir de kurumuşsa çok daha zor bir durumla karşı karşıyasınız demektir. Özellikle duvardaki lekeler tam bir baş belasıdır. Ancak duvardaki bu lekelerden kolayca kurtulmanın yolları vardır. Kurumuş boya lekesi için en etkili yöntem alkol ve alkol içeren çözeltilerdir. Eğer yağ bazlı bir boya lekesi ile uğraşıyorsanız yağ çözücü maddeler de işinize yarayacaktır. Bu lekeleri yüzeylerden uzaklaştırmak için en etkili yöntemleri sizin için derledik.
Duvardaki Kurumuş olan bu lekelerin en büyük düşmanı asidik çözeltilerdir. Bu çözeltiler yağ moleküllerini etkisiz hale getirir ve her türlü yüzeyden bu lekelerin uzaklaşmasını sağlar. Ancak renk salan kumaşlar için bu çözeltileri kullanmak yanlış olabilir. Kumaşın renk salmaması için bu çözeltileri kumaşınızdan uzak tutmalısınız.
Yerdeki kurumuş boya lekesini çıkarmak için sıradan yer temizleyiciler etkili olmayacaktır. Eğer parke bir zemine sahipseniz parkeyi aşındırmayacak çözeltilerden yararlanmalısınız. Bu çözeltiler saf alkol ve alkol içeren ürünlerdir. Kurumuş boya lekesini yumuşatarak yüzeyden uzaklaştırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yağ ve yağlı çözeltilerde yer zemininden veya duvardan bu lekeleri çıkarmaya yardımcı olacaktır. Kurumuş boya içerisinde yağ bulunur ve bu müdahale ile yağa yağ ile müdahale etmiş olursunuz. Peki diğer yöntemler nelerdir? İşte yanıtı…
Kurumuş Boya Kovası Nasıl Temizlenir
Sizlerde herkes gibi evinizi boya yaptınız ve sonrasında kovada boya kuruyup kaldıysa şimdi sizlere kurumuş boya kovası nasıl temizlenir sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağım. Kurumuş boya kovası nasıl temizlenir? işte cevabı:
- Kurumuş olan boya kovasını kuru halde temizleye bildiğiniz kadar temizleyin.
- İçerisine tam dolacak şekilde sıcak su doldurun.
- 5-10 dakika bekledikten sonra suyu dökün.
- Bir ıspatula yardımıyla boyaları kazıyabilirsiniz.
NOT:Boya içerisinde çok etken madde var ve kovadaki boya lekesi çıkmıyor ise boya söktürücü madde ile çıkartabilirsiniz.
Kurumuş Boyayı Ne Çıkarır?
Kurumuş boyayı ne çıkartılır yada boya lekesi nasıl çıkar gibi sorularınız için yaptığımız araştırmaları sizlerle paylaşacağız.Boya lekelerini çıkarmak zor olsa da kurumuş boya lekelerini çıkarmak dahada zordur.Kurumamış olan boyayı çıkarmak için tek ihtiyacınız olan nemli temiz bir bez.Nemli bir bezle boya olan yeri ovalayarak lekeleri çıkartabilirsiniz.Eğer leke kurumuş ise nemli bir bezden daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Kurumuş ve içeriğinde çeşitli maddeler bulunduran boyaların çıkarılması oldukça zordur. Bu tür lekeleri çıkarmak için aseton yada boya çıkarma spreylerini kullanabilirsiniz.
Kurumuş Boya Fırçası Nasıl Temizlenir
Evinizi boya yaptıktan sonraki tek işiniz boya malzemelerini yıkamaktır.Yıkanmamış ve kurumuş olan fırça temizliği oldukça zaman alabilir.Kurumuş olan fırçayı bir kovanın içine koyun ve üzerine sıcak su ilave edin. Sıcak su boyanın içeriğini arındırarak fırçanızın temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Kurumuş Rulo Fırça Nasıl Temizlenir
Kurumuş rulo fırça temizliği yaparken Yukarıda belirttiğimiz kurumuş boya fırçası nasıl temizlenir yazımızda belirttiğimiz gibi;Ruloyu bir kovaya koyun ve üzerine sıcak su ekleyin.Sıcak su boyanın çözünmesine yardımcı olacaktır.
Amonyak İle Çıkarma
Amonyak her evde bulundurulması gereken çok güçlü leke çıkarıcı özelliğe sahip bir çözeltidir. Amonyak ile özellikle plastik yüzeylerdeki bu tip lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Plastikten bu lekeleri çıkarmak çok zor olabilir. Plastik yüzeylere yapışan bu lekeler kalıcı olabilir. Örneğin plastik bir palet kullanıyorsanız bu lekelerle başınız derde giriyor demektir. Ancak güçlü amonyak çözeltisi ile bu lekeler artık baş belası olmaktan çıkıyor. Plastik yüzeylerde herhangi bir aşınma yapmadan lekeleri çıkarır. Plastik, metal ve cam gibi pürüzsüz yüzeylerde bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz.
Plastik, duvar, metal veya cam gibi yüzeyler pürüzsüz olduğundan bu tip yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak oldukça kolaydır. Amonyak gibi güçlü çözeltilere karşı dayanıklı olan bu yüzeylerden bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Duvarda da uygulayabileceğiniz bu yöntem bir çok lekeyi çıkarmanıza yaradığı gibi boya lekeleri için de ideal bir çözümdür. Duvara kesinlikle zarar vermez. Ancak ahşap, alüminyum veya pirinç yüzeylerde kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü bu yüzeylerde renk değişimlerine veya aşınmalara sebep olur.
İzopropil Alkol
En sık tercih edilen yöntemlerden biri olmasıyla beraber en etkili yöntemlerden de biridir. Duvar gibi pürüzsüz yüzeylerin yanında deri ve kumaş yüzeylerde de işe yarayacaktır. Bu yüzeylerin yanında vernikli veya verniksiz ahşaptan da bu lekeleri kolaylıkla bu yöntemle çıkarabilirsiniz. Ayrıca giysileriniz için de güvenle kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Kurumuş boya üzerine doğrudan uygulayın ve yumuşamasını bekleyin. İşe yaradığını göreceksiniz.
Tiner
Genellikle boya inceltici olarak kullanılan tiner bu lekeleri özellikle duvar yüzeyinden çıkarmada da oldukça etkili bir yöntemdir. Duvardaki lekelerden kurtulmak için bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz. Tiner içerisinde boya çözünecek ve yüzeyi terk edecektir. Ancak bu yöntem plastik yüzeyler için güvenli değildir.
Çamaşır makinesinde gidermi
Merhaba Gömleğim ütülendiği esnada ütüye plastik parçası yapışmış gömleğe bulaşmış nasıl çıkarabilirim.