Kurumuş Çay Lekelerini Çıkarmak İçin Kullanılacak Malzemeler ve Yöntemleri

14.07.2017
6.510
Kurumuş Çay Lekelerini Çıkarmak İçin Kullanılacak Malzemeler ve Yöntemleri

Çay gerek kahvaltıların gerekse gün arası molaların vazgeçilmez içeceğidir. Ancak üzerimize veya etrafa döküldüğünde zorlu lekeleri beraberinde getirir. Peki kurumuş çay lekesi nasıl çıkar?

Kurumuş Çay Lekesi

 

Çay lekesi en zorlu lekelerden biridir. Özellikle kurumuşsa bu lekeleri çıkarmak bir hayli zahmetli olabilir. Ancak evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler ile bu lekelerden kolayca kurtulmak hayal değil. Gömleklerinizden, elbiselerinizden, koltuktan veya halıdan bu lekeleri çıkarmak için size bahsedeceğimiz yöntemleri uygulamanız yeterli olacaktır. Peki kurumuş şekerli çay lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri…

Çay lekesi özellikle şekerli ise çıkarılması oldukça güç lekelerdendir. Ancak her evde bulabileceğiniz malzemelerle bu lekeleri çıkarabilirsiniz. Asitli çözeltilerle bu lekeleri kolayca yüzeylerden çıkarabilirsiniz. Erken müdahale ederseniz sıradan deterjanlar da lekeleri çıkarmaya kafi gelecektir.

Kurumuş çay lekesini çıkarma yöntemlerini çayın döküldüğü yüzeye göre değerlendirmek gerekir. Kumaş veya halı gibi gözenekli yüzeylerden çıkarmak için daha güçlü çözeltilere ihtiyaç duyarız. Bu çözeltiler günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız limon veya sirke gibi sıvılardır. Bu lekelerle baş edebilmek için lekeye mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Kurumuşsa da lekeyi yumuşatmak için ön müdahalede bulunmalıyız. Özellikle şekerli çay için yüzeyi bol su ile yıkamamız işe yarayacaktır.

Karbonat İle Çıkarma

Kuruyan çayı kumaşlardan çıkarmak için en etkili yöntem birazdan okuyacağınız yöntemdir. Özellikle beyaz kumaşlara güvenle uygulayabileceğiniz bu yöntem renkliler için de güvenlidir. Ayrıca koltuk döşemeleri için de güvenle kullanabilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken eğer bir kumaşa uygulayacaksanız kumaşın lekeli kısmı aşağı bakacak şekilde mümkünse çeşme altında kumaşı soğuk suya tutmaktır. Bu lekenin yumuşamasını ve kalıntıların büyük oranda kumaşı terk etmesini sağlayacaktır.

Su kurumuş olan bu lekeleri yumuşatmada en etkili maddedir. Su ile müdahale her yüzey için şarttır. Yumuşatma işlemi için izopropil alkol kullanımı da tavsiye edilebilir. Ancak kumaşlar için su yeterli olacaktır.

Lekeyi yumuşatma işlemi bittikten sonra iki çorba kaşığı tepeleme karbonat ile aldığı kadar suyu koyu bir macun haline getirmelisiniz. Uygulanacak alanın büyüklüğüne göre miktarı göz kararı ayarlayabilirsiniz. Ardından yüzeye lekeli olan alanı bu macun ile kaplamalısınız. Kapladığınız alanı temiz bir fırça ile fırçalayınız. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.

Beyaz Sirke ve Tuz

Bu lekeler halı gibi derin gözenekli yüzeylerde ise işiniz biraz daha zor demektir. Muhtemelen bu tarz yüzeylerde biraz daha güçlü çözeltilere ihtiyaç duyacaksınız. Beyaz sirke genellikle temizlik alanında sıklıkla kullanılır. Bir çok lekeyi alt edebilecek güçtedir. Tuz kristaleriyle birleştiğinde çok daha güçlü bir çözelti elde edeceksiniz ve kurumuş olan çay lekesini kolaylıkla çıkaracaksınız.

 

Uygulama yapmadan önce halıyı bulaşık deterjanı ve su alaşımıyla ön temizleme işleminden geçirmeniz lekenin yumuşamasını ve yüzey ıslanacağından yöntemin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Bu detayı göz ardı etmemelisiniz.

Uygulama öncesi yüzeyi ıslattıktan ve lekenin yumuşamasını sağladıktan sonra yarım fincan beyaz sirke içerisine aldığı kadar tuz ekleyerek macun kıvamına getiriniz. Bu işlem için beyaz sirke kullandığınızdan emin olun. Diğer sirkeler yeni lekeler oluşmasına sebep olabilir. Hazırladığınız macunu yüzeye kaplayın ve bir süre içine işlemesi için elinizle yayın. Ardından fırça ile müdahale işlemine geçebilirsiniz. Kurumuş çay lekesine kesin çözüm sağlayacaksınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.