Lavanta Yağı Ne İşe Yarar? Lavanta Yağı Faydaları ve Kulanım Alanları

05.05.2022
824
Lavanta Yağı Ne İşe Yarar? Lavanta Yağı Faydaları ve Kulanım Alanları

Lavanta, binlerce yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılan bir şifalı bitkidir. Lavantanın en belirgin özelliklerdi ise rengi ve kokusudur. Lavanta kokusu ve rengi ile adeta büyüleyici bir etkisi vardır. Lavantanın günümüzde kullanım alanları oldukça fazladır. Lavantanın günümüzdeki kullanım alanları zihinsel problemler, kaygı, uykusuzluk, depresyonbaş ağrısımide bulantısısivilcediş ağrısı, cilt problemleri, mantar enfeksiyonları, saç dökülmesi ve yaraların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta Yağı Nedir? Binlerce yıldır özellikle alternatif tıp alanında sıkça kullanılan lavanta şifalı bir bitki olarak biliniyor. Lavanta çiçeğini, diğer çiçeklerden ayırt eden en önemli özeliği kokusu ve rengidir. Harika bir kokuya sahip olan lavanta mor rengi ile diğer çiçeklerden ayırt edilebiliyor.

Lavanta çiçeğinden elde edilen lavanta yağı, baş ağrısı, mide bulantısı, depresyon, zihinsel problemler, diş ağrısı, cilt problemleri, saç dökülmesi ve mantar enfeksiyonları gibi birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir.

lavanta yağının faydaları

Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı, grip, boğaz enfeksiyonları, soğuk alınlığı, öksürük, sinüs tıkanıklığı, bademcik iltihabı ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca lavanta yağını, boyun ve göğüs ağrıları için ağrıyan bölgelere masaj yapar şekilde uygulayarak ağrıların hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Lavanta yağı buhar inha asyönü veya bir vapourizör yolu ile solunabilir. Lavanta yağının solunması, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.

Lavanta Yağı Cilde Faydaları

Lavanta yağı, soğuk algınlık ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmesi ile biliniyor olsa da cilt sağlığı üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Antioksidan bakımından zengin olan lavanta yağı cildi dış etkenlere karşı korur ve cildin sağlıklı kalmasını sağlar. Lavanta yağının cilt üzerindeki diğer etkileri şunlardır;

  • Lavanta yağı mantar önleyici özelliklere sahiptir.
  • Cilt iltihabının önüne geçer ve iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Lavanta yağı, ağrı kesici özelliğe sahiptir ve yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Bakteri ve mantar önleyici özelliğe sahip olan lavanta yağı yaralanmalarda kapılan enfeksiyonları önler.
  • Cildin aydınlanmasına ve canlılık kazanmasına yardımcı olur.

Lavanta Yağının Kullanım Alanları

Lavanta yağı binlerce yıldır tıbbi alanda çok fazla kullanılan mucizevi bir bitkidir. Birçok farklı şekilde kullanılabilen lavanta yağı doğal bir ağrı kesicidir ve özellikle eklem ağrılarına iyi gelir.

Kesik, yanık ve yaralı bölgelerin kısa süre içerisinde iyileşebilmesi için lavanta yağı öneriliyor. Ayrıca uyku sorunu yaşayan kişilerde yastıklarına birkaç damla lavanta yağı damlatarak rahat bir şekilde uyuyabilirler.

Özellikle tıbbi alanda kullanılan lavanta yağı son dönemlerde kozmetik ürünler içerisinde de sıkça yerini almaya başlamıştır. Özellikle makyaj malzemeleri başta olmak üzere şampuan, saç kremi, el kremi gibi çeşitli kozmetik ürünlerinde de lavanta yağı kullanılıyor.

Lavanta Yağı Faydaları

Lavanta yağı, sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Stres, sinir gerginliği, ağrıyı hafifletme ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etki gösterir. Lavanta yağının sağlık üzerindeki diğer olumlu etkileri şunlardır;

  • Lavan yağının koklanması veya el bileklerine sürülmesi, yatıştırıcı etki gösterir.
  • Harika bir kokuya sahip olan lavanta yağı, evinizdeki ve vücudunuzdaki kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur.
  • Akne, sivilce, egzama ve kırışıklık gibi cilt sorunlarına iyi gelir.
  • Lavanta yağı uykusuzluk gibi sorunlara iyi gelir.
  • Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
  • Eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.

Lavanta Yağı Zararları

Lavanta yağının herhangi bir ciddi yan etkisi veya zararı bulunmaz. Ancak bazı kişilerde yanlış kullanımdan veya alerjik durumlardan dolayı lavanta yağının bazı yan etkileri veya zararları görülebilir. Lavanta yağının yan etkileri ve zararları şunlardır;

  • Aşırı kullanılması durumunda baş ağrısı, ateş veya mide bulantısı olabilir.
  • Diyabet hastası, kanser hastaları, hamile kadınlar ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin kullanması önerilmiyor.
  • Sinir sisteminin yavaşlamasına neden olabilir.
  • Hamilelerde hormon seviyesini etkileyebilir. Bu durum düşük riskini oluşturabilir.
  • Kusma, ishal, görme bozukluğu ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

 

Çörek Otu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Belediye Yardımları