Limon Lekesini Tüm Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri
İçindekiler
Limon bir çok lekenin çıkarılmasında yardımcı olsa da kendisi de ardında zorlu lekeler bırakır. Limon lekesi her yüzeyde farklı sonuçlar doğurur. Peki bu lekeler yüzeylerden nasıl çıkarılır? İşte pratik yöntemleri…
Limon Suyu Lekesi
Bu meyve asidik bir suya sahiptir ve bazı yüzeylerden oldukça kalıcı izler bırakır. Örneğin kumaşlarda veya deri kaplamalı yüzeylerde kalıcı izler bırakabilir. Hatta mermer gibi yüzeylere kalıcı hasarlar verebilir. Bu gibi durumları önlemek için lekeye olabildiğince erken müdahale etmekte fayda olacaktır. Asidik çözeltilerde reaksiyona giren maddeler bu lekeleri çıkarmanızda yardımcı olabilmektedir. Limon suyunun her yüzeyde kalıcılığı farklıdır. Tezgahtaki veya giysideki bu lekeleri temizlemek için bir kaç pratik bilgiyi aklınızda tutmanız yeterli olacaktır. En çok asit içeren meyvelerden biri olan bu meyve bazen yüzeylere zarar verebilir. Zarar vermeden müdahalede bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kumaşları yıpratabilir veya tezgahınıza geri dönülmez zararlar verebilir.
Yüksek miktarda asit içeren bu meyvenin suyu yağ lekesi gibi birçok lekenin çıkarılmasına yardımcı olsa da kendi başına da zorlu lekeler bırakabilmektedir. Bu lekeleri önlemek için mümkün olduğunca bu meyveyi kesme tahtası üzerinde kesmelisiniz ve üzerinize suyunu sıçratmamaya dikkat etmelisiniz.
Her lekede olduğu gibi bu lekede de temizleme yöntemleri lekenin tazeliğiyle doğru orantılı olarak işe yarayacaktır. Kıyafetlerinizdeki, mobilyalarınızdaki vaya halınızdaki bu lekelerden kurtulmak için kuru temizleme şirketlerine para ödemenize gerek yok. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç yöntem ile bu izlerden kurtulabilirsiniz.
Mermer Tezgahtan çıkarmak
Bu lekelerin en sık kaşılaşıldığı yer mutfak tezgahlarıdır. Son zamanlarda alternatif malzemelerin kullanımı yaygınlaşsa da tezgahlarda en sık kullanılan malzeme mermerdir. Mermer tezgahtan bu lekeleri temizleme yöntemleri şu şekildedir; öncelikle mermere kolaylıkla zarar verebileceğini unutmamalı ve lekeyi fark eder etmez su ile müdahalede bulunmalıyız. Bu asidin mermer yüzeye işlemesini engelleyecektir. Limon suyu tezgahta kolaylıkla yayılacaktır. Bunu önlemek için bol sulu bir bez ile suyunu uzaklaştırmakta fayda vardır.
Limon suyu lekesi için en etkili yöntem kabartma tozu veya karbonat olacaktır. Bu meyvenin suyu ile kimyasal reaksiyona giren bu maddeler lekeleri yüzeye zarar vermeden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Her ne kadar temzilesenizde lekeler çıkmıyorsa bu durumda bir mermer ustasını eve çağırmanız gerekecektir. Özel zımparalar ile kazınarak bu lekelerin çıkarılması mümkündür. Eğer granit bir tezgaha sahipseniz burada temizleme için kullanabileceğiniz bir diğer madde de amonyaktır.
Kumaş ve giysilerden çıkarma
Öncelikle lekenin kumaşa ya da giysinize derinlemesine işlememesi için kumaşı derhal suyun altına tutmanız gerekmektedir. Bu yöntemin ardından lekeyi temizleme işlemi kolaylaşacaktır. Bu lekeleri kumaştan çıkarmak daha kolaydır. Bitkisel gliserin bu izlerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Eğer bunu temin etme imkanınız yoksa beyaz sirke de kumaşlardaki bu lekeleri uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Eğer bu yöntem işe yaramadıysa boraks ile müdahale edebilir ve izlerden tamamen kurtulabilirsiniz.
Deriden Çıkarma
Deri yüzeylerden çıkarmanın en etkili yolu amonyaktır. Bunun dışında beyaz sirke veya hidrojen peroksit de işe yarayacaktır. Ayrıca lekelerden kurtulmak için süt banyosunu da tercih edebilirsiniz. Tüm bu yöntemler ile deri yüzeylerdeki limon izlerini sökebilirsiniz. Bir diğer etkili yöntem ise çamaşır suyudur. Ancak uygulama yapmadan önce ağartmaması için genelde beyaz deride tercih edilmelidir.
Limon tuzu ile ütü temizliği
Ütü en çok kireç toplayan şeydir. Ütü suyu buharlaştırırken ütü tabanındaki gözeneklerde kireç birikir. Ütü içindeki bu kireci temizlemenin en pratik yolu limon tuzudur. Ütünün su koyulan haznesine limon tuzu dökün ve ütüyü fişe takın. Ütünün gözeneklerinden kirecin ve diğer pisliklerin aktığını göreceksiniz.