Mum Lekesi Nasıl Çıkartılır?

05.07.2019
4.314
Mum Lekesi Nasıl Çıkartılır?

Doğum günü kutlamalarının baş rolünü süsleyen yaş pastaların olmazsa olmazı, romantik kutlamalar, çeşitli din törenleri ve ya aroma terapilerde kullanılan simli, kokulu, çeşitli renk ve modellerde olan mumlar; gerek dekoratif anlamda gerekse ortama kattıkları hoş hava etkisiyle huzur sebebi olmuştur.

En çok çiçek olmakla birlikte, çeşitli aromalarla evlerimize oldukça hoş bir koku vermesine rağmen; bir o kadar da zamanla eriyen mumun, damlalar halinde lekeler bırakması görüntü kirliliğine yol açar ve ortaya büyük bir tezatlık çıkar. Oluşan mum damlaları; sizi bütün hoş havası ve güzelliğinden alıkoyarak, temizlik gerçeğiyle karşı karşıya getirir.

O halde iyi haberi verelim. Mum lekesi korkulacak bir leke değildir. Mum damlaları nasıl kolay bir şekilde oluşuyorsa, orantılı bir kolaylıkla da temizlenme imkanına sahiptir. Yapmanız gereken tek şey, mumun damladığı yüzeyin ne olduğuna doğru karar verip, onun için özel olan yöntemini araştırmaktır.

Mum Lekesi

Mum lekesi her yüzeyde farklı etkiler bırakır, yani hepsinin leke çıkarma yöntemi kendine özgü ve farklıdır. Aynı zamanda mum lekesi çıkarılırken ne kadar bilinçli davranılıp, doğru yöntemler uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar alınır. Ufak bir uyarı olarak da; mum lekesi giyside meydana gelmişse, giysinin talimatlarına dikkat edilmelidir. Suyla teması olmaması gereken giysileriniz için kuru temizleme servislerinden faydalanabilirsiniz.

Mum Lekesi Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mum lekesine anında müdahale etmek; lekeyi çıkarmayı başarmak yerine, hala sıcak ve donmamış olduğu için daha çok yayılmasına neden olur. Lekelerin çoğunda erken müdahalenin işe yaramasına rağmen, mum lekesinde durum tam tersi yöndedir. Bu sebepten dolayı mum lekesine karşı panik yapıp, acele etmemek gerekir.

Leke oluşturan mumun türü ne olursa olsun ( parafin mum, bal mumu, jel mum, renkli, simli ve ya kokulu mum )  kimyasal özelliklerine bağlı olarak katı halde iken daha kolay çıkarılma özelliğine sahiptir.

Dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri ise; internette leke çıkarmaya dair gelişigüzel yapılan yorumlar, sadece tahmin ve ya düşünceye bağlı olarak verilen bilgilere dayanarak mum lekesini çıkarmaya çalışmaktır. Bu durum genel olarak lekenin ilk halini aratacak sonuçlar doğurur ve durumu daha da kötüleştirir. Yeterli bilgiye sahip olup, emin olunmadıkça mum lekesine müdahalede bulunmamanız gereklidir. Dönüşü olmayan hatalar yapmak yerine profesyonel birinden yardım almak ve kuru temizleme servislerine başvurabilirsiniz.

Camdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Camdaki Mum Lekesi

Camdaki mum lekesini çıkarmak, camı çizeceğinden dolayı cam kap içerisinde mum birikmemesini sağlamalısınız. Mum cam kaba konulmadan önce; cam olan mum kabını ıslatmak ya da bir parça su koymak, balmumunun cama yapışmasını önler.

Camdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar ? 

  • Cama bal mumu yapıştığında ilk yapmanız gereken, cam kabın sığacağı kadar buzlukta yer açın ve mumun donmasını sağlamak için cam kabı buzluğa koyun.
  • Mumun donması için bir süre buzlukta bekletin. Mum donduktan sonra – bir kaç saat beklemek doğru olacaktır – tereyağı bıçağı gibi küt uçlu bir bıçak yardımıyla bal mumunu çıkarmaya çalışın. Bu adımdan sonra mum genel olarak çıkar.
  • Kalan mum lekesi ya da bal mumu kalıntısı ise cam kabın sabunlu ve sıcak suyla yıkanmasıyla iyice temizlenir.

Mobilyadaki Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mobilyadaki Mum Lekesi

Çeşitli renklerde ve parlak olan mumlarımız ahşap mobilyalarımıza; konsol, büfe, sehpa, kitaplık ve masalarımıza damlayarak leke oluşturur. Genel olarak mum lekesini temizlerken, mobilyanın çizilebileceğini düşündüğümüz için nasıl çıkaracağımızı bilemez ve paniğe kapılırız.

Mobilyadaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

  • İlk olarak, mobilyadaki mum lekesini çıkarmak için, mum damlasının sertleşmesi gereklidir. Damlanın üzerine buz küpü ve ya buz torbası koymanız yeterli olacaktır.
  • Aşındırıcı özelliği olmayan bir malzeme (pürüzlü olmayan plastik cetvel, kredi kartı, tereyağı bıçağı ve ya spatula ) ile mümkün olduğu kadar fazla mumu kazıyın.
  • Mobilyanızın yüzeyini çizmemek adına titiz bir şekilde hareket edildiğinde, mobilya üzerinde mum kalıntısı kalacaktır.
  • Mumum kalan kısmını temiz ve yumuşak dokulu bir bez yardımıyla silin.
  • Bütün yaptıklarınıza rağmen mum lekesi çıkmazsa, kaliteli bir mobilya cilasından yardım alabilirsiniz. Mobilya cilasını uyguladıktan sonra kalan lekeyi ovalayarak çıkarın.

* Mobilya cilasını büyük marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

mum lekesi nasıl çıkar

Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdaki Mum Lekesi

Mumlar yanıyor haldeyken, başka başka bir yere taşınırlar ve bu mumun; halı, kilim ya da döşeme yapılan kumaşlara damlamasına sebep olur. Mumlar yeni sönmüşken, donmadan taşınmaya çalışılması da buna başka bir örnektir. Peki halıdaki mum lekesi nasıl çıkarılır ?

Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?

  • Halınıza damlayan mum lekesini çıkarmak için, lekeyi buz kalıbı ya da buz küpüyle dondurun.
  • Donan mumu, kredi kartı ve ya bıçak gibi malzemeler kullanarak mum lekesini parçalara ayırın.
  • Parçaladığınız mum lekelerini alıp, yüzeyi elektrikli süpürge yardımıyla temizleyin.

* Mum lekesini, yüzey üzerinde bekletmeniz mumu tekrar yumuşatacaktır. Yumuşayan mumu çıkarmak zorlaşacağı için mümkün olduğunca acele etmeniz gerekmektedir.

Giysideki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysideki Mum Lekesi

Kıyafet ya da masa örtüsü gibi kumaşlar üzerine damlayıp kuruyan mum lekesinin çıkarılması için birkaç aşamalı işlem gereklidir. Fakat bu yöntemler, sadece yıkanabilen kumaşlar için gereklidir. Yalnız kuru temizleme yapılması gereken ürünlere su temas ettirilirse kumaş zarar görebilir, bu sebeple; ipek,yün,keten gibi kumaşlar için kuru temizlemeden yardım alınmalıdır.

Giysideki Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?

  • Kumaştaki mum lekesine buz küpü ve ya buz kalıbı koyun. Buz lekeyi daha kolay kazımayı sağlar.
  • Mumu kart ya da bıçak tarzı bir malzemeyle mümkün olduğu kadar kazıyın.Tırtıklı yüzeyler ya da ekmek bıçağı gibi araçlar giysiye zarar vereceğinden dolayı kullanılmamalıdır.
  • Bir kese kağıdı alın ve leke bulunan kumaşın altına yerleştirin, kumaşın türüne göre ütünün ısısını ayarlayın.
  • Mum lekesi olan kısmın üzerine de bir kese kağıdı koyun.
  • Mum; kese kağıdına geçinceye kadar, lekenin üstündeki kese kağıdını bastırmadan ütülemeye devam edin.
  • Soğuduktan sonra, mumun katılaştığı kese kağıdını atın ve leke çıkana kadar bir yenisiyle daha işleme devam edin.
  • Mum renkli ise, işlem tam anlamıyla etkili olmayacağından dolayı kuru temizleme servislerinden yararlanılabilir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra, son olarak da ispirtoyla silin.

Mum lekesini çıkarmaya çalışırken çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca akrilik,naylon,polyester gibi sentetik olan kumaşlar sert ve dayanıklı olmasına rağmen lekelere karşı daha hassastır. Yün, keten, pamuk ya da ipeğin olduğu gibi doğal olan kumaşlar yumuşak ve dayanıksız olmakla beraber lekelerin çıkarılmasında daha iyi sonuçlar verir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.