Mum Lekesi Nasıl Geçer?

03.01.2020
5.053
Mum Lekesi Nasıl Geçer?

Doğum günlerinin, özel günlerin, romantik yemeklerin ya da bazı dini törenlerin vazgeçilmezi olan pek çok çeşidi de bulunan renkli ve kokulu mumlar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Kullanıldığı zamanlarda bize çok özel anlar yaşatsa da bu mumlar bir damlasını bile kıyafetlerinizde ya da halı üzerinde leke olarak bıraktığında korkulu anlara sebep olabilmektedir.  Ancak kıyafetlerinize mum damladığında ve mum lekesi oluştuğunda o kadar fazla telaşlanmaya da paniğe kapılmaya da gerek yoktur. Çünkü mum lekeleri etkili ve kolay birkaç işlem sayesinde rahat bir şekilde temizlenebilmektedir.

Biz de sizlere bu yazımızda mum lekesini kolayca çıkarma yöntemlerin ne olduğunu ve nasıl uygulanıp yapıldığını siz değerli okuyucularımıza sunacağız.

Aynı zaman da sizlere kıyafetlerinize damlamış olan ya da çeşitli eşyalarınıza damlayan mum lekelerinin nasıl çıkarılacağını eşyanızın, kumaşına ve çeşidine göre adım adım anlatmaya çalışacağız.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar? Mum lekesi hangi temizleme yöntemleriyle çıkar? gibi çeşitli sorulara yanıt ararken giysilerinizdeki ya da herhangi bir eşyanızdaki mum lekesini oluşturmuş olan mumların damlamış olduğu yüzeylerin yanı sıra mumların türü ya da çeşidine göre de temizleme işlemi çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır.

Mum lekelerinin temizleme işlemleri sırasında gayet bilinçli ve kıyafetlerinize ya da eşyalarınıza zarar vermeyen temizleme yöntemlerini uygulamaya dikkat etmelisiniz.

 Kıyafetlerdeki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Eğer kıyafetinize mum damladıysa yapılması gereken şey, öncelikle mum damlamış olan bölgeye bir buz parçası koymak olacaktır. Bu sayede mum damlası donarak sertleşecektir.
  2. Buzu bu şekilde bir süre beklettikten sonra damlayan mumun alabildiğiniz kadarını hafif bir şekilde kazımaya çalışın. Kazıma işlemi sırasında plastik bir kart, kredi kartı ya da bıçağın ters tarafını kullanabilirsiniz. Bu işlemler sırasında kendinize ve kıyafetinize zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
  3. Kıyafetinize damlamış olan mumun büyük bir kısmını dikkatli bir şekilde kazıyıp çıkardıktan sonra ütünüzü çıkarın ve elinize bir de küçük bir kese kağıdı alın.
  4. Bu kese kağıdını mum lekesi olan kıyafetinizin altına yerleştirin ve kıyafetinizin cinsine bağlı olarak ütümüzün ısı ayarını yapın.
  5. Ütünüz iyice ısındıktan sonra kıyafetinizin mum lekesi olan kısmının üzerine de bir kese kâğıdı daha koyun.
  6. Bu işlemlerin ardından dikkatli bir şekilde Mum lekesi alttaki kese kâğıdına geçene kadar ütü yapmaya devam edin. Bu yöntem sayesinde kıyafetinizdeki mum lekesinin geçtiğine sizde şahit olacaksınız.

Mum lekesi mobilyadan nasıl çıkar?

Mobilyalardan mum izlerini çıkarmak için kıyafetlerde uyguladığımız buz ve kazıma yöntemini burada da uygulayabilirsiniz. Mobilyalarınızın kumaş kısımları üzerinde de aynı ütüleme işlemi yapılabilir. Kalan mum lekeleri içinse mobilyanızın kumaş kısmına herhangi bir zarar vermeyecek bir leke sökücü yardımı ile müdahale etmenizde fayda var.

Mobilyanızın kumaş kısımlarından kalan mum lekelerini bu yöntem sayesinde kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz. Mobilyalarınızdaki mum lekelerini çıkarmak için kullanılan bir başka yöntem de fön makinesi yardımı ile müdahale etmektir. Mum damlattıktan sonra bir süre bekleyin ya da fön makinesinin soğuk üfleme kısmını çalıştırdıktan sonra döşemenizin üzerine bir süre uygulayın. Bu işlem sayesinde bu lekeler donacaktır ve yine aynı şekilde kazıma yoluyla çıkarmanız daha kolay olacaktır.

Mum lekesi masadan nasıl çıkar?

Mumlar romantik yemekler sırasında oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığını biliriz. Romantik bir akşam yemeğinin ardından kullandığınız bu mumlar masanıza maalesef damlayabilir ve masanızı görüntü olarak olumsuz etkilemektedir.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hiç endişelenmeyin ve şimdi söyleyeceğimiz adımları uygulayın. Bu işlemde de imdadınıza buz yöntemi yetişecektir. Mumun damladığı bölgenin üzerine buz torbası koyun ve mum damlasının sertleşip kalıplaşmasına izin verin. Ardından masanızın yüzeyine herhangi bir zarar vermeyecek şekilde yüzeyden kazıma işlemini dikkatli bir şekilde yapın. Bu işlemlerin ardından masanızda bir miktar iz kalacaktır. Masanızdaki kalan bu izler için izlerin bulunduğu bölgeye cam silme sıvısını sıkın ve mikro fiber bir bez yardımı ile masanızı güzel bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bu işlemler sırasında kullandığınız mikro fiber bez leke oluşumunu tamamen yok ettiğine sizde şahit olacaksınız.

Mum lekeleri parkeden nasıl çıkar?

Eğer parkeye mum damladıysa parkedeki bu mum izlerden kurtulmak oldukça kolaydır. Parke yüzeyi için de en etkili yöntem olarak da kurutma taktiğini söyleyebiliriz. Mum damlasını kuruttuktan sonra leke kalıplaşacak ve yüzeyden kolay bir şekilde kazınacaktır.

Bu işlemlerin ardından kalan izler için izopropil alkol yardımı ile silme işlemini kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Kazıma işlemi sonrasında parkelerinize herhangi bir zarar gelmesi halinde parke cilası yardımı ile bu tahriplerden kurtulabilirsiniz.

mum lekesi nasıl çıkar

 

Mum lekesi halıdan nasıl çıkar?

Halılar günlük hayatta evlerimizde dekoratif olarak büyük bir öneme sahiptir. Maddi olarak da büyük bir ücret ödediğimiz için herhangi bir leke olmasından oldukça korkarız. Halıların dokusunun oldukça gözenekli bir yapıya sahip dokular olduklarını biliriz. Bu şekilde olması ile birlikte lekelerin bu yüzeylerden temizlenmesi de daha zor bir hale gelmektedir.

Halıya dökülen her leke zor çıkar ama mumun da halıya damladık tan sonra diğer lekelere nazaran daha zor çıktığını duymuşuzdur. Ancak bu yazımızda anlatacağımız yöntemlerle o kadar da zor olmadığını sizlerde göreceksiniz.

Öncelikle halı yüzeyinde de mum damlasını buz yardımı ile dondurma işlemi uygulanmalıdır. Halının mum damlamış bölgesinin üzerine bir buz parçası koyun ve lekenin sertleşmesini sağlayın. Bu işlemin ardından mum damlasının fazlalığını almak için hafif bir şekilde mumu kazıyın. Kazıma işleminin ardından halı yüzeyinde bir miktar mum kaldığını göreceksiniz. Kalan lekeleri çıkarmak içinde amonyak kullanabilirsiniz. Amonyak içerisindeki maddelerden dolayı leke kolay bir şekilde çözülecektir. Daha sonra halınızı durulayın ve bir süre kurumaya bırakın. Kalan izleri çıkarmak için kullandığınız amonyağı fırça yardımı ile uygulamanız daha etkili bir yöntem olacaktır.

Mum lekeleri cam ya da porselenden nasıl çıkar?

Romantik bir akşam yemeği sırasında cam eşyalarınıza mum damlayabilir ve en sevdiğiniz takımınızın bu yüzden bozulduğunu düşünmenize hiç gerek yok. Aslında bu lekelerden kurtulmak sanıldığı kadar zor değil, oldukça basittir. Mum lekelerini çıkarmak için cam eşyanızı buzdolabınızda 10 – 15 dakika kadar bekletin. Buzdolabından çıkardıktan sonra mum lekesinin donduğunu sizde göreceksiniz. Düz bir bıçak yardımıyla lekeyi dikkatli bir şekilde kazımanız lekenin çıkmasına yeterli olacaktır. Bu yöntem sayesinde cam eşyalarınızı mum lekelerinden kolay bir şekilde kurtarabilirsiniz.

Mum lekeleri deriden nasıl çıkar?

Deri yüzeylerden de mum lekelerini çıkarmak oldukça kolay bir yöntemle kısa sürede yapılabilir. Bu işlem içinde yapmanız gereken yine mum damlasını dondurmaktır.

Mum lekesini buz küpü yardımı ile dondurup ardından yüzeye herhangi bir zarar vermeyecek şekilde dikkatli bir şekilde kazımalısınız. Bu yöntem sayesinde izlerin kolay bir şekilde yüzeyden uzaklaştığını sizde göreceksiniz. Eğer bu işlem sonucunda deri yüzeyin üzerinde bir miktar mum lekesi kalmış ise.  Bu lekeleri çıkarmak için bulaşık deterjanı ve su karışımı elde edin. Daha sonra bir sünger yardımı ile deri yüzeyde kalan bu lekeleri kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz. Kazıma işlemi sırasında deri yüzeyine zarar vermemeye çalışın. Aksi takdirde deri yüzeyi yırtabilirsiniz.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar Koltuktan

Yukarıdaki yazımızda siz değerli okuyucularımıza Mum lekesi halıdan nasıl çıkar,Mum lekesi parkeden nasıl çıkar,Mum lekesi mobilyadan nasıl çıkar gibi sorularınıza cevap verdiğim gibi şimdi ise siz değerli okuyucularıma mum lekesi koltuktan nasıl çıkar sorunuza cevap vereceğim.

Koltuğa dökülen mum lekesi hala sıcak ise donması için kendi haline bırakılması gerekir.Mum lekesi donduktan sonra bir ıspatula veya ıspatula benzeri bir cisim ile kazınmalıdır.Daha sonra mum lekesi olan yere kağıt havlu koyulmalıdır.Daha sonra önceden fişe taktığımız orta sıcaklıktaki ütüyü kağıt havlunun üzerine koyuyoruz.Böylelikle koltukta kalan mum parçaları ütünün ısısı sayesinde kağıt havlunun üzerine yapışacaktır.Bu uygulamayı yaptıktan sonra mum lekesinden kurtulmuş olacaksınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.