Mutfak Fayanslarının Temizleme İşlemleri Doğal Yollar İle Nasıl Yapılır?

31.10.2018
6.366
Mutfak Fayanslarının Temizleme İşlemleri Doğal Yollar İle Nasıl Yapılır?

Mutfakta bulunan fayansların ve mutfaktaki duvar fayanslarının temizliği için evde bulunan doğal malzemelerden elde edilecek karışımlar sorunları ortadan kaldırır.

Mutfak Fayanslarını Derinlemesine Temizleme

 

Mutfak fayanslarını detaylı ve şekilde temizlemek adına kimyasal içerikli ya da ev malzemelerinden hazırlanan deterjanlar kullanılır. Özellikle bulaşık deterjanı ile sert süngerlerin kullanımı tercih edilmektedir. Özellikle yağlanma konusunda sık şekilde mutfaklarda sorunlar meydana gelir. Sadece fayans üzerinde değil aralarında da yağlar ile karşılaşmak mümkündür. Mutfaklar için kullanılacak olan kimyasalların çoğunluğu cilde sağlık açısından zarar vermenin yanında fayanslarında zarar görmesini sağlar. Evde hazırlanacak olan reçeteler ile yapılan karışımlar fazla ovalama yapmadan, fayanslara zarar vermeden ve kısa süre içinde kirler ile yağları çıkartmaya olanak sağlar. Yalnız bu karışımların reçetelerde olduğu gibi hazırlanması ve söylenilen şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde istenilen şekilde temiz sonuçların alınması mümkün olmaz.

Kullanılacak Reçeteler

Soda

Özellikle mutfak fayansları, duvar fayansları, davlumbaz, duvarlar ve diğer alanların üzerinde bulunan donuş yağların çıkması konusunda yardımcı olur. Kullanım için;

  • Nemli olan microfiber bezin üzerine az düzeyde yemek sodası dökülür.
  • Fayanslar dairesel şekilde ovulur.
  • Ardından ıslak microfiber bezle durulama yapılır.
  • Parlatılması için kurulanması şarttır.

Sirke

Özellikle seramik fayansların temizliğin sağlanması ve bu yüzeydeki yağların çıkarılması için faydalıdır.

  • Bir tencere içine 100 ml amonyak alınır.
  • İçine 3 yemek kaşığı kadar boraks eklenir.
  • 100 ml sirke eklemesi de yapılmalıdır.
  • Bütün bunlar 4 litre ılık su ile seyreltilmelidir.
  • Elde edilecek olan karışımla fayansların tamamı ovulur.
  • Artan çözelti bir şişeye alınarak daha sonra kullanılmak adına saklanabilir.

Soda ile Su

  • 500 ml su
  • 3 yemek kaşığı yemek sodası

Bir kabın içine ılık olan 500 ml su alınır. Üzerine soda eklenir ve çözünmesi adına karıştırılır. Bu karışımın içine sünger batırılır. Fayans yüzeyleri süngerin sert tarafı ile silinir.

Yağ lekeleri şiddetli düzeyde yoğunsa tel ile ovalama yapılabilir. Yalnız çizme özelliği bulunmayan tellerin seçilmesi gerekir.

Soda ve Sirke

  • 1 paket yemek sodası yani kabartma tozu
  • Sirke

Bulaşık süngeri üzerine kabartma tozunun belli bir kısmı dökülür. Ardından üzerinde biraz sirke dökülür. Direkt olarak duvar fayanslarının üzerine uygulanır. Çoklu yağlı olan kısımlar ile kirli alanlarda ovalama yapılması gerekir. Ardından 5 dakika kadar bekletildikten sonra ıslak bezle durulanır.

Nişasta

  • Yarım bardak içme sodası
  • Nişasta
  • Sitrik asit

Bir adet içme sodası bir kabın içine dökülür. İçine nişasta ve sitrik asit aynı oranda karıştırılır. İyice karıştırılması temizlik için çok önemlidir. Nemli bir sünger bu karışıma batırılır ve karolar ovalanarak uygulanır. Ovalama işleminden sonra 20 dakika kadar karolar olduğu gibi bırakılmalıdır. Ardından ılık su ile iyice durulanır ve silinir.

Buharla Fayans Temizliği

Mutfak fayanslarını ve mutfaklarda bulunan duvar fayansları temizlemenin en etkili olan yollarından bir tanesi de buhar uygulamasıdır. Bu uygulamada var olan tek dezavantaj buhar makinesinin yüksek düzeydeki fiyatlarıdır. Normal su ile yapılan temizlikler suyun sıcaklığı belli düzeye kadar ulaşırken, buhar temizleme cihazında su sıcaklığı 150 dereceye kadar ulaşır. Bu uygulama fayansları yıkamak, yağları çıkartmak, kirlerden arındırmak ve dezenfekte etmek adına oldukça iyi çalışır.

Eski Kirler Nasıl Çıkartılır?

Kirler ve yağlar zamanında temizlenmese kalıcı ve zorlu şekilde oluşan kirlerin meydana gelmesine neden olur. Bu kirler zaman geçtikçe daha inatçı hale gelecektir ve inatçı olan kirlerin çıkartılması oldukça zordur.  Özellikle de fayansların aralarına işleyen kirlerin temizlenmesi daha zordur. Zamanında müdahale edilmezse taşa dönüşebilir. Bu durumlardan kurtulmak için özellikle de yağ lekelerinden kurtulmak adına kazıyıcı aletlerin kullanılması gerekebilir. Yahut bu kirlerden fayansları arındırmak adına güçlü kimyasal kullanımları tercih edilmelidir. Bu sorunlar uğraşmaya yol açar. Özellikle yağ lekelerinden kurtulmak isteyen kişiler bu çözüm seçenekleri ile birkaç defa uğraşması gerekir. Özellikle yağlı alanların birkaç defa silinmesi bile gerekebilmektedir. Özellikle fayanslarınız pürüzsüz değilse delikli ya da oluklu şekilde bir desene sahipse kazıma işleminin yapılması mümkün olmaz. Bu tarz eski leke sorunları bulunan kişilerin oldukça fazla uğraşması ya da fayanslara zarar vermeyecek kimyasallar kullanarak temizliği gerçekleştirmesi gerekir. Özellikle lekeler taze şekildeyken hemen evde bulunan malzemelerle hazırlanan reçeteleri kullanmak faydalı olur. Bunların sayesinde en doğru temizlik sağlanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.