Mutfak Lavabosu Nasıl Temizlenir?

18.06.2019
5.312
Mutfak Lavabosu Nasıl Temizlenir?

Pek çok mutfak lavabosu çeşidi vardır. Hepsinin temizlenmesi de değişiklik gösterebilmektedir. Fakat mutfak lavabolarına bakıldığı zaman genellikle porselen emaye ile emaye lavabolar paslanmaz çelikten olan lavabolara oranla çok daha az dayanıklıdırlar. Daha az tercih edilen emaye lavabo çeşitleri en ufak bir darbede kolay bir şekilde çizile bilirler.

Bu sebeple lavaboların içerisinde ağır tencere, çizik yapabilecek bulaşıkları yıkarken alt kısımlarında plastik ya da lastik altlıklar kullanmaya özen gösterin. Aksi halde lavaboyu zedeleyerek çizebilirsiniz.

Toz ya da sıvı halde kullanılan parlatıcı ve temizleyicilerin yaptığınız temizlik için tam anlamıyla yeterli olmadığını düşündüğünüz durumlarda emülsiyon temizleyicilere başvurarak küçük, hafif lekelerin giderilmesi ve temizlenmesi için kullanmayı deneyebilirsiniz. Her zaman karşımıza basit lekeler çıkmayabilir, basit lekelerin yanı sıra daha zor olan lekeleri temizlemek için ise daha güçlü temizleyicilere başvurmanız gerekmektedir.  

Temizleyici olarak tartar krem, peroksit (H2O2) ya da sulandırılmış çamaşır suyu (NH3) da kullanabilirsiniz.

Fiberglas Lavabo Temizliği

  • Su
  • Nemli bez
  • Sıvı deterjan

Fiberglas lavabolar en çok tercih edilen lavabo türleri arasındadır. Son derece kullanışlı ve güzel olan bu lavabolar pek çok avantaja sahiptir fakat bu lavaboların da bir takım olumsuz yönleri vardır. Bu olumsuz yönlerden bir tanesi de çok kolay bir şekilde çizilebilmesidir. Fiberglas lavabo çeşitlerinin içerisinde kesici ve çizici özellik gösteren (çatal ya da bıçak) gibi bir takım keskin ev aletlerini yıkarken son derece dikkatli olmalısınız. Aynı zaman da cam elyaf lavaboların kendine özgü parlaklığını koruyabilmek için sıvı deterjanla ıslattığınız nemli bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Bu işlemi de yaptıktan sonra ise son olarak sıcak ve temiz su ile durulama işlemini yaparak tamamlayabilirsiniz.

Plastik Lavabo Temizliği

Plastik lavabolar en az tercih edilen lavabolar arasında yer almaktadır. Çünkü bu tür lavabolar kullanıma çok fazla dayanıklı olan lavabo türleri arasında değildir. Plastik lavaboların kullanıldığı yerler genellikle küçük tekneler, yatlar ve hafif yol taşıtlarında (karavan gibi) kullanılmak için uygun olan fakat evde ya da iş yerlerinde kullanıma uygun olmayan lavabo türü olarak bilinmektedir. Plastik lavabolar, çok çabuk zarar görebileceği için oldukça dikkatli ve özenli kullanılmalıdır. Çok çabuk yanabileceği ya da yanık izi taşıyabileceği için,  sigara yanıkları, çok sıcak tabak ya da tencerelerden ve çiziklerden korunmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Plastik lavaboları temizlerken kimyasal madde oranı daha düşük olan maddeleri seçmeye özen göstermelisiniz. Kimyasal oranı yüksek olan deterjanları bu tezgahın üzerine dökerek temizlemek lavabo yüzeyini donuklaştırıp yapısını bozabilir. Aynı zaman da lavaboda duran kap ya da eşyaların da birikmemesine ve ağırlık yapmamasına da özen göstermelisiniz. Aksi halde ağırlıklar sebebiyle çatlakların meydana gelmesi hatta bazı durumlar da kırılmasına yol açabilir.

Plastik lavaboları temizlemenin ve temiz tutabilmenin en iyi yolu özenle kullanmak ve zaman zaman cila ile temizlemek olacaktır.

Paslanmaz Çelik Lavabo Temizliği

  • Su
  • Bulaşık süngeri
  • Sıvı deterjan

Paslanmaz çelik lavabolar en az zarar gören ve genelde her evde ve iş yerinde kullanım için en iyi ve dayanıklı olan lavabo türlerindendir. Bu lavabolara genellikle az bakım yapılsa bile oldukça kolay bir şekilde temizlenebilir.  Paslanmaz çelik lavabolarda meydana gelen yağ lekesini gidermek ve temizleyebilmek için bu lekenin üzerine bir miktar sıvı deterjan döktükten sonra bulaşık süngeri ya da herhangi yumuşak bir bezle silmek yeterli olacaktır.

Paslanmaz çelik lavaboları özenle kullanmak ve parlaklığını korumasını sağlamak için zaman zaman parlatıcı özelliği olan krem bir temizleyici ile bakım yapıp silinmelidir. Paslanmaz çelik lavabolarda toz deterjan kullanmak bu lavabo yüzeyinde bir takım başka lekelerin meydana gelmesine de sebep olabilir.

Eğer lavabo temizliğinde toz deterjan kullanmaya alışmışsanız mutlaka yaptığınız temizleme sonrası lavabonun içerisini su yardımıyla iyice durulayıp ardından da hemen kurutmaya özen göstermelisiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.