Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları ve Pratik Temizlik Yöntemleri

20.07.2017
5.647
Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları ve Pratik Temizlik Yöntemleri

Kadınların gün içinde en fazla vakit geçirdikleri alanlardan olan mutfağın temizliği oldukça ihtimam gerektiren bir konudur. Peki mutfak temizliği nasıl yapılır? İşte yöntemleri ve püf noktaları…

Mutfak Dolaplarının Temizliği

Günün çoğunu yemek yaparak veya oturarak geçirdiğimiz bu alanlar ev temizliğinde en çok vakit harcadığımız alanlardır. Bu alanların temizlenmesi bir hayli zaman alır. Hele ki zorlu yağ lekelerine maruz kalmış dolapları temizlemek tam bir işkenceye dönüşebilir. Peki mutfak dolapları temizliği püf noktaları nelerdir?

Mutfak dolapları genellikle ahşap veya lakeden yapılır. Bu maddeler asidik çözeltilere karşı dayanıklı olarak üretilmektedir. Mutfak dolapları her gün yağ ve kirece maruz kaldığından temizlenmesinde asidik çözeltilerden yararlanılır.

Dolaplardaki zorlu yağ lekelerini çıkarmada bölgesel olarak WD-40 kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız çözeltiye beyaz sirke eklemeniz lekeleri çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca hazırlayacağınız suyun içerisine bir kaç damla gliserin damlatmanız etkili bir formül elde etmenizi sağlayacaktır. Burada amonyak gibi çok güçlü asidik yapıdaki çözeltileri tercih etmemelisiniz. Bu ahşap ve lake yüzeylerin yıpranmasına sebep olabilir. Ayrıca yağ lekeleri için bulaşık deterjanı ve su ile hazırlayacağınız bir çözeltiyi sünger yardımıyla uygulayabilir ve bu lekelerden kurtulabilirsiniz.

Yer ve Karoların Temizliği

Mutfaktaki yer zemini gün içinde en çok kirlenen alanlardandır. Bu alanları temizlemek için günlük temizlik çok önemlidir. Günlük olarak hazırlayacağımız solüsyonun içerisine beyaz sirke eklememiz etkin temizlik ve hijyen sağlayacaktır. Peki karoların arası nasıl temizlenir?

 

Yer karoları arasında zamanla kahverengi veya yeşil lekeler oluşur. Bu duruma özellikle rutubetli evlerde sıklıkla rastlanılır. Bu durumun tedavisi kireç çözücü maddelerdir. Bu maddeler asitli çözeltilerdir ve hijyen açısından en sağlıklı olanı bu yöntemlerdir.

Yer karolarının aralarını temizlemek için karbonat size yardımcı olacaktır. Lekeler üzerine karbonat dökün ve ardından biraz su gezdirip fırça yardımıyla fırçalayın. Boraks ile de etkin temizlik ve hijyeni yer döşemelerinizde sağlayabilirsiniz. bu alanları temiz tutmak istiyorsanız günlük olarak silmenizde yarar vardır. Temizlik suyunun içerisine bir kaç damla gliserin eklemeniz de etkin bir çözelti elde etme olanağı sunacaktır.

Ocak ve Fırın Temizliği

Ocak ve fırın yemek pişirirken en çok yağ ve kireç lekesine maruz kalan yerlerdir. Bu alanlar su buharı sebebiyle kireç tutabilir. Ancak bu oluşumları yok etmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken ilk işlem ocağın ızgaralarını çıkarmaktır. Ardından temizlik işlemine başlayabilirsiniz.

 

Yağ kalıntılarını temizlemenin en etkili yolu asidik çözeltilerdir. Ocak ve fırın içerisine bu çözeltileri uygulamakta bir sakınca yoktur. Isıya dayanıklı bu alanlar aynı zamanda asitlere karşıda dayanıklıdır.

Öncelikle ızgaraları çıkarın ve ayrı bir yerde bulaşık deterjanı ile yıkayın. Ardından ocak yüzeyine karbonat serpin ve üzerine limon suyu ekleyin. Bulaşık yıkama süngerinin sert tarafıyla iyice ovarak lekeleri yok edebilirsiniz. Ayrıca durulama suyuna bir miktar beyaz sirke eklemenizde fayda vardır. Bu yüzeylerde krem temizleyicileri tercih etmeniz daha etkili olacaktır. Yüzeye zarar vermeyen çamaşır suyu katkılı krem temizleyicilerle günlük bakımını yapabilirsiniz. Fırın temizliği için en etkili madde karbonat ve sudur. 3/4 su bardağı kabartma tozu ve 1/4 su bardağı suyu karıştırıp hamur haline getirin. Karışımı her yere eşit miktarda yayın. Bir süre beklettikten sonra nemli bir bez ile silin.

Davlumbaz Temizliği

Davlumbaz gün içinde yağlı yemek buharlarını filtresinden geçirerek mutfağınızdan uzaklaştırır.Bu durum zamanla filtrede zorlu yağ tabakalarının oluşmasına sebep olur. Bu tabakaları çözebilmek için sıradan yağ çözücüler işe yaramayabilir.

Yağların en büyük düşmanı yine yağlardır. Benzer kimyasalların bir birleri içerisinde çözünürlüğü ilkesi burada işinize yarayacaktır.

Zorlu yağ lekelerini bu alanlardan akıtmak için asitli çözeltilerde faydalı olacaktır. Ancak kalınlaşmış tabakalar için en etkili yöntem WD-40`dır. Bu özel formül yağ kalıntılarını büyük ölçüde çözecektir. Kalıntılar içinse asidik çözeltiler yardımınıza yetişecetir. Sabunlu bir bez ile ön temizlik aşamasını atlattıktan sonra üzerine biraz karbonat dökmeniz gerekmektedir. Ardından sirkeli suda bekletmeli ve durulamalısınız. Davlumbaz filtresini ön yıkamadan geçirdikten sonra bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.

Buzdolabı Temizliği

Yiyeceklerimizi barındıran buz dolaplarının düzenli temizliğe ihtiyacı vardır. Buz dolabını en az haftada bir tamamen boşaltıp temizlemelisiniz. Temizlik işlemini gerçekleştirmeden önce dolabınızın fişini çekin. İçini tamamen boşaltın ve ardından buzluk kısmındaki kalıplaşmış buzların üzerine kolay erimesi için tuz serpin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.

 

Buzdolabı temizliğini düzenli yapmak çok önemlidir. Yemek asitleri zamanla birikir ve kalın tabakalar oluşmasına sebep olur. Bu tabakaların içeriğinde kireç ve yağ asitleri vardır.

Dolabı buzluk kısmıda dahil tamamen boşalttıktan sonra rafları ve yiyecek haznelerinden çıkarılabilir olanlarını çıkarın. Bu işi hızlandıracaktır. Cam yüzeylerin temizliğinde sıcak su kullanmanız en iyi çözümdür. Ancak ani ısı değişimi camı parçalayabilir. Bunun için buzdolabını boşalttıktan sonra camların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ağır lekeler için iç yüzeyinde amonyak ve su çözeltisinden yararlanın. Silerken toz bırakmayan mikrofiber bezleri tercih edin. Çıkardığınız rafları bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.