Muz Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler
İçindekiler
Muz özellikle tatlılarda severek tükettiğimiz egzotik bir meyvedir. Ancak bazen istenmeyen kazalar sonucu üzerimize veya çevremize bulaşabilir. Peki muz lekesini ne çıkarır?
Kumaşlardan Çıkarma
Muz özellikle yaz aylarında severek tükettiğimiz meyvelerdendir. Çocuklarımızın mamalarında ve tatlılarda da kullanımının kolay olması bir avantajdır. Bu çok sevdiğimiz meyve bazen istenmeyen kazalar sonucu üstümüze dökülebilir. Bu durumda endişelenmemeli ve lekeye derhal müdahale etmeliyiz. Peki muz lekesi nasıl çıkar?
Kumaşlar gözenekli yüzeyler olduğundan bu tip lekeleri kolayca emebilmektedir. Bu durumu önlemek için mümkün olduğunca hızlı şekilde lekeye müdahale etmeliyiz.
Meyve lekesi çıkarılması kolay lekeler grubundadır. Ancak kurursa her leke gibi bu lekelerle de mücadele etmek zor olacaktır. İçerdiği magnezyum sebebiyle zorlu lekeler bırakabilen bu meyveyi mümkün olduğunca çabuk bir şekilde giysimizden uzaklaştırmalıyız. Bu işlem için metal bir kaşık veya bıçaktan yardım alabiliriz. Lekeye ne kadar erken müdahale edersek başarı oranımız o kadar artacaktır.
Boraks
Kumaşlara zarar vermeyen bu maddeyi leke üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Lekenin fazlasını kaşık veya bıçak yardımıyla uzaklaştırdıktan sonra eldivenlerinizi takıp işleme başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken boraksı muz lekesi üzerine elinizle uvuşturarak uygulamaktır. Ardından yıkama işlemine geçebilirsiniz.
Gliserin
Eczanelerden temin edebileceğiniz bir şişe gliserin bu lekeleri yok etmenizde size yardımcı olacaktır. Gliserini uygulamadan önce kumaşı soğuk su altında tutmalı ve yıkamalısınız. Geriye izler kaldığında gliserini lekeye uygulamalı ve 15 dakika bekledikten sonra yıkama işlemine geçebilirsiniz.
İzopropil Alkol
Eczanelerden temin edebileceğiniz bu formülün kumaşlarınıza zarar vermeyeceğinden emin olabilirsiniz. İpekli kumaşlarınızda da uygulayabileceğiniz bu yöntem ile muz lekeleri zorlu lekeler olmaktan çıkacak. Yapmanız gereken tek şey lekeyi önce soğuk suyla yıkamak ve ardından izopropil alkol içerisinde 10 dakika kadar bekletmektir. Ardından yıkama talimatlarınca yıkayabilirsiniz.
Halı ve Döşemelerden Çıkarma
Halı ve döşemelik kumaşlar makinede yıkama imkanı olmadığından temizliği daha zor yüzeylerdir. Ancak evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu lekelerden kurtulmanız oldukça kolay olacaktır. Öncelikle halı ve döşemelik kumaşlarda uygulayacağınız yöntemi belirlemelisiniz. Peki halıdaki muz lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yolları…
Halılar derin gözenekli yüzeyler olduğundan leke tutma olasılığı daha yüksektir. Burada lekeye erken müdahale etmeniz hayat kurtarıcı faktör olacaktır.
Lekenin fazlasını plastik veya metal bir alet ile yüzeyden kazıyarak işe başlamalısınız. Ardından yapacağınız ilk işlem kesinlikle fırçalamadan veya ovmadan duru su ile bir bez yardımıyla yüzeyi silmek olmalıdır. Ardından kalan izler için uygun yöntemi uygulayabilirsiniz.
Bulaşık Deterjanı
Bulaşık deterjanı halıdaki muz lekesini çıkarmada en etkili yoldur. Burada yapmanız gereken tek işlem biraz su içerisine iki çorba kaşığı kadar bulaşık deterjanı eklemek ve sünger yardımıyla ön yıkamadan geçirdiğiniz yüzeye bunu uygulamaktır. Deri ve kumaş döşemelerde de bu yöntem işe yarayacaktır.
Beyaz Sirke
Beyaz sirke asidik yapısıyla bu tip lekelerle mücadele konusunda oldukça başarılıdır. Leke üzerine bir fincan beyaz sirke ve bir fincan su ile hazırladığınız solüsyonu uygulayabilirsiniz. Halı ve döşemeler için oldukça güvenli bir yöntemdir.
Amonyak
Amonyak tek başına uygulandığında bu yüzeylerde renk değişimine sebep olabileceğinden su ile inceltilerek uygulanması gerekmektedir. Muz lekesi için en kesin çözüm diyebileceğimiz amonyağı leke üzerine bez yardımıyla uygulayabilirsiniz.