Nasır Neden Olur ? Nasır Nasıl Geçer?
İçindekiler
Nasır Neden Olur? Nasır Nasıl Geçer?
Nasır neden olur? Nasır nasıl geçer? Cildimiz, dış ortam ile sürekli temas halindedir. Bu durum cilt sağlığımızın bozulmasına neden olur. Özellikle gün içerisine çok fazla hareket halinde olan veya ayakta duran kişilerin ayakları, ayakkabı içerisinde beklemesinden dolayı birçok cilt hastalığı görülebilir. Bu cilt hastalıklarının başında nasır gelir.
Çok sık görülen cilt rahatsızlıklarından biri olan ayak nasırı, ayakkabılar nedeniyle ayağın sürtünme ve ezilme gibi durumlara maruz kalması çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Özellikle ayakta meydana gelen nasır, nasırın boyutu ve derecesi gibi faktörlere bağlı olarak tedavisi değişkenlik göstermektedir. Evde çeşitli bakımlar ile nasır rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Evde uygulayacağınız tedavi yöntemlerine geçmeden önce cildinizdeki deri rahatsızlığının nasır olduğundan emin olmalısınız. Bazı iltihaplı deri hastalıkları nasırdan farklı olmaktadır. Bu nedenle uzman bir doktora görünerek cilt rahatsızlığınızın nasır olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Evde nasır tedavisi için uygulayabileceğiniz yöntemler şu şekildedir;
- İltihapsız normal nasır türleri için ponza taşını kullanabilirsiniz. Ponza taşı nasır yüzeyindeki ölü deriyi temizler ve nasırın iyileşmesini sağlar.
- Nasır için üretilmiş olan nasır sökücü kremleri, nasır bölgenize uygulayabilirsiniz.
- Nasır banttı, nasır kalemi ve nasır ilacı olarak adlandırılan ürünlerde nasırlı bölgenin kazınmasına yol açar. Bu sayede bu ürünlerini içerisinde bulunan kimyasallar bölgedeki ölü derinin yok edilmesini yok ederek nasırın tedavi olmasını sağlar.
Nasırın Nedenleri Nelerdir?
Nasırın başlıca nedenleri travma veya ayaktaki basıncın fazla olmasıdır. Bu nedenle özellikle kilolu kişilerde nasırın görülmesi daha fazladır. Nasıra neden olan faktörlerden biride kemik çıkıntılarıdır. Birçok kişide genetik olarak kemik çıkıntısı bulunmaktadır. Kemik çıkıntısı her ne kadar nasırın oluşumunda az etkili olsa da yine de nasıra neden olabilmektedir.
Nasıra neden olan diğer faktörler aşağıdaki gibidir;
- Çok sık yüksek topuklu ayakkabı giymek,
- Ayakların uzun süre ayakkabı içerisinde kalması,
- Ayağı sıkan ve uygun olmayan olmayan ayakkabı giymek,
- Obezite olmak,
- Ayakların çok sık terlemesi,
- Ayakların sık sık temizlenmemesi,
- Düz tabanlı olmak veya topuk dikeni probleminin bulunması nasıra neden olur.
- Ayakta eğri basma probleminin olması nasıra neden olur.
- Sürekli olarak el işi yapmak,
- Tarlada, inşaatta ve sanayide çalışmak,
- Bölgeyi sıkan aksesuarları takmak,
- Çok fazla basınca maruz kalması,
- Takıntı haline gelen ve sürekli tekrarlanan, parmak araları ve eklem yastıkçılarının ısırılması,
- Ayak parmak aralarında parmakların birbirine baskı yapması gibi nedenler nasır oluşumunda önemli rol oynarlar.
Nasır Bandı Nasıra İyi Gelir Mi?
Nasır tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin en başında nasır bantları gelir. Nasır bantları üzerinde salisilik asit içeren kısımları bulunur. Bu kısımlar nasır tedavisinde olumlu anlamda etki gösterir. Nasır bantlarını kullanmak için öncelikle nasırın bulunduğu ayağı ılık su ile yıkamak veya ılık su banyosu yapmak gerekir. Ilık su banyosu sırasında ayak 10 dakika boyunca banyo içerisinde tutulur. Ardından nasır bandının ilaçlı kısmı nasırın üzerine gelecek şekilde yapıştırılır.
Nasır bandının ilaçlı kısmının nasırlı bölgeye koyulduğundan emin olunması gerekir. Çünkü salisilik asit normal deriye temas etmesi durumunda normal deriyi yakabilir. Nasır bandı 2-3 gün nasırlı bölgede tutulur. Eğer nasır geçmemiş olursa tekrar denenebilir.
Ancak nasır bantları nasır tedavisinde tam olarak etkili olmazlar. Bunun nedeni nasır bantları nasırın kök kısmına kadar inememesidir. Özellikle nasırın ciddi bir seviyeye geldiği hastalarda nasır bantları genellikle işe yaramaz. Ayrıca nasır tedavisi için nasır bandını kullanmak uzun süreli bir etki göstermez. Ufak bir travmada nasır tekrardan nüksedebiliyor.
Ayrıca nasır tedavisinden önce ayağın nasırdan korunması daha önemlidir. Düzenli olarak ayakları yıkamak, masaj yapmak, dar ve topuklu ayakkabılardan uzak durmak, gün içerisinde aşırı ayakta durmamak gibi yöntemler ile ayağınızı nasırdan koruyabilirsiniz.
Nasır tedavisi için cerrahi işlemde yaptırabilirsiniz. Günümüzde buharlaştırma yöntemi olarak bilinen radyofrekans yöntemi ile nasır ve çevresine lokal anestezi yapıldıktan sonra nasır kökünü buharlaştırılarak alınır.
Nasırın Belirtileri Nelerdir?
Nasırın belirtileri nasır türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayaklardaki kemik deformasyonu, basınç gibi nedenlerden dolayı sertleşmeler yaşanmaktadır. Yoğun bir köke sahip olan ve sertleşmiş deri tabakası olan nasırlar, ayak parmaklarının tepesinde, ayağın altında veya ayak parmağının yan kısmında oluşabilir.
Nasır türleri aşağıdaki gibidir;
Tohum Nasırı
Tohum nasırı genellikle ayak topuğunun yan ve arka kısmında görülmektedir. Ölü cilt hücrelerinden oluşur. Ayaktaki çok fazla basınç sebebi ile şiddetli ağrıya neden olan nasırların, sertliği ve ağrısının giderilmesi için kalınlaşmış tabakanın temizlenmesi gerekir. Ancak tohum nasırında tabakanın temizlenmesi ile şiddetli ağrı ve batta hissi tam olarak ortadan kaybolmaz ve ağrının hareket halinde olması durumunda yoğun ağrı ve batma hissi ile kendini gösterir.
Yumuşak Nasır
Yumuşak nasır, ayak parmakları arasındaki boşluklarda görülen akıntılı ve ağrılı problemlerdir. Yumuşak nasır özellikle yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabıların giyilmesinden sonra görülür. Topuklu ayakkabıların yüksek topuklu olması ayağa uygulanan basıncı arttırır. Ucunun sivri olması ise ayak parmaklarının sıkışmasına neden olur. Bu durumlar yumuşak nasırın oluşmasına neden olmaktadır.
Bu sıkışma ve basınç, parmak arasındaki dokuya baskı yaparak dokunun açılmasına neden olur. Yumuşak nasırda ortalama olarak 1 ile 4 cm çapında olur ve kızarıklık görülür.
Nasırın diğer belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Ağrı ile beraber bölgenin kalınlaşması,
- Sertleşen ve kalınlaşan derinin etrafında iltihap oluşması,
- Bölgenin hem ağrılı olması hem de kızarması gibi faktörler nasır belirtisi olabilmektedir.