Ödem Nedir? Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

04.04.2022
3.216
Ödem Nedir? Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem bazen de bir takım sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta insanı etkileyebilmektedir fakat özellikle de kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem, vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir.

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Ödemler ödem tipine göre farklı şekilde vücuttan atılabilir. Bazı ödem türleri vücuttan rahatça atılabilirken serebral ödem gibi beyin ödemi türlerinde bir hekimin müdahale etmesi hayati ödem taşımaktadır. Bu nedenle ödem tedavilerini uygulamadan önce mutlaka bir hekimden yardım almanız sağlığınız için son derece önemlidir.

Günümüzde en çok rastlanan periterik ödem türü gibi ödemleri basit yöntemler ile vücuttan atmak mümkündür. Bu yöntemler şu şekildedir;

  •  Magnezyum ve potasyum açısından zengin besinleri tüketmek ödem atılmasına yardımcı olur.
  •  Fazla kilodan kurtulmak ve düzenli spor yapmak ödemi atar.
  •  Ödemin olduğu bölgelere çeşitli kremler ile masaj yapmak ödemin atılmasına yardımcı olur.

Ödem Nedir?

Ödem vücut dokularında ortaya çıkan iltihaplar nedeniyle vücutta aşırı sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan şişkinliğe ödem denir. Deri altındaki dokunun şişmesi ve şişkinlik oluşan bölgeye dokunulduğu zaman bölgenin içeri doğru göçmesi, en çok rastlanan ödem belirtisidir.

Ödem meydana gelen vücudun dokularında normal vücutlara kıyasla daha fazla sıvı birikimi gerçekleşir. Ödem oluşumu en yaygın olarak el, ayak, kol ve bacaklarda görülür. Bu bölgelerde şişliklerin oluşması ödem belirtisidir. Ödemler farklı tiplerde görülebilir. Şişkinliği boyutu ve etkisi ödem tipine göre değişkenlik göstermektedir. Ödem bazen sadece küçük bir alanı etkilerken bazen de vücudun tamamını etkileyebilir.

vücuttaki ödem nasıl atılır

Ödem Neden Olur?

Ödem, birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Aynı zamanda ödem tipleri de bu nedenler arasındadır. Ödemler farklı bir duruma veya hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği için tedavide farklı yöntemlere başvurulabilir.

Ödeme neden olacak faktörler şu şekildedir;

  •  Karaciğer hastalıkları ve deri enfeksiyonları ödeme neden olabilir.
  •  Hamilelik ve çeşitli tıbbı sorunlar ödeme neden olabilir.
  •  Yaralanma ve böcek ısırması ödeme neden olabilir.
  •  Kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, düşük albümin, ilaç tedavisi, ameliyat ve vücut enfeksiyonları ödeme neden olabilir.
  •  Ödeme neden olan faktörler arasında en çok aşırı tuz tüketimi gelmektedir.

Ödeme Ne İyi Gelir?

Birtakım besinler ödemin vücuttan dışarıya atılmasına yardımcı olmaktadır. Sağlıklı besinler tüketerek vücudunuzdan ödemi atmanız mümkündür. Ödeme iyi gelen besinler şunlardır;

  •  Vücudumuz için hayati ödeme sahip olan su vücuttaki ödemin atılmasına son derece etkili bir besindir.
  • Zengin probiyotik içeriğe sahip olan yoğurt hem vücudun dezenfekte olmasına yardımcı olur hem de ödemin giderilmesini sağlar.
  •  Sabahları kahvaltıdan önce tüketilen maydanoz böbrek fonksiyonlarını geliştirdiği gibi ödemede iyi gelir.
  •  Zengin antioksidan özelliğine sahip olan yeşil çay ödeme iyi gelir.

Vücutta bulunan ödemi vücuttan dışarıya atmak için gün içerisine su tüketimini arttırmak gerekmektedir. Gün boyunca en az 8 ile 12 bardak arasında su içmek vücuttaki ödemin dışarıya atılmasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda ödem çorabı giymek ve ödem tedavisi için kullanılan kremleri kullanmakta ödeme iyi gelir.

Ödem Zararlı Mıdır?

Ödem, böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Böbrek rahatsızlıklarının belirtilerinden biri olan ödemler ayrıca kalp hastalıklarının da habercisi olabilir. Kalp yetmezliğinde kalbin alt bölmelerinden biri ya da ikisi kan pompalaması yapamayabilir. Bu durum kan ayak bileklerinde, ayaklarda, kollarda veya bacaklarda ödem oluşmasına neden olabilir.

Ayrıca kandaki sıvının bacak damarlarında birikmesine ve şişmesine neden olabileceği gibi ödemler varisli damarlardan da kaynaklanabilir.

Bu durumların haricinde diyabet, artrit, tiroid bozukluk, alerjik reaksiyon, enfeksiyon, travmalar ve beyin tümörü de ödeme yol açabilir. Ödem oluşması durumuna mutlaka uzman bir hekimden yardım alınması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.