Oksitlenmiş Bakırı Temizleme Yolları ve Kullanılacak Malzemeler
İçindekiler
Bakır; cezveler, sahanlar, bardaklar ve daha bir çok alanda kullandığımız metallerdendir. Zamanla dış etkilere bağlı olarak oksitlenir ve renk değiştirir. Peki oksitlenmiş bakır nasıl temizlenir?
Oksitlenmiş Bakır Temizliği
Bakır günlük hayatımızda bir çok alanda kullandığımız bir alandır. Özellikle de yiyeceklerimizi muhafaza etmede veya pişirmede kullandığımız materyaller bakırdandır. Metaller arasında dış etkilerden en kolay etkilenen malzemelerden olan bu metalin temizliği sıradan deterjanlarla mümkün olmayabilir. Bu durumda farklı yollar denemenin vakti gelmiş demektir.
Havadaki ve sudaki oksijen zamanla metalleri aşındırır ve renk değiştirmelerine sebep olur. Aslında bu renk değişiminin sebebi üzerinde oluşan oksit tabakasıdır. Oksitlerin temizlenmesi için deterjanlar yeterli olmayacaktır. Oksit en iyi asidik yapıdaki çözeltilerle temizlenir.
Asidik maddeler oksitlenmiş yüzeyleri temizlemek için en uygun maddelerdir. Metal paraları temizlemek isteyebilirsiniz. Paraları temizlemek için de kullanacağınız malzemeler farklı olamayacaktır. Para bir çok metalin birleştirilmesinden meydana gelir ve gün içinde elden ele gezerek oksitlenebilir. Bu metalleri temizlemek için de asidik çözeltilerden yararlanabilirsiniz.
Kullanılacak Malzemeler
Metallerin günlük temizliğinde deterjanları kullanırız. Ancak zamanla oluşan renk değişimlerinin önüne geçemeyiz. Bu renk değişimleri su ve havayla temasından kaynaklanır. Su ve hava en çok oksijen barındıran alanlardır. Fazla oksijene maruz kalan metallerde oksitlenme meydana gelir. Bu oluşumu önlemek için çeşitli malzemeler geliştirilmiştir.
Bakır temizliğinde kullanacağınız malzemeler asitler olacaktır. Bu malzemeleri kullanırken sağlığınızı korumak için maske ve eldiven kullanmanızda fayda vardır. Asitler ciltte tahrişe sebep olabilir.
Bakırların renk değiştirmesini önlemek için kullanılacak malzemeler cilalardır. Ancak sıradan cilalar bunun için yeterli olmayacaktır. Metaller için özel olarak geliştirilmiş cilaları tercih etmeniz doğru olacaktır. Bakırları ıslak bırakmamak çok önemlidir. Yıkadığınızda kuru bir bezle kurulamanız ömrünü uzatacaktır. Ayrıca bulaşık makinesinde yıkanmalarını tavsiye etmiyoruz. Aşağıdaki malzemeler bu metallerin temizliği için en uygun malzemelerdir. Ancak uygulamadan önce mıknatısla bakır olup olmadığını test etmenizde yarar vardır.
Beyaz Sirke ve Tuz
Beyaz sirke oksitlenmeye karşı en etkili silahınız olacaktır. Beyaz sirke ve tuz bir araya geldiğinde etkin bir çözelti oluşturur. Uygulama yapmadan önce yüzeyi sabunlu suyla silmenizde yarar vardır. Ardından bir karıştırma kabının içinde yarın fincan (118 ml) beyaz sirke ile bir yemek kaşığı tuzu birleştirin. Hamur kıvamına getirin. Hazırladığınız macunu yüzeye yayın. Yaydığınız macunu yaklaşık bir saat yüzeyde bekletin. Ardından elyaf bir bezle silin.
Karbonat
Bu yöntemi uygulamadan önce ılık sabunlu suyla yüzeyi temizleyin. Ardından eşyanızı tamamen suya batırabileceğiniz bir kap seçin. Kabı kaynar suyla doldurun. Koyduğunuz her su bardağı su için bir çorba kaşığı karbonat ekleyin. Hazırladığınız karışıma eşyanızı batırın. Karışıma isteğe bağlı olarak beyaz sirke de ekleyebilirsiniz. Birkaç saat bekletin ve yıkayın.
Asetik Asit
Asetik asidi tuz veya kabartma tozuyla hamur haline getirebilirsiniz. Ardından yüzeyi bu karışımla kaplayıp bir kaç saat bekletin ve yıkayın. Sirke asetik asit bakımından zengin bir maddedir.
Sitrik Asit
Sitrik asit içeren en etkili madde limon suyudur. Kabartma tozu veya tuz ile macun haline getirip yüzeye uygulamanız yeterli olacaktır.
Aseton
Eşyanızın tamamını asetona batırarak uygulama yapabilir veya asrtonla yüzeyi silerek de uygulama yapabilirsiniz. Oksitlenme belirtileri ortaya çıktığında bu yöntemi uygulamanızda büyük fayda vardır. Bu oluşumu başlamadan sonlandıracaktır.
Tartarik Asit
Özellikle sert lekelerde oldukça etkilidir. Tartar kremi tartarik asit bakımından zengindir. Uygulamada güvenle kullanabilirsiniz.
Hidroklorik Asit
Çok güçlü metalleri bile aşındırabilecek güçteki bu maddeyi kullanmadan önce güvenlik önlemlerinizi alınız. Direk yüzeye uyguladığınızda oksitlenmeyi yok edecek ve geriye saf bakır bırakacaktır.