Parmak Boyası Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılan Malzemeler

14.07.2017
8.296
Parmak Boyası Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılan Malzemeler

Çocukların severek oynadığı parmak boyasının lekelerine maruz kalmak kaçınılmazdır. Peki parmak boyası nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve kullanılacak malzemeler…

Parmak Boyası Lekesi

 

Özellikle anaokulu çağındaki çocukların faaliyetlerinde çoğunlukla tercih ettiği ve eğlenerek kullandığı bu boyalar oldukça yaygındır. Yağ bazlı bir boya olan parmak boyası kumaşlardan ve ciltten oldukça zor çıkarılır. Ancak bu lekeleri çıkarmak doğru malzemeler kullanıldığında çocuk oyuncağıdır. Bu boyalar yağlı yapısı sebebiyle kumaş gibi yüzeylere kolaylıkla nüfuz eder ve çıkarılması zor izler bırakır. Ancak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemler ile bu lekelerden kurtulmanız oldukça kolaylaşabilir.

Yağ bazlı boyalar bulaştıkları yüzeye güçlü molekülleriyle tutunurlar. Bu lekeleri tutundukları yüzeyden sökebilmek için asitli çözeltiler veya yağlı çözeltiler le müdahale etmek gerekir. Özellikle yağlar bu lekeleri çıkarmada oldukça etkilidir.

Yağ moleküllerini sökebilmek için bulunduğu yüzeye göre tedavi uygulanmalıdır. Pürüzsüz yüzeylerden bu boyanın lekelerini çıkarmak daha kolayken kumaş, döşeme ve halı gibi derin gözenekli yüzeylere boya kolay tutuna cağından çıkarmak daha zordur. Parmak boyası lekesi için en iyi yöntem asitli çözeltiler den yararlanmaktır. Yağ moleküllerini etkisiz hale getirecek olan bu çözeltiler doğal yollarla elde edilebilir.

Zeytinyağı veya Bebek Yağı

Bu boyaları özellikle ciltten ve kumaş gibi gözenekli yüzeylerden çıkarmak bir hayli zahmetli bir iştir. Ancak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç yöntem ile bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Bu yöntemler arasında özellikle cilde zarar vermeden uygulayabileceğiniz ve en etkili yöntem yağlar ile müdahale etmektir. Yağ bazlı boyalar için uygulanan bu yöntem bu boya çeşidinin de bir numaralı çözümüdür.

 

Yağ bazlı boyalar için en güçlü çözücü yağlardır. Bu yöntem ile yağa yağ ile müdahale etmiş olursunuz. Benzer kimyasal maddelerin birbirleri içerisinde çözünmesi ilkesinden yararlanarak bu boya lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.

Bu yöntemi uygulamadan önce boya eğer kumaş gibi bir yüzeyde ise boyanın fazlasını metal bir bıçak veya kaşık yardımıyla yüzeyden ayırın. Bu sayede geriye sadece izler kalacaktır ve leke çıkarma işlemi hızlanacaktır. Ardından bebe yağı veya zeytin yağını üzerini kaplayacak kalınlıkta dökün. Bir süre beklettikten sonra üzerine biraz talk pudra ekleyin. Bu yağı emecektir ve yağ lekeleri oluşmasını önleyecektir. Ardından kalıntıları sıyırın ve kumaşı yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayın ve lekelere veda edin. Bu yöntemi cildinizdeki parmak boyası lekeleri için de güvenle uygulayabilirsiniz.

WD-40

Yine yağlı bir yapıya sahip olan WD-40 bir çok lekeyi çıkarmada etkili olduğu gibi bu boyanın lekelerini çıkarmada da oldukça etkilidir. Kendi püskürtme aparatı ile leke üzerine dökün ve 20 dakika kadar bekletin. Ardından yüzeye zarar vermeyecek bir fırça yardımıyla fırçalayın ve lekeyi yüzeyden uzaklaştırın. Özellikle döşeme kumaşları için bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz. Herhangi bir renk deformasyonuna sebep olmaz.

Bulaşık Deterjanı

Uygulayabileceğiniz en sağlıklı yöntemlerden biri de bulaşık deterjanıdır. Cildinizde tahriş yapabileceği için çok fazla tavsiye etmiyoruz. Ancak halı ve benzeri derin gözenekli yüzeylerde oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntem ile parmak boyası lekeleri tarihe karışacaktır. Bir bardak ılık su içerisine bir çorba kaşığı konsantre sıvı bulaşık deterjanını dökün ve bir çözelti elde edin. Hazırladığınız karışımı sünger yardımıyla halınıza uygulayın ve ardından sirkeli su ile durulayın. Sirke sabun etkisini yok edecektir.

Aseton

Yoğun derecede alkol içeren aseton bu lekeler için kesin sonuç veren yöntemler arasındadır. Bu yöntem ile kumaşlardaki, ellerinizdeki ve deri yüzeylerdeki parmak boyası lekelerini tek adımda çıkarabilirsiniz. Yapmanız gereken tek işlem mikrofiber bir bezi aseton ile ıslatmanız ve lekeye uygulamanızdır.

YORUMLAR

  1. Ömer dedi ki:

    Elim boyalıyken nasıl silinir