Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır

16.09.2024
6.683
Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır

Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Pas lekeleri en çok dert ettiğimiz, çıkarmakta en fazla zorlandığımız lekelerin başında gelir. Bu yazımızda sizler için, evinizin çeşitli eşyalarında ya da belli bölgelerde oluşan pas lekesinin üstesinden gelmenin kolay ve pratik yolları nelerdir, Pas Lekeleri nedir gibi pek çok sorunun cevabını vereceğiz.

Pas lekeleri; evimizde, bahçemizde, arabamızda ya da dışarıda öylece duran önemsemediğimiz herhangi bir eşyada olduğunda gözümüze çok çarpmaz.

Hatta zaman içerisinde de pas lekelerine alıştığımızı bile söylemek yanlış olmaz. Fakat bir gün uzun süredir kullanmadığımız çok sevdiğimiz bir giysimizde, evimizdeki değerli bir eşyada ya da arabamızın belli bölgelerinde pas lekeleri görürsek bu lekeleri nasıl çıkaracağız?

Pas lekeleri diğer zorlu lekelere hiç benzemeyen bizleri daha çok uğraştıran bir lekedir. Pas lekelerinin temizliği özel tarif isteyen inatçı bir leke olduğu için her temizlik malzemesi ile geçmez ve bu durum moralimizi biraz bozulabilir.

Pas Lekesinin Temizleme Yöntemleri nelerdir?

Pas lekelerinin temizleme yöntemleri konusuna gelirsek, öncelikle söz konusu pas lekesinin hangi yüzeyde olduğuna dikkat ederek işlemlere başlamanız gerekir. Pas lekesinin temizleme işleminde en önemli nokta, lekenin bulunduğu yüzeyin çeşidine göre işlem yapmaktır. Bu işlem birçok zorlu lekede böyledir. Pas lekesini temizlerken doğru yöntemi bulduğunuz zaman defalarca farklı yöntemleri denemekten kurtulursunuz. Bu sayede hem zamandan kazanırsınız hem de lekelenmiş giysinizi ya da herhangi bir eşyanızı yeniden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Pas lekesinin temizleme işlemi sırasında yapılmaması gerekenler:

Pas lekesini temizleme yöntemlerini uygularken olmazsa olmaz denilebilecek bazı dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle sizlere dikkat etmeniz gereken noktalardan kısaca bahsedelim.

Pas lekesini temizlerken içeriğinde ağartıcı olan hiçbir deterjanı kesinlikle kullanmayınız. Eğer kullandığınız temizlik malzemelerinde klorlu ağartıcı deterjanlar varsa bunları, paslanmaya ya da pasın lekesine direkt olarak asla sürülmemeye özen gösterin. Eğer direkt olarak bu temizlik malzemelerini kullanırsanız yüzeyin rengini daha fazla kötüleştirebilirsiniz.

Eşyalarınızda, mutfak araç gereçlerinde, metal yüzeylerde oluşan pas lekeleri fazla derin değilse eğer çok yüzeydeyse lekeyi bir tel yardımıyla ovabilirsiniz. Bu işlemin eşyanız açısından herhangi bir sakıncası yoktur.

Bu temizleme yöntemi herhangi bir çözelti ya da başka özel bir işlem gerektirmez. Fakat pası kazıyarak çıkarma işlemi giysilerinize ya da kumaş eşyalarınıza uygulamamanızı tavsiye ederiz. Giysilerinizde gördüğünüz hafif pas lekelerini ovalayarak çıkarmak için sadece zımpara kâğıdı ya da sünger kullanmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde giysilerinize zarar verebilirsiniz.

Kıyafetteki Pas Lekesinden Kurtulmak İçin Kıyafetteki Pas Lekelerinden Kurtulma Yöntemi  Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Kumaşlardaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Yaşam alanlarımızda fark edilmeden belli bir zaman içerisinde oluşan pas lekelerinin yanı sıra mesleği gereği makinelerle temas halinde olan kişilerin makinelerde ya da giysilerinde pas lekeleriyle karşılaşma ihtimali de oldukça yüksektir. Bunların yanı sıra bahçede çok fazla zaman geçiren, oradaki bir takım araç gereçlerle iş yapan, demir ya da çelikten yapılmış malzemeleri kullanan bir kişinin pas lekesi ile tanışması da çok doğaldır.

Pas lekesi kumaş ve tekstil ürünlerinde olduğu zaman lekeye karşı gelen en iyi yöntem asitli seçeneklerdir. Asit içerikli temizleyiciler, pas lekesiyle başa çıkmada oldukça etkili bir yöntemdir. Giysilerinizde ya da tekstil ürünlerinizde pas lekesini temizlemek için deneyebileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

Tuz ve Limon yöntemi:

Limonun yapısında bulunan sitrik asit, pas lekelerine karşı kullanılan etkili doğal bir temizleyicidir. Temizlemeye başlamadan önce temizlemek istediğiniz kumaşı düz bir zeminin üzerine koyun ve lekeli bölgenin üzerine bir miktar tuz dökün. Bu işlemin ardından lekenin üzerine dökmüş olduğunuz tuz emilene kadar üzerine limon sıkmaya devam edin. O an elinizde limon bulunmuyorsa limon yerine limon suyu da kullanabilirsiniz.

Tuzun üzerine limonu sıktıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Bazı insanlar kumaşı güneş ışığında bekletmeyi tercih ediyor fakat kumaşın renginde açılma olmaması için yine de güneş ışığında bekletmemenizi öneririz. Bu işlemlerin ardından son olarak kumaşı temiz suyla güzel bir şekilde durulayın.

Beyaz Sirke yöntemi:

Beyaz sirke de pas lekesine karşı oldukça etkili diğer bir doğal temizleyicidir. Öncelikle bir kaba bir miktar sirke koyun. Ardından kumaş üzerindeki lekeli bölgeyi sirkenin içine dikkatli bir şekilde sokun bu şekilde bir süre bekletin. 1 ya da 2 dakika beklemek sizin için yeterli olacaktır. Bu işlemlerin ardından kumaşı temiz suyla güzel bir şekilde durulayınız.

Hidrojen Peroksit ve Krem Tartar yöntemi:

Ağartıcı içeren temizlik malzemeleri kumaşın üzerinde istenmeyen soluk bir renk bırakabilir. Buna benzer sorunlarla karşılaşmamak için daha etkili bir çözüm aradığınız zaman, pas lekesini kıyafetlerinizin üzerinden çıkarmak için hidrojen peroksit ve krem tartar kullanmayı deneyebilirsiniz.

Öncelikle iki malzemeyi de dikkatli bir şekilde bir kaba koyun ve macun kıvamını elde edene kadar güzel bir şekilde karıştırmaya devam edin. Karışım macun kıvamına geldiğinde, pas lekesinin üzerine bir miktar bu karışımdan sürün. Macunu sürdükten sonra bir süre bekleyin daha sonra giysinizi temiz suyla güzel bir şekilde durulayın. Son olarak da giysinizi belirtilen yıkama talimatlarına göre çamaşır makinesinde yıkayarak lekeden kurtulabilirsiniz.

Uyarılar:

  1. Hidrojen peroksit ve krem tartar karışımı, pas lekesini temizlemek için tercih edilirse sadece beyaz renkli kıyafetlerde kullanılması gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.
  2. Kumaşlarınızdaki pas lekesi tamamen temizlemeden çamaşır kurutma makinesine atmamanızı tavsiye ederiz. Eğer bu işlemi uygularsanız kumaşta kalan pas lekesini çıkarmak iyice zorlaşacaktır.
  3. Bazı kıyafetlerin etiketinde “ sadece kuru temizleme yapılabilir ” uyarısı bulunmaktadır. Bu yüzden temizleme yöntemlerini uygulamadan önce kıyafetinizin temizlenme talimatlarını dikkatli bir şekilde okumanızda fayda var. Eğer sadece kuru temizleme yapılabilir talimatı yazıyorsa, bu gibi durumlarda pas lekesi ya da başka zorlu bir leke ile karşı karşıya kaldığınız zaman, kıyafetlerinize zarar vermemek için herhangi bir temizleme işlemi yapmamakta fayda var.
  4. Marketlerde satılan pas lekesi çıkaran temizlik malzemeleri oldukça etkili olabiliyor. Ancak bu temizleyicileri denemeden önce temizlik malzemesinin kullanım talimatlarını okuyun ya da giysinizin görünmeyen herhangi bir yerinde test etmeye özen gösterin.

  Pas Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar

Evlerimizde kullandığımız halılarımız, dekoratif açıdan ve maddi açıdan bizim için büyük önem taşır. Bu yüzden halı seçerken genellikle iç açıcı renkleri, rengârenk ve açık tonlarda desenleri seçmeye çalışırız. Ancak açık renkli bir halı seçmek, aynı zamanda kolay bir şekilde kirlenen ve leke gösteren bir halı demektir.

Halılarda en ufak leke bile bizi uğraştırır. Hele ki pas lekesi gibi zorlu lekeler çok fazla zamanımızı alarak bizi uğraştırmaktadır. Halı yüzeylerinde pas lekesi genelde mobilyaların metal kısımlarından bulaşarak oluşur ya da bir metalle uzun süre temas halinde kalırsa paslanma oluşabilir.

Metal ayaklı masalar, koltuklar, kanepeler ya da sehpaların zaman içerisinde paslanması ile halıya da pas lekeleri bulaşacaktır. Eğer paslanmış mobilyalarınız varsa bakımı ve korunmasını en yakın zamanda yapmanızı öneririz eğer bakımı olmuyorsa da bu eşyaların hiç kullanılmaması halınızın lekelenmemesi için alınacak önlemler arasında yer alır.

Bu işlemlerin yanı sıra metal ayaklara plastik koruma başlıkları takarak halınızı pas lekesine karşı koruyabilirsiniz.

Eğer halınıza küçük de olsa herhangi bir pas lekesi bulaşmışsa pas lekesine hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Eğer lekenin üzerinden belli bir zaman geçmişse ve leke halının derinlerine işlemişse, aşağıda anlatacağımız yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Öncelikle halınızın leke olmuş yüzeyine sert bir malzeme kullanarak dikkatli bir şekilde müdahale edin. Güç gerektiren bu yöntem pas lekesini yüzeyden sıyırmada size fazlasıyla yardım edecektir.
  • Bu yöntem için plastik kart, bıçak ya da herhangi bir keskin kenarlı nesne ile halıya zarar vermemeye çalışarak dikkatli bir şekilde lekeyi kazıyın.
  • Bu işlemin ardından elinize temiz ve nemli bir sünger alın. Süngerin temiz olmasına özen gösterin. Daha sonra süngerin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı dökerek, halının lekeli yüzeyini ovalamaya başlayın.
  • 5 ya da 10 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Daha sonra paslı leke olan yüzeyin üzerindeki deterjanlı sıvıyı temiz bir havluya emdirin.

NOT: Temizleme işlemini yapacağınız havlunun halıya kir ya da boya bırakmaması için; temiz ve özellikle de beyaz renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu işlem sırasında dikkat edilecek nokta şudur; eğer leke havluya geçerse, bu işleme bir süre daha devam edilmelidir. Ancak temizlemek istediğiniz pas lekesinde hiçbir değişme yoksa ve aynı şekilde duruyorsa, bir sonraki yönteme geçmenizi öneririz.

 

Bir diğer yöntem ise kumaşta da kullandığımız limon yöntemidir;

Limonun yapısında bulunan asitin “ doğal temizleyicilik ” özelliğinden kolay bir şekilde yararlanabilirsiniz. Ancak limondaki asit halınızın gerçek rengini bir miktar soldurabilir, o yüzden bu işlem sırasında dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Sıktığınız taze limon suyunu, lekeli yüzeye dikkatli bir şekilde dökün ve yaklaşık 1 saat o şekilde bekleyin. Daha sonra limon suyunu nemli bir havlu yardımı ile emdirerek silin.

Betonda Pas Lekesi Temizliği nasıl yapılır?

Evimizin nemli ya da az güneş gören yerlerinde; depolarda, kilerde, garajda, uzun süredir yeri değişmeyen eşyaların arkasında sık karşılaştığımız bir olaydır.

Pas lekeli betonlar, herkesin karşılaşmış olduğu genel bir sorundur. Eğer beton yüzeyine temas halinde olan bir metal eşya varsa, su ve havadaki bileşenlerin etkisiyle birlikte pas lekesinin oluşması doğal bir olaydır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz önlemler, pas lekesinden korunma yöntemleri ve eşyaların bakım ve onarımı ihmal edilmişse; belli bir zaman içerisinde beton yüzeyinde oluşan irili ufaklı pas lekeleriyle maalesef karşılaşmak durumunda kalırız.

Beton yüzeyinde oluşan pas lekelerinin oluşmasını engellemek için hidrojen peroksitten faydalanabilirsiniz.

Öncelikle bir kaba yeteri miktarda su koyun ardından kabın içine dikkatli bir şekilde hidrojen peroksiti de ekleyin. Bu iki maddeyi karıştırdıktan sonra, karışımı lekeli bölgelere sürünüz. Sert ve tüylü bir sünger, ya da ona benzer bir diş fırçası yardımı ile lekeleri ovalayarak güzel bir şekilde siliniz. Bunların yanı sıra bir başka seçenek olarak da içinde güçlü kimyasal içeriği olan, marketlerde satılan yüzey temizleyicilerle de silebilirsiniz. Ancak bu tip güçlü kimyasal temizleyiciler eldiven giyilmeden hicri şekilde kullanılmamalıdır. Yani direkt temas etmemelisiniz. Aksi takdirde hem sizin sağlığınız hem evde yaşayan diğer bireylerin sağlığı açısından ciddi zararlar verebilir.

Banyo ve Tuvaletlerde Pas Lekesi Temizliği nasıl yapılır?

Banyo ve tuvaletlerde sürekli su kullanımından dolayı klozet, duşa kabin, küvet, lavabo gibi bölgeler, yapımlarında kullanılan malzeme sebebiyle kullanıldıkça birçok zorlu lekeye yol açabilmektedir.

Bu zorlu lekelerden biriside pas lekesidir. Pas lekesi banyodaki eşyalarımızda görüntü olarak rahatsız edici olmasının yanı sıra, banyo ve tuvaletleri kullanırken bizleri de sağlığımız açısından olumsuz etkiler.

Yukarıda belirttiğimiz alanları kullanmadan önce eğer pas lekesi oluşmuşsa temizliği için bazı doğal yöntemlerden yararlanabiliriz.

Bu konudaki doğal yöntemlerden biri olan Ponza taşı genellikle sünger taşı olarak bilinir. Ponza taşı ile pas lekesi temizliğinde oldukça etkili bir sonuç alabilirsiniz. Öncelikle temizlemek istediğiniz eşyanın tüm yüzeyini kaliteli bir sabun, su ve sirke karışımıyla güzel bir şekilde temizleyin. Daha sonra tüm yüzeyi uygun bir fırça yardımı ile ovalayarak güzel bir şekilde silin. Bu işlemi yapmanız eşyanın yüzeyinde genel bir temizlik ortamı sağlayacaktır. Bu işlemlerin ardından ise bir süre ılık suda beklettiğiniz sünger taşı ile lekeli bölgeyi dikkatli bir şekilde silin.

Bu adımları uyguladıktan sonra eğer istediğiniz sonucu alamazsanız; bir kaba hidrojen peroksit ve krem tartarı koyun, daha sonra bu iki maddeyi macun kıvamına getirene kadar karıştırın. Karışım macun kıvamına geldikten sonra lekeli bölgeye sürünüz ve 15 ya da 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra yüzeyi temiz suyla güzel bir şekilde durulayın, leke oldukça kolay bir şekilde çıkmış olacaktır.

  • Paslanmaz Çelik Yüzeylerde oluşan Pas Lekesi nasıl temizlenir?

Paslanmaz çelik eşyalar, aslında doğru bir şekilde kullanılırsa gerçekten de paslanmazlar; paslanmaz çelik eğer kirli ve ıslak bir şekilde uzun süre bakımsız bırakılırsa ya da yüzeyine herhangi bir zarar verilmezse paslanma kesinlikle olmaz.

Paslanmaz çelik yapımında kullanılan Krom böyle durumlarda okside oluyor ve bariyer oluşturuyor. Bu da çeliğin kendini korumasını engelliyor ve çelik yüzeyinde istenmeyen paslanmalar başlıyor.

Paslanmaz çelik eşyalarınızı kullanırken herhangi bir leke görürseniz yapacağınız şey aslında çok basit.

Lekeli bölgeyi yumuşak bir fırça yardımı ile güzelce temizleyin ve kurulayın. Ayrıca paslanmaz çelik yüzeyini sürekli olarak kuru tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

  • Bulaşık Makinesindeki pas Lekeleri nasıl çıkar?

Bulaşık makineleri günümüzde bizlere büyük katkı sağlamaktadır. Bulaşık makinesi sayesinde hem zamandan hem de maddi açıdan önemli bir kazanç sağlıyoruz. Peki, günlük hayatta bu kadar çok kullandığımız bulaşık makineleri pas lekesi ile kirlendiyse ne yapmalıyız?

Endişelenmenize hiç gerek yok çünkü bu lekeyi çıkarmanın bazı yolları var. Peki, bu pas lekeleri nasıl geçer? Pas lekeleri nasıl temizlenmeli? Gibi soruları sorduğunuzu duyar gibiyim.

Bulaşık makinesindeki oluşan pas lekeleri için limon tuzu kullanmak etkili bir yöntem olacaktır. Limon tuzunu lekelerin üzerine serpin, bir süre bekledikten sonra üzerine dikkatli bir şekilde kaynar su dökün. Bu yöntemi uygularken cildinizi, nefes yollarınızı ve gözlerinizi korumak için; eldiven, maske ve gözlük kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde bu işlemler sırasında özellikle astım hastalarında ciddi sağlık sorunlarını oluşabilmektedir.

Bulaşık makinesinin lekeli kısmına limon tuzunu ve kaynar suyu dikkatli bir şekilde döktükten sonra bir süre böyle bekleyin ve bulaşık makinesini boş bir halde çalıştırın. Günümüzde kullanılan birçok bulaşık makinesinde kendini temizleme modu mevcuttur. Bu işlemi yaparken bu modu kullanabilirsiniz.

Kola ile pas temizleme

Kolanın içerisinde bulunan asit yardımıyla, bir takım temizleme işlemlerini yapabilirsiniz. Kola pas lekeleri için de oldukça ideal bir yöntemdir. Özellikle çelik yüzeyler üzerindeki lekeleri yok etmede en etkili yöntemlerden biri olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca ocak yüzeylerinde oluşan pas lekesi nasıl çıkar diye düşünüyorsanız bir miktar kolayı ocak üzerine döküp bu yöntemi kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Kolanın temizleme işlemlerindeki bir başka özelliği ise çelik ve camdaki lekelere bu yöntemi uygularken yüzeye herhangi bir zarar vermez. Kola içinde barındırdığı asit bileşenleri sayesinde bu lekelerin en büyük düşmanıdır.

Ütüdeki Pas Lekeleri nasıl temizlenir?

Ütü, evlerimizde kullandığımız eşyalar arasında paslanmaya en çok müsait olan ev eşyalarından biri olarak bilinmektedir. Belli bir süre kullandıktan sonra özellikle ütü tabanının iç kısmında biriken bu paslı tabakayı ütüyü sökmeden temizlemek içinde etkili bazı yöntemler vardır.

Ütünün çelik tabanı pas lekelerinin oluşumu için oldukça müsait bir yapıdır. Ütü tabanının üzerinde oluşan bu lekeleri temizlemek için ütünün su haznesine asidik bir çözelti koymak size bu konuda etkili bir çözüm yolu sağlayacaktır. Bu yöntem ütünüzün çalışır aksamını etkilemeyecektir. Böylece ütünüzün parçalarını sökmeden bu lekelerden kolay bir şekilde kurtulmuş olacaksınız.

Bu lekeleri yok etmek için kullanılan en etkili yöntemlerden biri de karbonattır.

Ütünüzün su haznesine bir miktar karbonat eklemeniz ve yeteri miktarda su ekleyerek bir süre ütünüzün ısınmasını beklemeniz ardından, gözeneklerden buharı çıkarmanız lekelerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Ütünüzden çıkan buharla birlikte pasında akıp gittiğini sizlerde göreceksiniz. Bu işlemin ardından temiz bir bez ile gözeneklerden akan kiri temizlemelisiniz.

Pas temizlemede kullanılan bir diğer etkili yöntem ise ütünün su haznesine bir miktar beyaz sirke eklemektir. Bu yöntem ile ütüye hiçbir şekilde zarar vermeden aynı karbonat yönteminde olduğu gibi lekelerden kolay bir şekilde kurtulmanızı sağlar.

Ütünün Çelik yüzeyindeki gözeneklerden akan pası temiz bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Pas lekesini çıkarmanın en etkili yöntemleri bunlardır. Bu yöntem sayesinde ütünün gözeneklerinde oluşmuş kireci de kolay bir şekilde temizlemiş olursunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.