Pimapen Üzerinden Boya Lekeleri Nasıl Çıkartılır?
İçindekiler
Pimapen üstünde oluşan lekeler için hem mekanik hem de ev çözümleri kullanılabilir. Bunların en sağlıklısı evde yapılan karışımlarla sorundan kurtulmaktır.
Pimapenden Boya Lekesi Çıkarma
Pimapen camlardan ve diğer ürünlerden boya lekesini çıkartmak yöntemleri bilinmezse oldukça zorlayıcı olabilir. Ayrıca sorunun bilmeden çözülmeye çalışılması da pimapenin zarar görmesine ve dış görünümünde sorun olmasına neden olur. Bundan dolayı boya lekelerinin temizlenmesi konusunda öncelikli olarak hangi yöntemin kullanılacağına karar vermek gerekmektedir. Ardından tarife dikkat edilerek gerekli işlemler yapılır.
Mekanik Temizleme
- Keskin maket bıçağı
- Bez parçası bulaşık deterjanı
- Sıcak su
Keskin maket bıçağıyla boya lekeleri kazınır. Ardından sıcak suda çözülmüş olan bulaşık deterjanıyla lekeli alanların silinme işlemine geçilir. Bu işlemi yapma aşamalarında dikkat edilmelidir. Aksi takdirde pimapen çizilebilir. Bunun dışında boyaların lekeleri oldukça eski dönemlere aitse önce ılık suyla karıştırılan bulaşık deterjanı sorunlu alana uygulanır ve yarım saat boyunca lekenin yumuşaması adına bekletilir. Bu bekleme süresinden sonra maket bıçağıyla yumuşayan leke kazınır. Tekrar hazırlanan karışımla silinir ve ardından durulama işlemi yapılır. Uygulamada el ve parmakları kesmemek adına dikkatli olunması önemlidir.
Bulaşık Teli
- Çizme özelliği olmayan bulaşık teli
- Bulaşık deterjanı
- Bez
Sıcak suyun içine birkaç damla bulaşık deterjanı damlatılır ve iyice karıştırılır. Ardından lekeli olan alanlar bununla ıslatılır. Yarım saat bekletildikten sonra çizme özelliği bulunmayan tel yardımıyla silinmelidir. Kısa sürede sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Çok eski lekelerde kullanılacaksa bekleme süresi 1 saat olmalıdır.
Ev Yapımı Çözümler
Pimapenlerden boyaların temizlenmesini sağlamak için evde bulunan malzemelerle birçok leke çıkarıcı hazırlamak mümkündür.
- Ezilmiş tebeşir
- Hidratlı kireç
- Kostik soda
Kireç ve tebeşir birbirine iyice karıştırılır. Ardından bu karışımın içine soda eklenir. Kalın krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Ardından lekeli olan alanlara sürülerek birkaç saat boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında sürülen karışım kuru ve bir ıspatula yardımıyla kazınmalıdır. Bu uygulama oldukça ucuzdur.
Çamaşır Deterjanı ve Soda
- Soda
- Çamaşır deterjanı
Bu iki malzeme birbirine eşit oranlarda karıştırılır ve macun tarzında bir kıvam elde edilir. Macun kıvamını yakalamak adına içine su eklemesi yapılmalıdır. Ardından pimapen yüzeye sürülür ve 45 dakika kadar bekletilir. Ardından nemli bir sünger yardımıyla sorunlu olan alanlar silindiğinde temizlenir.
Tebeşir ve Diş Macunu
Bu malzemeler sağlık açısından sorun yaratmaz. Karışımı hazırlamadan önce tebeşir toz haline getirilmelidir. Eşit oranda karıştırılan malzemeler bir kabın için kıvamlı hale gelinceye kadar karıştırılmaya devam edilir. Ardından bir fırça yardımıyla pencerelerin pimapen kısımlarına sürülür. 1 saat bekletildikten hemen sonra ıslak bez yardımıyla silinir. Durulamak içinde tekrardan ıslak bezle silinmelidir.
Kabartma Tozu ve Sirke
Hem boya hem de sarı lekelerden kurtulmak adına kullanılmalıdır. Özellikle beyaz pimapeni olan kişilerin evlerinde sigara kullanımı yapılıyorsa sarı lekelerin çıkarılması adına birebirdir.
- Kabartma tozu
- Sünger
- Sirke
Süngerin üzerine biraz kabartma tozu serpilir ve üzerine sirkeden birkaç damla damlatılır. Dairesel hareketlerle ve süngerin tırtıklı kısmıyla lekeli alanlarda silme yapılır. Bu iki madde birbiriyle reaksiyona girer ve köpürür. Karışım pimapenin üzerinde en fazla 10 dakika kadar bekletildikten sonra ıslak bezle silinmelidir.
Alkol
Sarı lekelerden ve boya lekelerinden kurtulmak adına alkolde kullanılabilir. Alkol bir bezin ya da süngerin üzerine nemlendirecek şekilde dökülür. Ardından pimapende sorun olan alanlar bu bez yardımıyla silinmelidir. Silinme esnasında dairesel hareketlerin uygulanması gerekir. Düzenli olarak sarı lekeler için kullanılacak bir uygulama türüdür.
Ayçiçek Yağı
Pimapenin üstünde bulunan boyaları bol bol Ayçiçek yağıyla yağlanır. Bu şekilde 30 dakika kadar bekletilir. Ardından zımpara ya da ıslak süngerin sert tarafıyla silinir. Damla şeklinde olan boya lekeleri çıkmazsa bir ıspatuladan yardım almak gerekebilir. Ispatulanın tahta ya da plastik olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede kesinlikle çizilmeler meydana gelmez.
Çözücüler
Kimyasal çözücü maddeler tüm lekelerin çıkarılması aşamasında yardımcı olur. Bu maddelerin kullanımlarında kesinlikle maske takılmalıdır. Maske kullanımı sağlık açısından gerekir. Kullanım talimatlarına uygun bir biçimde uygulandığı zaman lekeler çıkar.
Sabun
- Su
- Sabun
- Bez ya da sünger
Su ve sabun boyaları kolay ve hızlı şekilde çıkarma konusunda yardımcı olacaktır. Yalnız yağlı boyaların çıkarılmasında fayda sağlamaz. Leke sabunlu su yardımıyla ıslatılır ve 30 dakika olduğu gibi bırakılır. Ardından nemli sünger ya da bezle kolayca olduğu alandan çıkar.