Porçöz Lekesini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

21.07.2017
5.465
Porçöz Lekesini Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Kireç tabakalarını sökmek için kullandığımız Porçöz oldukça kuvvetli asidik bir maddedir. Mermer, fayans ve metaller üzerinde istenmeyen lekelere yol açabilir. Peki Porçöz lekesi nasıl çıkar?

Porçöz Lekesi

 

Porçöz ev hanımlarının kireç lekeleriyle mücadelesinde en önemli yardımcılarındandır. Yüksek miktarda asit içeren bu madde kullanılmaması gereken yüzeylerde kullanıldığında siyah lekeler oluşmasına sebep olur. Asitlerin yan etkileri aşındırmaları dır. Bu maddenin cildimizle temasından kaçınmalıyız. Bu lekelerin en sık karşımıza çıktığı yerler mermerlerdir. Yanlış kullanımı sonucu yüzeyi eritebilecek güçtedir.

Porçöz kullanımı doğaya ve sağlığa zararlı olabilir. Yinede kullanmak zorunda kalıyorsanız sağlığınızı korumak için önlemler almalısınız. Kullanırken mutlaka eldiven, gözlük ve maske kullanın. Bu cildinizi, ciğerlerinizi ve gözlerinizi asitlerin olumsuz etkisinden koruyacaktır.

Kumaşlarda da görülebilen bu lekeyi çıkarmak için yine asitlerden yararlanmanız gerekecektir. Kumaşlardan bu lekeleri çıkarmak için nişasta kullanabilirsiniz. Ancak bu lekeler kimyasal değişime ve erozyona sebep olduysa çıkarılamayacaktır. Bu maddenin kullanım alanları genelde metallerdir. Metaller üzerinde çok olumsuz etkileri yoktur. Ancak fayans ve mermer gibi yüzeylerde aşınmalara sebep olacaktır. Bu durumu önlemek için Porçöz uygulamadan önce yüzeyi ıslatmanız faydalı olacaktır.

Fayanslardaki Lekeleri Çıkarma

Fayanslar seramikten üretilen ve asitlere karşı dayanıklı malzemelerdir. Ancak Porçöz gibi yoğun asit içeren çözeltiler bu alanlarda lekeler oluşmasına sebep olabilir. Kireç lekelerini çıkaralım derken kendimizi daha güçlü lekeler olan asit lekeleriyle uğraşırken bulabilirz. Böyle durumlarla karşılaşmamak için kireç lekelerini çıkarmada doğal yöntemleri tercih etmemiz daha doğru olacaktır.

 

Kireç çözücüler asidik yapıdaki kimyasallardır. Bu kimyasallar eğer yüzeyi eritmeyip sadece lekeler bıraktıysa yine asidik yapıdaki malzemelerle bu lekeleri kolaylıkla temizlenir. Burada benzer kimyasalların bir birleri içerisinde çözünebilmesinden yararlanırız.

Fayanslardaki kireç çözücü lekesini çıkarmak için en etkili yol limon suyudur. Limon sitrik asit bakımından zengin bir maddedir. Bu asit kireç çözücü içerisindeki kimyasallarla benzerlik gösterir. Benzer kimyasallar birbirleri içerisinde çözünüp yüzeyi terk edecektir. Özellikle fayans gibi gözeneksiz yüzeylerden limon suyu ve sünger ile ovarak bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bir diğer etkili yöntemi ise krem temizleyicilerdir. Bir nevi peeling etkisi yaparak yüzeydeki tortuları kaldırır. Fayanslarda kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise çamaşır suyudur. Yüzeye zarar vermeden bu lekeleri ortadan kaldıracaktır.

Mermerdeki Lekeleri Çıkarma

Mermer yüzeylere kireç çözücüler uygulanmamalıdır. Mermer asitlere karşı oldukça dayanıksız bir yüzeydir. Mermer yüzeyine porçöz sıktığınızda muhtemelen beyaz kabarcıklar çıktığını göreceksiniz. Bu mermeri erittiği anlamına gelir. Ancak daha hafif uygulamalarda mermerin yüzeyinde sadece lekeler bırakmakla da yetinebilir. Bu durumda henüz her şey için geç kalmış olmadan hızlıca müdahale etmeniz gerekir.

 

Mermer temizliğinde asitlerin kullanımı yüzeyin soluklaşmasına ve tortuların oluşmasına sebep olacaktır. Bu yüzeylerde mümkün oldukça bazik yapıdaki temizleyicileri tercih etmelisiniz.

Bir hata yaptınız ve mermer üzerine porçöz uyguladıysanız hemen ümitsizliğe kapılmayın. öncelikle bol su ile müdahale edip asitin daha fazla zarar vermesini önleyin. Ardından lekeler üzerine krem temizleyici ile müdahale edin. İşe yaramadıysa Çamaşır suyu uygulayın. Ancak klorlu bir çamaşır suyu kullanın. Yüzeydeki kireç çözücünün etkisinin kaybolması için öncelikle deterjanlı su ile iyice silin. Çünkü Porçöz ve çamaşır suyu sağlığa zararlı gazların meydana çıkmasına sebep olacaktır.

 

YORUMLAR

  1. Duygu dedi ki:

    Beyaz Küvete aksamdan pörcoz doktum sabahina temizlerim diye ama fircaladimm cikmadi mavi lekeler porcöz suyu kaldi küvette ben nasil cikartabilirim ustune ne uygularim da beyaz küvet eskisi gibi olur küvet derken kabin zemini lutfen bilgi acil

    1. Ceylan dedi ki:

      Çözüm bulabildinizmi

    2. Ersin dedi ki:

      zımpara ile çıkar

  2. Ersin dedi ki:

    zımpara ile çıkar

  3. Gamze dedi ki:

    Mutfak dolabım boy yağ çözücü kullandım kulplara aktı leke leke kaldı ne yaptıysam çıkaramadım yardımcı olursanız sevinirim daha yeni yaptırdım dolapları kulpları leke leke iz iz oldu

  4. Sibel Eynihan dedi ki:

    Metal set ustu ocagimda porcöz lekeleri kaldi rengini acti damla damla.nasil duzeltebilirim acaba

    1. Gamze dedi ki:

      Çözüm bulabildiniz mi?

    2. Hale dedi ki:

      Merhaba, aynı sorun bende de oldu. Mermerci çıkmaz tümden değişmesi gerek dedi. Burada birisi zımpara demiş. Allah ondan razı olsun. Zımpara kağıdı ile zımparaladım. İlk başta daha da kötü olacak diye korktum. Mermer tozları çıktı, daha sonra mermerin asıl doğal haline geldiğini gördüm. Sevinçten ağlamak istedim. Mermerim siyah degil. Kahverengi-krem renk geçişleri olan doğal bir mermer. Keske resim ekleyebilseydim.

    3. Saliha dedi ki:

      Mrb bendede ayni sorun var banada yardımcı olur musunuz çözüm bulduysaniz

  5. Betül Zehra dedi ki:

    Su ısıtıcım yani kettle mın içine porçöz döktüm kireçler gittsin diye temiz oldu ama içne sıkarken dişina da gelmiş fark etmedim siyah kekeler oldu ne yapsam geçer ürünüm daha çok yeni lütfen yardımm

  6. Başak dedi ki:

    Mutfaktaki evye de (krom gibi olan yer) porçöz döktüm büyükçe akıntı gibi lekesi kaldı naptıysam çıkmadı ne yapabilirim