Çam Reçinesi Lekelerini Tüm Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri

01.07.2017
5.570
Çam Reçinesi Lekelerini Tüm Yüzeylerden Çıkarma Yöntemleri

Gittiğiniz piknikte çam ağaçlarının altında oturmayı seviyorsunuz değil mi? Ancak reçinenin üzerinize, saçınıza ya da aracınızın üzerine damlaması pek de hoş sonuçlar doğurmaz. Peki reçine lekesi nasıl çıkar?

Reçine Lekesi

 

Pikniğe gittiniz ve çam ağaçları altında oturuyorsunuz. Ancak bu ağaçların gövdelerinde oluşan reçineler saçınıza veya giysinize bulaşabilir. Bu lekeler en zor lekeler grubundadır ve çıkarılması bir hayli güçtür. Özellikle saçınıza yapıştıysa şampuanla yıkamanız yeterli olmayabilir. Mümkün olduğunca bu lekelere maruz kalmamaya çalışsanız da ellerinize ve giysilerinize bu madde bulaşabilir. Bu durumda panik yapmamalı ve size tavsiye edeceğimiz çözümlerden birini uygulamalısınız. Reçine lekesi nasıl çıkar kumaştan diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. Bu lekeler ile evinizde de karşılaşabilirsiniz. Noel zamanı eve aldığınız çam ağacı güzel kokusuyla tüm evi sararken elinizi, koltuklarınızı, halınızı hatta evcil hayvanınızın tüylerini reçineye bulayabilir. Peki çam reçinesi nasıl çıkar? Reçine nasıl temizlenir?

Bu izlerin en başlıca düşmanı alkoldür. Alkol içerisinde bu madde kolaylıkla çözünebilir lekeler istediğiniz yüzeyi terk edebilir. Lekeye mümkün olduğunca erken müdahale etmekte fayda vardır. Kurumuş çam balını yüzeylerden çıkarmak için çok daha güçlü çözeltilerden yararlanmak gerekir.

Tüm yüzeyler için en ideal çözüm alkol ve alkol içeren ürünlerdir. Kumaştan ve elbiseden bu lekeleri çıkarmak artık kabusunuz olmak zorunda değil. Doğru yöntemler uygulandığında kıyafetten de kolaylıkla temizlenir. Peki kumaştaki reçine lekesi nasıl çıkar? İşte çözümleri…

Kumaştan nasıl çıkar?

Kumaş yüzeyi gözenekli olduğundan bu tip lekeleri çok daha fazla barındırır. Bu lekelerden kurtulmanın en etkili yolu reçine lekesi üzerine alkol uygulamaktır. Alkol güçlü kimyasal yapısı ile bu maddeyi kumaştan söküp atar. Alkol ile birçok lekeden kurtulmak mümkündür. Bu tip zor lekeler için de kumaşa zarar vermeyecek en etkili yöntem alkoldür.

Terebentin yüksek miktarda alkol içeren bir çözeltidir ve bu lekeler için de oldukça etkilidir. Kumaşa doğrudan uygulayabileceğiniz bu çözelti özellikle pamuklu ve akrilik kumaşlarda olumlu sonuçlar verecektir.

 

Bu madde eğer kumaş üzerinde kuruduysa endişelenmeyin. Bir bıçak yardımıyla yüzeyden kazıyın ve bu yöntemlerden biri ile müdahale edin. Özellikle saf alkol kalan izleri çıkarmakta yardımcı olacaktır. Bu lekeleri çıkarmak için yoğun enzim içeren leke çıkarıcılardan da yararlanabilirsiniz. Bir adet leke çıkarıcı edinin ve kumaşa temiz bir diş fırçasıyla uygulayın. Ardından yıkayabilirsiniz. Bulaşık deterjanı da bu lekeleri çıkarmada size yardımcı olacaktır.

Koltuk döşemelerinden çıkarma

Döşeme kumaşları sık dokunmuş gözenekleri fazla kumaşlardır. Dayanıklı oluşları buradan gelir. Bu kumaşlar üzerine dökülen bu tip yapışkan maddeleri temizlemek için öncelikle leke üzerine buz tutup yapışkan dokunun donmasını sağlamak gereklidir. Aksi takdirde çıkarmaya çalışırken gözeneklerin içine işlemesine sebep olabiliriz. Ardından kazıyarak fazlalığını almalısınız. Ardından bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ve bir küçük fincan suyu karışım haline getirin. Leke üzerine fırça yardımıyla uygulamanız daha etkili olacaktır. Ayrıca el dezenfektanından da yararlanabilirsiniz. El dezenfektanı alkol bakımından zengindir. Böylece yapışkan madde döşemenizden kaybolacaktır.

 

Halılardan Çıkarma

Halılar bu tip yapışkan dokulu lekelerin en zor çıkarıldığı yüzeylerdir. Ancak burada da alkolden yararlanabilir ve zorlanmadan bu lekelerden kurtulabiliriz. Halılara alkolü fırça yardımıyla uygulamanız etkisini arttıracaktır. Bu yöntemin yanı sıra tiner de bu lekeler için biçilmiş kaftandır. Esef miktarda tineri halınıza yine bir fırça yardımıyla uygulayabilir, lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz. El dezenfektanı da bu lekeleri halılardan çıkarmanızda etkili olacaktır.

 

Saç ve Ciltten Çıkarma

Saçınızdan bu maddeyi sıradan şampuan veya saç kremleriyle çıkarmanız imkansızdır. Saçınıza bulaşan reçine için en ideal yöntem fıstık ezmesidir. Kulağa tuhaf gelse de yağ dokusu yapışkan dokusunu etkisiz hale getirir. Saçınıza miktar fıstık ezmesi sürdükten sonra taramanız kolaylaşacaktır. Mayonez de aynı etkiye sahiptir. Ellerinizi içinse kabartma tozu, zeytin yağı ve limon ile hazırlayacağınız kürü kullanabilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.