Ruj Lekesi Nasıl Çıkar? Ruj Lekesini Çıkarma Yöntemleri

İçindekiler
Ruj Lekesi Nasıl Çıkar? Ruj Lekesini Çıkarma Yöntemleri; Kadınların en sevdiği makyaj malzemelerinden biri olan ruj yağlı yapıda bir maddedir ve bulaştığında zorlu lekeler bırakır. Peki ruj lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri…
Ruj Lekesini Giysilerden Çıkarma
Kadınların vazgeçilmez kozmetik ürünlerinden olan ruj istemeden üstümüze bulaşabilir ve burada kalıcı izler bırakabilir. İçeriğinde mum, yağ ve pigmentler barındıran bu maddenin lekelerini çıkarmak bir hayli güç olabilir. Ancak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemler ile bu lekeleri kuru temizlemeye ihtiyaç duymadan kendiniz çıkarabilirsiniz.
Ruj lekelerini çıkarma yöntemleri genellikle yağ lekeleriyle mücadele yöntemlerine benzer. İçeriğindeki yağ ve pigmentler kumaşlara kolayca tutunabileceğinden lekeye mümkün olduğunca hızlı müdahale etmekte fayda vardır.
Bu lekelerin en büyük düşmanı asidik çözeltilerdir. Uygulayacağınız yöntemi kumaşınızın cinsine göre seçmelisiniz. Pamuklu ve keten kumaşlarda amonyak gibi güçlü çözeltilerden yararlanırken ipekli ve yün kumaşlarda daha hafif çözeltilerden yararlanmanızda fayda vardır. Bu çözeltiler yine alkol içermelidir.
İzopropil Alkol
Bu lekeleri özellikle hassas kumaşlardan çıkarmada oldukça etkili olan bu maddeyi leke üzerine doğrudan uygulamanızda sakınca yoktur. Lekeyi izopropil alkol ile iyice ıslattıktan sonra yıkama talimatlarına göre giysinizi yıkayabilirsiniz. Gömlekten bu yöntem ile kolaylıkla ruj lekesini çıkarabilirsiniz.
Bulaşık Deterjanı
Bulaşık deterjanı bu tip yağlı lekelerle mücadele etmekte oldukça etkili bir yöntemdir. Birkaç fincan ılık su içerisine 2 çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek bir çözelti oluşturun. Oluşturduğunuz çözeltiyi temiz bir bez yardımıyla lekeler üzerine uygulayın ve ardından giysinizi uygun deterjanlarla yıkayın.
Amonyak
Amonyak pamuklu ve keten kumaşlardaki bu yağlı lekeleri çıkarmada oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak kumaşa zarar verebileceğinden su ile inceltilerek kullanımında fayda vardır. Bir kap su içerisine bir fincan amonyak ekleyin ve lekeli giysinizi bu karışım içerisinde iki saat bekletin. Ardından yıkayabilir ve lekelere veda edebilirsiniz.
Saç spreyi
Leke üzerine doğrudan püskürterek uygulayacağınız bu ürün ile pigmentleri etkisiz hale getirebilirsiniz. İçeriğinde alkol bulunan saç spreyini uyguladıktan sonra 20 dakika bekletin ve ardından yıkayın.
Ruj Lekesini Halı ve Döşemeden Çıkarma
Çıkmayan kalıcı ruj lekeleriyle başınız dertte ise, koltuktan ve halıdan bu lekeleri nasıl çıkaracağınızı düşünüyorsanız bu yazı tam size göre. Buradaki yöntemlerle kalıcı lekeler kolaylıkla temizlenir. Peki ruj lekesi nasıl temizlenir? İşte pratik yöntemleri…
Bu lekeleri çıkarmak için en etkili yöntem asidik çözeltilerdir. Bu çözeltiler günlük hayatımızda özellikle temizlik alanında sıklıkla karşımıza çıkar. Bu maddeleri eczanelerden ve marketlerden temin edebiliriz.
Halı ve döşemelik kumaşlar derin gözeneklere sahip yüzeylerdir. Bu yüzeylerden yağlı ve boya içeren maddeleri çıkarmak her zaman için daha zordur. Ancak asitli çözeltiler yardımıyla bu lekelerden kolaylıkla kurtulabiliriz. Bu lekeleri kolaylıkla çıkarmak istiyorsanız lekeye mümkün olduğunca hızlı müdahale etmelisiniz. Ayrıca kesinlikle fırçalamamalısınız. Bu lekenin daha derine işlemesine sebep olur.
Aseton
Oje çıkarıcı olarak kullanılan aseton aynı zamanda pigmentleri halı ve döşeme üzerinden uzaklaştırmada oldukça etkili yöntemlerdendir. Bu maddeyi doğrudan leke üzerine uygulamalı ve leke eğer kurumuş durumdaysa bir süre bekletmelisiniz. Islattığınız lekeli bölgeyi tüy bırakmayan bir bez yardımıyla silebilirsiniz.
Beyaz Sirke
Beyaz sirke asidik bakımdan güçlü bir leke çıkarıcıdır. Bu tip yağlı ve boyalı lekeleri tek ürünle çıkarabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bir kap içerisini suyla doldurmanız ve içerisine bir fincan beyaz sirke ekledikten sonra mikrofiber bir bezle solüsyonu lekeye uygulamaktır.
Hidrojen Peroksit
Hidrojen peroksit ile döşemelerinizdeki ve halılarınızdaki ruj lekesini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Leke üzerine hidrojen peroksiti doğrudan uygulayın ve bir süre beklettikten sonra mikrofiber bez ile güzelce silin ve lekelerle vedalaşın.