Tavanda Oluşan Rutubet Lekelerinin Çıkarılması İçin Pratik Bilgiler

20.07.2017
7.154
Tavanda Oluşan Rutubet Lekelerinin Çıkarılması İçin Pratik Bilgiler

Tavanda oluşan rutubet lekeleri yalnızca leke olmakla kalmaz, aynı zamanda koku yapar ve sağlığımız da tehdit eder. Bu konuda alınacak tedbirler ve rutubetin temizlenmesi hakkındaki bilgiler yazımızda.

Tavandaki Rutubet Lekesi

 

Rutubet, gerek görüntüsü, gerek kokusu, gerekse verdiği zararlar göz önünde bulundurulduğunda oldukça ciddi bir sorundur. Tavandaki ve duvardaki rutubet oluşumlarının genel olarak iki ana nedeni vardır. Bunlar pozitif ve negatif su basıncıdır. Pozitif su basıncı; banyo ve mutfak gibi alanlarda sürekli su sirkülasyonu olan alanlardaki suyun buharlaşıp havaya karışarak tavan ve duvarları nemlendirmesi hadisesidir. Negatif su basıncı ise çatıdan, sıva altı tesisattan veya topraktan gelen su girişlerine karşı eksik yalıtımdan kaynaklı oluşan ters yöndeki su basıncıdır.

Rutubet lekesi bir şekilde çıkar. Fakat rutubet lekesi ve kalıntıları, tavan ve duvarlarımızda küf mantarlarının üreyip çoğalmasıyla meydana gelir. Bu da sadece kötü bir görüntü vermekle kalmaz, sağlığımızı tehlike altına sokar. Bu yüzden de rutubet lekelerini ve kalıntılarını temizlemekle yetinmeyip, oluşumunu engellemek için gereken tedbirleri almalıyız.

Rutubetin oluşumunu engellemek için öncelikle bulunduğumuz alanı sıklıkla ve düzenli olarak havalandırmalıyız. Eğer ortamda pencere yoksa da havalandırma aparatlarıyla hava sirkülasyonu sağlamalıyız. İyi havalandırılan alanlarda rutubet olma olasılığı çok düşüktür. Eğer rutubet bir tesisat sızıntısından kaynaklanıyorsa mutlaka vakit geçmeden tamir ettirmeliyiz. Aksi taktirde rutubetin yanında tavan ve duvarlarımızın içten içe çürümesine de sebebiyet vermiş oluruz. Bu konuda en önemli tavsiye de yalıtım yaptırmaktır. İyi bir yalıtım, özellikle negatif basıncın önüne geçecek ve bize daha sağlıklı bir ortamda yaşama imkanı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra, rutubetin önlenmesi için alacağımız bir önlem de boya seçimidir. Su bazlı boyaların kullanımı her zaman daha iyi olacaktır. Su bazlı boyalar çabuk kuruyan ve hava alan bir yapıya sahip olduklarından, uzun vadede bize daha sağlıklı bir ortam sunacaktır.

Tavandaki Rutubetin Temizlenmesi

 

Tavan ve duvarlarımızda rutubet bizlere küf izleri bırakır. Bu küf izleri ise küf mantarlarının üremesinden kaynaklanır ve temizlemediğimiz sürece artarak devam edeceklerdir. Bu yüzden bir an önce temizlenmeleri hem temizliğimiz hem de sağlığımız açısından büyük önem taşır. Tavandaki rutubet nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, bu biraz uğraştırıcı bir iş. Öncelikle elimize kuru bir bez alıp rutubetten oluşan küf mantarlarının kalıntılarını iyice bastırarak sileriz. Bu şekilde gözle görünür kalıntı gider ve rutubet lekesi büyük oranda çıkar. Daha sonra ise bezle sildiğimiz bu alanı su zımparası olarak da bilinen boya öncesi zımparasıyla zımparalarız. Zımpara işlemindeki amaç boya içine işlemiş küf mantarı oluşumlarını da o bölgeden almaktır. Çünkü bez bu konuda yeterli olmayacaktır. Ardından temiz bir bezi çamaşır suyu ile ıslatarak bu alanı iyice sileriz. Çamaşır suyu içerdiği kimyasallar dolayısıyla küf mantarı oluşumunu engelleyecektir. Bu şekilde küf mantarları ile birlikte rutubet lekesi de tamamen çıkar.

Kumaştaki Rutubetlenme İzlerini Çıkarma

 

Tavanda ve duvarda bulunan rutubetten kaynaklı lekeler bu alanlara yakın duran perde ve koltuklarımıza da etki edebilir. Böyle durumlarda perdedeki rutubet lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunun da çözümü var. Bazı basit yöntemlerle kumaştaki  lekeler de kolaylıkla çıkar.

  • Çamaşır suyu birçok lekede olduğu gibi perde ve koltuklardaki rutubetlenme lekelerinde de etkilidir. Özellikle perdelerimizi çamaşır suyu ile yıkadığımızda rutubet lekeleri gider ve tekrar oluşumları uzun süre engellenmiş olunur.
  • Sirke kullanımı da rutubetten kaynaklı küf lekelerini çıkarmakta oldukça işe yarar. Bir leğen içine hazırlanacak sıcak suyun içine 1 litre sirke döküp su soğuyana kadar perde veya kumaş bu suyun içinde bekletilir. Daha sonra normal programda ve kumaşın türüne göre zarar görmeyeceği en yüksek sıcaklıkta normal yıkama yapıldığında bu lekeler tamamen gider.
  • Boraks maddesi de özellikle koltuklarda işimize yarar. Boraks biraz sulandırılarak lekelenmenin olduğu alana sürülür ve hassas bir fırça ile fırçalanır. Daha sonra temiz bir bez ve duru su ile silindiğinde de bu lekeler giderilir.
YORUMLAR

  1. Merve Gülay dedi ki:

    Youtubeda izleyip temizledim bende iyide bi boya kullanmak gerekiyo bidaha oluşmaması için permolit antibakteriyel tavan boyasını kullandım havalandırıyorum hep bi daha rutubetlenme olmadı gerçekten

  2. Zinnet Gener dedi ki:

    Bende permolitten cok memnun kaldım lekeleri güzel kapattı kokuda gitti böylelikle tekrar aynı sorunu yaşamadım