Sabun Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler
Sabun günlük hayatımızda temizlik için sıkça kullandığımız malzemelerdendir. Ancak seramik ve cam gibi yüzeylerde kuruduğunda hoş görünmeyen izler bırakır. Peki bu lekeler nasıl çıkar?
Sabun Lekeleri
Günlük hayatımızda sabunları bir çok alanda kullanırız. Elimizi yıkarken veya duş alırken kullandığımız bu malzemeler kuruduğunda yüzeylerde izler bırakırlar. Bu izlerle mücadele edebilmek için suyla durulamamız yeterli olmayabilir. Bu izler genellikle banyoda cam ve fayansların hatta küvetlerdeki seramiklerin yüzeyinde görülür. Peki bu lekeler nasıl çıkarılır?
Sabunlar yağların içindeki sodyum veya potasyum tuzlarından elde edilir. Suyla temasından sonra kimyasal değişime uğrar ve yüzeylere kolay tutunur bir hal alır. Geride bıraktığı izleri çıkarmak için asitler yardımcı olacaktır.
Camdaki veya fayans üzerindeki bu lekeleri çıkarmak için çok çaba sarf ederiz. Halbuki kullanacağınız basit malzemelerle bu lekeler kolaylıkla temizlenir. Lekelere tekrar sabunla müdahale etmek yanlış olacaktır. Bu izlere yenilerinin eklenmesine sebep olabilir. Bu lekelerin oluşmaması için temas ettiği yüzeyleri henüz leke tazeyken bol su ile yıkamalı ve hemen kurutmalısınız. Bu işlem su lekelerinin oluşumunu da önleyecektir.
Temizlik Yöntemleri
Duş aldığımızda vücut kirleriyle birlikte bu artıklarda yüzeylere yapışır ve zorlu lekeler bırakır. Bu izlerle mücadele edebilmek için asitlerden yararlanmakta fayda vardır. Bu izleri yüzeylerden çıkarmak için fırçalama tekniği etkili olacaktır. Fırçalama imkanınız yoksa bulaşık süngerinin tırtıklı kısmıyla da temizlenir.
Asitler sabunların etkisini kaybetmesini ve çözünmesini sağlar. Ancak kullanacağınız asidik çözeltileri kullanacağınız yüzeye göre seçmeniz gerekmektedir. Yüzeyleri aşındırabilecek güçteki asitler kötü sonuçlar doğuracaktır.
Bu izleri çıkarmak için uygulayacağınız yöntemler cam ve seramik yüzeyler için etkili olacaktır. Kumaşlardan bu izleri çıkarmak için yeniden yıkamanız etkili olacaktır. Döşemelerden ve halılardan çıkarmak için de asitli çözeltiler size yardımcı olacaktır. Seçeceğiniz yöntemin bu yüzeylerde pigment kaybına sebep olabileceğini unutmayın. Bu durumu önlemek için kumaşlara uygulamadan önce az görünür bir yerinde test etmenizde fayda vardır.
Beyaz Sirke
Beyaz sirke sabun artıklarını çıkarmada tartışmasız en etkili yöntemdir. Sirke içerisindeki asitler tuzları etkisiz hale getirebilecek güçtedir. Seramik yüzeylere uygulayacaksanız doğrudan izler üzerine püskürterek uygulayabilirsiniz. Yüzeye püskürtebilmek için boş bir sprey şişesinden yararlanabilirsiniz. Banyonuzda ideal parlaklığa ve temizliğe ulaşmak için bu yöntemi mikrofiber bir bez ile uygulamanızda fayda vardır.
Boraks
Boraks toz halindeki asidik bir maddedir. Bu maddeyi su ve bulaşık deterjanıyla birlikte kullanmanız daha etkili olacaktır. Bir bardak boraks tozunu, bir bardak su ve çorba kaşığı bulaşık deterjanıyla etkili bir çözelti haline getirin. Yüzeye yumuşak kıllı bir fırçayla uygulayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle fayanslardaki lekeleri kolaylıkla çıkaracaktır.
Karbonat
Karbonat bu izleri çıkarmada en etkili yöntemlerdendir. Karbonat içerisindeki mineraller sabun artıklarını yüzeyden çıkarmayı sağlar. Bir fincan karbonat ile bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ve bir fincan ılık suyu karıştırın. İzler üzerine yumuşak kıllı bir fırçayla uygulayın ve izlerden kurtulun.
Amonyak
Amonyak en güçlü asidik çözeltiler arasındadır. Bu nedenle su ile inceltilerek kullanılması daha sağlıklıdır. Bu madde ile birlikte kesinlikle çamaşır suyu kullanmamalısınız. Bir su bardağı amonyak ile 2 su bardağı suyu karıştırın. Bu karışımı lekeler üzerine sıkın ve 30 dakika bekletin. Ardından bölgeyi sıcak su ile durulayın.