Kumaşlara Dökülen Saç Boyası Lekesi Nasıl Çıkar?

03.10.2024
7.243
Kumaşlara Dökülen Saç Boyası Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle bayanların güzellik konusundaki vazgeçilmezlerinden olan saç boyaları kumaşa döküldüğünde nasıl çıkarılacağı konusunda bilinmesi gerekenler.

Kumaşlara Dökülen Saç Boyası Lekesi Nasıl Çıkar?

Bayanların güzellik konusunda en çok başvurduğu yöntemlerden olan saç boyaları, kumaşlara bulaştığında çıkarılması en zor lekelerden biri haline gelmektedir. Bayanlar güzel görünmek için saçlarını farklı renklere boyarlar, kimi zaman saçlarına gölge atarlar, kimi zaman ise saç renklerinin tonlarını değiştirerek kendilerine farklı bir hava katarlar. Bu boyama işlemleri bittikten sonra hoş bir görüntü verse de boyama esnasında sıkça karşılaşılan durumlardan biri de bu boyaların dökülerek kıyafetlere akmasıdır.

Saç boyaları, kalıcı olmaları için geliştirilmiş formüllerle hazırlandıklarından, saç dışında bir kumaşa bulaştıklarında da çıkarılması oldukça zor lekelere dönüşmektedirler. Ancak bazı pratik ve etkili yöntemlerde saç boyası lekelerini de kumaşlardan çıkarmak mümkün olmaktadır.

Saç boyaları uygulandıkları esnada sıvı halde bulunurlar ve bu sebeple de genelde evde uygulandıklarında sık sık kıyafetlere damlamaktadırlar. Bu gibi durumlarda lekenin çıkarılabilmesi için en önemli faktörlerden biri boya bulaştığı anda kurumasına imkan vermeden müdahale etmektir. Aksi taktirde lekenin çıkması imkansız hale gelebilir. Bu yüzden erken müdahale ile birçok kıyafetimizi kurtarmamız mümkündür. Şimdi gelelim kıyafetlerimize dökülen bu boyalara nasıl müdahale etmemiz gerektiğine.

Yüze ve Tene Bulaşan Saç Boyası Nasıl Çıkar? Nasıl Geçer? Yazımızı Buradan Okuyabilirsiniz.

Saç Boyası Lekesini Kumaştan Çıkarma Yöntemleri

Bu boyaları çıkarmak için tavsiye ettiğimiz yöntemler, bulaşma yeni olduğunda veya henüz tam kurumamış halde iken uygulandığında olumlu sonuç verecek yöntemlerdir. Bu yüzden de bu tarz bir lekelenme olduğunda hemen müdahale etmeniz tavsiye edilmektedir.

Islak Mendil Kullanma

Boyanın damladığı anda hemen bir ıslak mendil ile silinmesi lekenin oluşumunun önüne geçebilmek için ilk yapılabilecek müdahaledir. Islak mendil ile akan boyayı silmemiz, lekenin kumaşın gözeneklerine işlemesini engelleyerek çıkmasını kolay bir hale getirecektir. Ancak bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır, ıslak mendil, dökülen lekenin az olduğu bölümden yoğun olduğu bölüme doğru bir yönle silinerek uygulanmalıdır. Islak mendilimiz yoksa bulaşık deterjanı ve su ile ıslatılmış bir bez de alternatif olarak kullanılabilir.

Beyaz Sirke Kullanımı

Islak mendil ile boyanın yoğunluğu alındıktan sonra bir kaba bolca beyaz sirke ve ılık su konulur, kıyafetimiz bu suya batırılır. Lekelenen kıyafetimiz sirkeli suyun içinde en az 5-6 saat kadar bekletilmelidir. Aksi taktirde lekenin tam olarak çıkmaması söz konusu olabilir. Kumaşa dökülen boyanın miktarı ve yoğunluğuna göre bu bekletme süresini daha fazla uzatmamız da gerekebilir.

Deterjan Kullanımı

Sirkeli suda bekletilen kumaş bu sudan çıkarıldıktan sonra bekletmeden yıkamaya alınmalıdır. Bu yıkama esnasında kullanılacak deterjanın kalitesi çok önemlidir. Özellikle leke sökücü özelliği olan deterjanların kullanımı her zaman daha iyi sonuç vermektedir. Yıkmanın kirlenen kumaşın cinsine uygun bir yıkama programında yapılmasına mutlaka çok dikkat edilmelidir.

Karbonat Kullanımı

Hayatımızda bir çok konuda işimize yarayan bir madde olan karbonat, bu lekeleri çıkarmamız konusunda da en etkili yardımcılarımızdan biridir. Saç boyasının aktığı bölüme karbonat döküp birkaç dakika beklettiğimizde karbonat boyayı kumaştan sökecek ve gözeneklerinden ayrılmasını sağlayacaktır. Karbonat ile bekletme işlemi bittikten sonra yine lekelenen kumaşın cinsine uygun bir yıkama programında iyi bir leke sökücü deterjanla yıkandığında da bu lekeden tamamen kurtulmuş oluruz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.