Sakız Lekesi Nasıl Çıkarılır? Yapışkan ve Zorlu Sakız Lekesi Çıkarma Yöntemleri

13.09.2024
6.299
Sakız Lekesi Nasıl Çıkarılır? Yapışkan ve Zorlu Sakız Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Sakız Lekesi Nasıl Çıkarılır? Yapışkan ve Zorlu Sakız Lekesi Çıkarma Yöntemleri; Yapışan sakız lekelerini ortadan kaldırmak için birçok yol izlenebilir. İzlenecek olan yolun en doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirde leke çıkmayacaktır.

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Sakız özellikle kıyafetlerde leke meydana getiren bir numaralı düşmandır. Bir tutkal misali yapışan sakıza gerekli ve doğru müdahale yapılmazsa çıkartmak oldukça zor bir hal alır. Sakız lekesi genelde çocuklardan kaynaklı meydana gelen bir sorundur. Oluşan sakız lekelerinden çıkarma işlemi için birbirinden farklı birçok yöntem kullanılır. Bu çözüm yolları doğru şekilde uygulandığında işe yarar. İşe yaramasını istiyorsanız tüm detaylarına dikkat etmeniz gerekir. Sakız nasıl temizlenir kapsamından kullanılacak olan uygulamalar;

Dondurma İşlemi

Yapışan sakız lekesi nasıl çıkar kapsamında sorun bir kıyafet üzerindeyse leke üste gelecek şekilde katlanır. Elbiseden lekeyi çıkartmak için plastik bir poşet içine koyun. Sakızın poşete yapışmadığından emin olmanız gerekmektedir. Poşeti kapatın ve birkaç saat boyunca dondurucuya yerleştirin. Lekenin boyutuna bağlı olarak sorunun donması birkaç saati bulabilmektedir. Donmasının ardından kıyafet dondurucudan çıkartılır. Bu aşamadan sonra hızlı şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. spatula ya da tereyağı bıçağı ile kıyafete zarar vermeden kazıyın. Dondurucuda kalması sakızın kolay şekilde kazınmasına olanak sağlar. Araba koltuğundan sakız lekesi nasıl çıkar kapsamında da koltuk kumaşı çıkartılır ve aynı işlemler yapılır.

Kaynatmak

Sakız lekesi nasıl çıkar kapsamında gerekli olan malzemeler;

  • Sıcak su
  • Diş fırçası
  • Spatula ya da tereyağı bıçağı

Yapışan sakız lekesi sıcak ve kaynayan suyun içine batırılır. Sıcak suyun içinde sakız lekesi diş fırçası ya da diğer ürünlerin yardımı ile kazınır. Hatta kumaş kaynar suyun içinden çıkartılır ve ovulur. Sakız lekesi çıkasıya kadar bu işlem tekrarlanır. Kaynar su ile işlemi yapamazsanız buhar uygulaması ile de yapabilirsiniz. Buhar uygulamasında da eriyen sakızlar tereyağı bıçağı ya da spatula ile olduğu bölgeden kazınmalıdır.

Sakız Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Alkol Kullanımı

Gerekli Malzemeler

  • Alkol
  • Bez ya da sünger
  • Spatula ya da tereyağı bıçağı

Özellikle hassas kumaşlara yapışan sakız lekesi nasıl çıkar kapsamında alkol kullanımı yapılmalıdır. Temiz bir bezin ya da süngerin üzerine az miktarda alkol dökün. Sonra yapışan sakızlı bölgeye bunu sürün. Etkili olması adına birkaç dakika boyunca bekletin. Spatula ya da tereyağı bıçağı ile kolay şekilde temizlenir bir hale gelir. Sakız lekesi çıkarma işlemi bittikten sonra kokudan kurtulmak için beyaz kalıp sabun ile silin.

Etiket Sökücü Kullanın

Gerekli Malzemeler

  • Etiket sökücü sprey
  • Tel fırça

Sakız değen alana etiket sökücü spreyi püskürtün. 1 dakika boyunca bekletin, bu sayede sakız daha kolay şekilde çıkacaktır. İnce tel bir fırça yardımı ile sakızı olduğu yerden temizlemek gerekir. Sakızın çok fazla çaba göstermeden çıkması gerekmektedir. Bölgenin biraz sabun ile durulanması gerekir. Etiket sökücü, giysi veya kumaştan kolaylıkla temizlenmelidir. Bunun için çamaşır makinesini kullanabilirsiniz.

Ütüleme İşlemi

Yapışan sakız lekesi çıkarma için kıyafet karton bir kutunun üstüne serilir.  Üzerine tekrardan bir karton daha serilir. Ütü ayarlaması yapılır ve ütüleme işlemine başlanır. Bu sayede sakız giysi üzerinden karton üzerine aktarılmalıdır. Tüm sakız giyimden kartona aktarılana kadar tekrarlayın. Giysi veya kumaşı yıkayın. Sakız tamamen çıkartılmalıdır.

Yapışmış Sakız Lekesi Nasıl Çıkarılır

Kurumuş sakız lekesi nasıl çıkar kapsamında gerekli olan malzemeler;

  • Fıstık yağı
  • Spatul ya da tereyağı bıçağı

Sakız lekesi çıkarma işlemi içi fıstık yağı lekenin üzerine yayılır. Sakız olabildiğince fıstık yağı ile kapatılmalıdır. Bu ürün leke bırakabileceği için yayma esnasında dikkatli olmak gerekir. Lekelenen diğer kısımları çıkarmak için sıvı bir leke çıkarıcı kullanın. Fıstık yağı bir tutkal görevi görecektir. Biraz bekletildikten sonra tereyağı bıçağı ya da spatula yardımı ile kazıyın. Kazıma işleminde diğer bölgelere fıstık yağının bulaşmaması için dikkatli olun. Etkilenen alanın üzerinden sakızın sıyrılmasından sonra leke çıkarıcı uygulaması yapın ve 5 dakika bekletin. Sonrasından ovun ve her zamanki gibi yıkayın. Yıkama esnasında çamaşır deterjanını kullanımı yaparak yağın temizlenmesi sağlanmalıdır.

Sirke Uygulaması Kullanın

Gerekli Malzemeler

  • Bir fincan sirke
  • Mikrodalga fırın
  • Diş fırçası

Bir fincan sirke mikrodalga fırın için ya da ocakta ısıtılır. Kaynamaya başlamadan önce hemen altı kapatılır ya da mikrodalga fırından çıkartılır. Isınmış olan sirkenin içine hazırlanan diş fırçasını batırın. Lekenin üzerini bu diş fırçası ile iyice ovun. Bu lekenin tamamen çıkmasını istiyorsanız sirkeyi sıcak şekilde kullanmanız gerekmektedir. Sakız ortadan kalkasıya kadar diş fırçasını sirkeye bandırın ve ovun. Yani işlemleri tekrarlayın. Gerekirse sirkeyi tekrardan ısıtın. Sirke kokusunun kaybolması için durulama yapın ya da kumaşı her zamanki gibi yıkayın.

Sıvı Sabun Kullanımı

Gerekli Malzemeler

  • Sıvı sabun
  • Diş fırçası
  • Spatula ya da tereyağı bıçağı

Sıvı sabunla sakızla etkilenen bölgenin üzerini örtün. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletin. Beklemenin ardından diş fırçası yardımı ile ovun. Sıvı sabun sakızın parçalanmasına yardımcı olacaktır. Kalan sorunu ortadan kaldırmak için spatula ya da bıçağı kullanın. Kumaşı her zamanki gibi yıkayın ya da su yardımı ile iyice durulayın.

Saç Spreyi Kullanımı

Gerekli Malzemeler

  • Saç spreyi
  • Ispatula ya da tereyağı bıçağı

Lekenin üzerine uzaktan az miktarda spreyi sıkın. Saç spreyi sakızın sertleşmesine olanak sağlar. spatula ya da tereyağı bıçağı ile kazıma yapın. Sertleşen sakız oldukça kolay şekilde olduğu bölgeden çıkar. Kumaşı her zamanki gibi yıkayın ya da su yardımı ile iyice durulayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.