Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?

31.10.2024
7.005
Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?

Hepimizin severek tükettiği şeftalinin bıraktığı zor lekeler kabusunuz olabilir. Peki şeftali lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve kullanılacak malzemeler…

Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?

Birçok kişinin severek tükettiği bu meyve oldukça faydalıdır. Özellikle çocuklara hazırlanan mamalarda kurtarıcı bir malzemedir. Ancak bu faydalı meyve üzerimize veya etrafımıza döküldüğünde zorlu lekelerle başımız derde girer. Özellikle meyve sularında sıkça kullanılan bu meyvenin suyu da zorlu lekelere neden olur. Peki bu lekeler nasıl çıkarılır? İşte giysilerimizden, mobilyamızdan ve halılarımızdan bu lekeleri çıkarma yöntemleri…

Şeftali asidik yapıdaki bir meyve olduğundan leke çıkarıcı olarak asidik çözeltiler imdadımıza yetişecektir. Asidik yapıdaki çözeltiler içerisinde bu lekeler kolaylıkla çözünebilir. Bu sayede zorlanmadan şeftali lekesini alt edebiliriz.

Şeftali lekesinin en sık görüldüğü yerler giysilerimiz, koltuklarımız ve halılarımızdır. Bu lekeler meyve suyu sebebiyle veya meyvenin kendisi sebebiyle oluşabilir. Şeftali lekesine bekletmeden müdahale etmek çok önemlidir. Beklediğinde özellikle kumaşları boyayabilir ve istenmeyen bir görüntüye sebep olabilir. Halılarımızı ve kıyafetlerimizi bu lekelerden koruyamıyorsak o zaman çözüm yolları aramalıyız. İşte bu lekeleri çıkarmanın yolları…

Kumaşlardan Çıkarma

Meyve suyu çocuklarımızın eline geçtiğinde çoğunlukla üzerlerine dökülür. Bu durumla baş etmek neredeyse imkansızdır. Ancak doğru yöntemlere baş vurarak bu meyvenin suyunu kumaşlardan çıkarabiliriz. Burada en önemli konu lekeye erken müdahale etmektir. Bu sayede meyve suyu içerisindeki pigmentlerin kumaşa derinlemesine işlemesinin önüne geçebiliriz.

Bu lekeleri çıkarmak için kumaşlar eğer beyaz ise ağartıcı içeren bir temizleyici kullanabilirsiniz. Ancak renkli çamaşırlarınız için daha farklı bir yönteme ihtiyacınız olacaktır. Burada yardımınıza asidik çözeltiler yetişecektir.

Kumaşlardan bu lekeleri çıkarmak öncelikle oksijenli su yöntemi işe yarayacaktır. Lekeyi bol su altına tutmalı ve lekenin fazlasını kumaştan uzaklaştırmalısınız. Ardından kalan izler üzerine oksijenli su dökmeniz ve kumaş üzerinde 10 dakika beklettikten sonra yıkama talimatlarına göre yıkamanız işe yarayacaktır. Bu yöntem işe yaramadıysa üzülmeyin tavsiyelerimiz henüz bitmedi. Bir fincan ılık suya bir çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ekleyin ve bir solüsyon haline getirin. Elde ettiğiniz karışımı sünger yardımıyla giysilerinize uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 5 ile 10 dakika arası uygulama yapın ve ardından yıkayın.

Döşemelerden Çıkarma

Döşemeler imiz yıkanabilir yüzeyler olmadığından bu lekelere maruz kaldığında temizliği biraz sıkıntılı olabilir. Ancak evdeki basit malzemelerle bu lekelerden kurtulabilirsiniz. İzopropil alkol bu lekeleri çıkarmanıza yardım edecektir. Döşeme gibi gözenekli yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak için öncelikle lekenin derine işlemesini önlemek için temiz bir bez ile fazlasını ovmadan yüzeyden alın. Ardından izopropil alkol ile ıslattığınız bir bez ile temizlik işlemini gerçekleştirin. Bu yöntem yetersiz kaldıysa bulaşık deterjanı ve su yöntemini deneyebilirsiniz.

Halılardan Çıkarma

Halı gibi derin gözenekli yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak bir hayli zor olabilir. Lifli yüzeylerde oksijenli ağartıcıları su ile incelterek uygulamanız iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Ancak en etkili yöntem halı şampuanı olacaktır. Halınızın cinsine uygun bir halı şampuanı ile lekeye müdahale etmelisiniz. Ayrıca iki fincan ılık su ve bir çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ile hazırlayacağınız solüsyonu fırça yardımıyla uygulamanız da işe yarayacaktır. Bu karışımı mümkün olduğunca leke tazeyse uygulayın. Kurumuş lekeler için oksijenli su veya amonyak ve su karışımını tercih edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.