Şekerli Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
İçindekiler
Şekerli çay lekelerini çıkartmak için birçok uygulama kullanılır. Bu uygulamaların her türlü inceliği detaylı şekilde uygulandığı zaman en doğru sonucu verecektir.
Şekerli Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Şekerli çay, döküldüğü yüzeylerde leke bırakarak can sıkıcı durumlara yol açabilir. Özellikle kumaş, halı, ahşap ya da tezgah gibi yüzeylerde hızla yayılan bu lekeler, hem şekerin yapışkanlığı hem de çayın renk verici özelliği nedeniyle zorlayıcı olabilir. Yanlış yöntemler kullanıldığında lekenin daha kalıcı hale gelmesi olasıdır.
Peki, şekerli çay lekesinden nasıl kurtulabilirsiniz? Yazının devamında, her yüzey için etkili temizlik yöntemlerini ve bu sorunu kolayca çözmenin püf noktalarını bulabilirsiniz.
Giysilerden Çıkarma
Pamuklu kıyafetler insanların en sık kullandığı ürünler içinde yer alır. Bu ürünlerde bulunan şekersiz ya da şekerli çay lekesi sorunu ortadan kaldırmak için gerekli malzemeler;
- Limon suyu
- Temiz bez
Özellikle renkli olan pamuklu kıyafetlerde yapılacak olan uygulama için bezin üzerine limon suyu dökün ve lekenin üzerine bastırın. Bu uygulamada kullanılacak olan bezin beyaz olması gerekir. Limon asidik özelliğe sahip olduğu için renkli bezlerde rengin çıkmasına sebep olur. Limon sulu bez bu şekilde belli bir süre bekletilir ve ardından kıyafet yıkanarak lekeler çıkar. Beyaz pamuklu kıyafetlerde bulunan çay lekesi gerekli malzemeler;
- Oksijenli su
- Bez
Bezin üzerine oksijenli su dökün ve çay lekesi olan kısma bastırın. Lekenin yaygınlaşmaması adına ovma işlemi yapmayın. Ardından beyaz pamuklu kıyafeti çamaşır makinesinde uygun yıkama koşulları dâhilinde yıkadığınızda lekeler çıkar.
Polyester
Polyester kumaşlarda da yapılacak olan uygulama pamuklu kumaşlar ile aynıdır. Lekeli olan bölgeye limon suyu ve bez uygulaması yapmanız uygun olacaktır. Evinizde limon yoksa işlem için limonlu kolonya kullanımı da yapabilirsiniz. Yalnız kolonya kullanmadan önce kıyafetin gözükmeyecek bir bölgesinde deneme yapmanız iyi olacaktır. Kolonyayı bezin üzerine dökün, lekelerin az olduğu bölgelerden çok olduğu bölgelere doğru tamponlama işlemi yapın. Aksi olan durumlarda çay lekesi kıyafetinize ummadığınız şekilde yayılır. Tamponlanma yaptıktan sonra çamaşır makinesinde uygun yıkama koşulları dâhilinde yıkadığınızda lekeler çıkar.
Evdeki Eşyalardan Çıkarma
Halı
Şekerli çay lekesi nasıl çıkar kapsamında hemen müdahale etmek en doğru sonucu verecektir. Bu sayede sorun daha derinlere işlememiş olacaktır. Ağartıcı özelliği bulunmayan toz deterjan ve su bir kovanın içinde karıştırılır. Bez ile halının üzeri silinir ama baskı uygulamamak gerekmektedir. Sonrasında duru su yardımı ile bu alan tamamen durulanır ve leke çıkar.
Koltuk
Çay lekesi sorununu koltuktan çıkartmak içinde ağartıcı özelliği bulunmayan deterjan kullanımı yapılır. Ilık su ile karıştırılmış olan deterjan yardımı ile sorun çıkar. Bu uygulamada da temiz bez kullanmak ve kesinlikle durulama işlemi yapmak gerekmektedir.
Mobilya
Mobilyalarda sık şekilde çay lekesi meydana gelir. Çay döküldüğü anda bu lekelere müdahale edilmezse sorun büyür ve çoğalır. Kovanın içine ılık su ve toz deterjan koyun. Microfiber bir bez yardımı ile sorun olan bölgeleri silin. Ardından durulama ve kurulama işlemlerini mutlaka yapın.
Kurumuş Lekelere Müdahale
Çay veya diğer lekelere bazı durumlarda anında müdahale edilemeyebilir. Bundan kaynaklı olarak lekeler kurur, mobilya, kumaşa ya da halıya tamamen yerleşir. Kurumuş olan çay lekesi nasıl çıkar kapsamında öncelikli olarak sorunun yumuşatılması gerekir. Bunun için alanın soğuk su ve bez yardımı ile lekelenmesi uygun olacaktır. Sonra leke olan bölgeye belli bir miktar toz çamaşır deterjanı dökülür. Bu deterjan parmak yardımı ile hafif şekilde yedirilmelidir. Bu şekilde 30 dakika boyunca bekletilir ve ardından bez ile iyice durulanır. Deterjanlınmış olan bir kıyafetse 30 dakika boyunca ılık suyun içinde bekletilmesi gerekir. Ardından mutlaka kıyafetin bakım ve kullanım talimatları doğrultusunda yıkanması uygun olacaktır.