Selülit Nedir? Selülit Nasıl Geçer?
İçindekiler
Selülit Nedir?
Selülit nedir? Selülit genellikle kalça, karın ve uyluk bölgesindeki eri altı yağ dokusunu etkiler ve genellikle portakal kabuğuna benzer görünüme kavuşarak girintili çıkıntılı bir dokuya neden olan metabolik bozukluktur. Derinin altında biriken ve önlem alınmazsa genişleyen yağ hücreleri ile cilt yüzeyine doğru dik bir şekilde uzanana ve septa adı verilen lifli bantların bir araya gelmesi ile meydana gelir.
Cilt içerisinde yağ hücrelerinin derinin tabakalarının arasına çıkması nedeni ile meydana gelen ve portakal kabuğuna benzer bir görünüme sahip olan selülit kadınların yaklaşık olarak %87’sini etkiler. Aynı zamanda erkekleri de etkileyen bir durum olsa da kas ve bağ dokusunun anatomik olarak farklı dağılıma sahip olması nedeniyle kadınlarda çok daha fazla görülmektedir.
Selülit Neden Olur?
Selülit oluşumunda kesin bir neden yoktur. Ancak deri altında bağ dokusu ile yağ tabakası arasında oluşan etkileşimden kaynaklandığı bilimsel olarak anlaşılmıştır. Selülit birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu nedenlerin en başında gelen hormonal değişiklikler, ani kilo alımı ve ani kilo kaybı, genetik faktörler, düzensiz ve sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı ve sigara gibi zararlı maddelere maruz kalma selülite en çok neden olan çeşitli faktörlerdir.
Ancak tüm bunların tersi bir yaşam süren örneği sağlıklı beslenen, egzersiz yapan kişilerde de selülit ortaya çıkabiliyor. Vücut içerisinde yağın dağılım şekli gibi nedenler de selülit oluşumuna neden olabiliyor. Kadınların yaklaşık olarak %64’ü hayatlarının bir döneminde vücutlarının herhangi bir bölgesinde selülit problemli yaşayabiliyorlar.
Selülit probleminin önüne nasıl geçilir? Selülite ne iyi gelir gibi merak edilen konu başlıklarına yazının devamını okuyarak ulaşabilirsiniz.
Selülitlere Ne İyi Gelir?
Ciddi bir tıbbi müdahale bulunmayan selülitlerden evde yapabileceğiniz birkaç tedavi yöntemi ile de kurtulabilirsiniz. Selülit tedavisine iyi gelecek yöntemler ve besinler aşağıdaki gibidir;
- Su tüketimi selülütlerin azalmasında etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle gün içerisinde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
- İçme suyu gibi sirkeli su da oldukça etkilidir. 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı kadar sirke ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Selülitin görüldüğü bölgeyi düzenli olarak fırçalamak selülitin azalmasına yardımcı olabilir.
- Genellikle hareketsiz bir yaşamın sonucu olarak görülen selülitten kurtulmak için bolca egzersiz yapmanız önerilmektedir.
- Kafein, hazır gıda ve kızartma gibi sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak ve bu yiyeceklerin yerine sağlıklı bir beslenme düzenli oluşturmak hem selülitlerin giderilmesinde hem de sağlıklı bir yaşam sürmenizde oldukça etkilidir.
Selülit Kremleri
Genellikle hormonal dengesizlik, yapısal değişiklik ve kalıtımsal nedenlerden dolayı ortaya çıkan selülitten evde hazırlayabileceğiniz doğal kremler ile kurtulmanız mümkündür. Tabaka ve doku olarak güçlü bir yerleşim gösteren selülit probleminden çeşitli kremler kullanarak dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Selülit kremini evde doğal ürünler ile hazırlayabileceğiniz gibi hazır kremleri de tercih edebilirsiniz. Selülit kremi seçerken mutlaka sağlık onaylı olmasına ve hassas bir cilt yapısına sahipseniz, krem içerisinde cildinize zararlı olabilecek etken maddelerin olmadığından emin olarak seçin yapabilirsiniz.
Ev yapımı selülit kremi için gerekli malzemeler;
- Balmumu (2 yemek kaşığı)
- Portakal yağı (25 damla)
- Hinditan cevizi yağı, tarçın yağı, damla ardıç yağı biberiye yağı (10 ar damla)
Hazırlanışı;
- Balmumu ve Hindistan cevizi yağını eritin. Erittikten sonra derin bir kap içerisine aktarın.
- Kalan yağları da aynı kap içerisine aktarın ve iyice karıştırın.
- Bu karışım her 2 günde bir selülit olan bölgeye masaj yapar şekilde uygulayabilirsiniz.
Selülit Oluşumu Nasıl Engellenir?
Selülit bir görüntü bozukluğundan ziyade bir sağlık problemidir. Çok ciddi bir sağlık problemi olmasa da ilerleme ihtimali de bulunuyor. Bu nedenle erkenden müdahale etmek daha iyi olacaktır. Bağ dokularının arasında biriken yağ dokularının oluşturmuş olduğu ve portakal kabuğu görünümüne sahip olan selülitten evde yapacağınız yöntemler ile kurtulabilirsiniz. Evde selülit oluşumunun önüne geçmek için uygulayabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Bol su içmek selülit problemini giderildiği görülmüştür.
- Yağlı besinlerden uzak durmak
- Sigara ve alkol tüketimini azaltmak
- Selülitli bölgeye masaj yapmak
- Kahve tüketimini azaltmak
- Keseleme yapmak
- Tuz tüketimini azaltmak selülit problemini azaltır.
Selülit Sporla Geçer Mi?
Selülitin ortaya çıkma nedenlerinden biri de hareketsiz yaşamdır. Hareketsiz yaşam birçok sağlık problemine neden olduğu gibi selülit gibi problemlerin oluşmasına da neden olur. Ayrıca selülit cilt altına düzensiz bir şekilde yerleşen yağ dokusundan kaynaklanır. Buna bağlı olarak vücuttaki yağ oranı ne kadar az ise selülitin oluşma ihtimali de o kadar azdır. Bisiklet sürme ve koşu yapma gibi kalori yaktıran egzersizler vücuttaki yağ depolarının boşaltılmasını sağlar. Bu sayede selülitlerin önüne geçer.
Selülit Belirtileri Nelerdir?
Selülit belirtileri nelerdir? Herhangi bir sebepten dolayı ortaya çıkabilecek selülit problemi bazı çeşitli rahatsızlıklar ile karıştırılabiliyor. Vücudunuzda ortaya çıkan rahatsızlığın selülit olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekmektedir.
Selülit belirtileri şu şekildedir;
- Selülit özellikle kalça, karın ve uyluk gibi vücut bölgelerinde girintili ve çıkıntılı bir görünüme sahip olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bazen de alt karın bölgesi ve üst kollarda da ortaya çıktığı görülmüştür.
- Ortaya çıkan bu görünüm genellikle portakal kabuğu şeklindedir.
- Hafif şiddetli selülitler, cilt üzerine biraz döküntüye neden olur ve çok hafif sarkmalar görülebilir.
- Orta şiddetli selülitlerde ise çöküntüler orta derinliktedir ve ayakta dururken görülebilir.
- Çok şiddetli selülitte ise cilt pürüzlü bir yapıya dönüşür ve ciddi sarkmalar görülebilir. Bu derece selülitler hem ayakta hem de uzanma pozisyonunda rahatça görülebilir.