Silikon Lekesi Tüm Yüzeylerden Hangi Uygulamalar İle Çıkartılır?

02.07.2017
7.839
Silikon Lekesi Tüm Yüzeylerden Hangi Uygulamalar İle Çıkartılır?

Silikon lekesi olan alanlardaki sorunların çıkarılması için kesinlikle sıcak su kullanımı yapılmamalıdır. Sıcak su silikonun yumuşayarak başka alanlara bulaşmasına sebep olacaktır.

Silikon Nasıl Çıkar?

 

Elden Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Gerekli Malzemeler

  • Aseton
  • Su
  • Sabun
  • Kolonya

Silikon belli başlı alanlara kolayca uygulanabilen bir maddedir. Bu madde hemen hemen her alanda kolay ve hızlı şekilde uygulanır. Genelde yalıtım için uygulanan bu madde boşlukların kapatılmasında ve bazı ürünlerin birbirine yapıştırılmasında sık şekilde kullanılır. Hatta pimapen cam sistemlerinin de vazgeçilmez bir parçası olarak kullanılır. Bu tarz uygulamalarda ustaları ve ev sahiplerini zorlayan en önemli konu silikon lekesidir. Silikon sağa sola bulaşmanın yanı sıra ustaların ve ev sahiplerinin ellerine de fazlasıyla bulaşır. Özellikle silikon olan ellerde yapılacak tek uygulama vardır. Tadilat işinin bitmesinden sonra kovanın içine sıcak su koyulur ve eller 10 dakika boyunca bu suyun içinde bekletilir. Böylelikle ellere yapışan silikon lekesi yumuşar. Ardından elden silikon lekesi çıksın diye ele sıvı sabun dökülür ve eller yıkanır.

Silikon temizliği için yapılacak olan diğer bir uygulamada kimyasal içeriği olan aseton kullanımı yapmaktır. Aseton ile silikon temizliği yapmak için ele uygulama yapılır. Elden bu sorunu ortadan kaldırmak için sonrasında kalıp sabun kullanımı yapılmalıdır. Silikon lekesi nasıl çıkar kapsamında bu uygulama sık sık yapılmamalıdır. Elden çıkacak olan silikonlar için aseton zaman içinde cilde zarar vereye başlar. Yani bu sorunu ortadan kaldırmak için bu uygulama ikinci planda tutulmalıdır.

Bir başka uygulamada genelde marangozlar tarafından kullanılır. Kesilmiş olan ahşaplardan çıkmış olan tozlar silikon ile ele yapışır. Elden bu sorunu çıkarmak için kolonya ile yumuşatma işlemi yapılır. Yine talaşla yumuşayan silikon yumuşatılır ve soğuk su yardımı ile yıkanır. Ardından sabun ile kalan kalıntılar elden yıkanarak temizlenir. Bu sayede elden tüm kalıntılarda temizlenir.

Kıyafetten Silikonu Ne Çıkarır?

 

Gerekli Malzemeler

  • Sıcak su
  • Aseton

Tamirat ve tadilat işlemlerinden sonra kıyafetlere de genelde silikon lekesi bulaşır. Peki, kumaştan silikon lekesi nasıl çıkar; kurumuş ve bulaşmış olan lekeye öncelikli olarak sıcak su dökülür. Dökülen suyun kumaştaki lekeyi yumuşatması gerekmektedir. Yumuşayan v e kumaşa işleyen leke kalıp halinde incelir. Yalnız yaymadan, kıyafetin rengini bozmadan kıyafetten çıkarılması için aseton dökülür. Çıkarılan lekeye sabun ile sıcak su uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamanın ilk kez yapılmasında kalıntılar genelde kalır. Kalıntıların ortadan tamamen kaldırılması adına uygulama bir kez daha tekrarlanır ve kesinlikle sorun kalmaz. Bu işlemlerin tamamında en önemli olan kıyafetlerin kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmamasıdır. Çamaşır makinesinde leke sıcak suya devamlı olarak maruz kalacağı için yayılmalar olur. Yani yumuşayan lekeler diğer bölgelere de bulaşır. Bundan dolayı kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Tadilat ve tamirat işlerinde kullanılacak olan kıyafetlerin genelde eski kıyafetlerden seçilmesi gerekir. En azından bu tarz kıyafetler gündelik kıyafetlerden ayrı tutulur. Giysilerdeki lekeler için mutlaka kaliteli olan deterjanlarında tercih edilmesi gerekmektedir.

Silikon Cam, Fayans ve Ayna Gibi Yüzeylerden Çıkartılması

 

Gerekli Malzemeler

  • Islak bez ya da mendil
  • Deterjanlı bez
  • Kazıyıcı, jilet ya da maket bıçağı
  • İş eldiveni
  • İzopropil alkol

Bu tarz yüzeylerden silikon lekesinin çıkarılması işlemlerinde oldukça dikkatli şekilde çalışmak gerekir. Uygulama yapılacak olan alanın dışındaki lekelerin ıslak bez ya da ıslak mendil ile silinmesi gerekmektedir. Silikonda sertleşme mevcutsa bu kez deterjanlı bez ile işlem yapılması gerekir. Leke sertleşmeye başlamışsa ya da lekeler tamamen kurumuşsa bu kez kazıyıcı, jilet ya da maket bıçağı gibi sert bir alet kullanılarak kazıma işlemine başlanır. Silikonun kazınması esnasında yapılacak olan işlemde sivri malzemeler ile sürtünmede dikkatli olunması gerekir. Aksi halde cam ya da ayna gibi yüzeylerde görüntü açısından rahatsız edici düzeyde çizikler meydana gelir. Bundan dolayı kazıma esnasında kazıyıcı, jilet ya da maket bıçağı gibi sert bir aletler ile narin şekilde işlem yapılmalıdır. İşlemlerin tamamında meydana gelebilecek olan kazaların önüne geçmek için iş eldiveni kullanımı yapılması gerekir. Bu sayede sağlık açısından da önlem alınmış olunur. Kazıma işlemlerinin bitmesinden sonra özeli silikon sökücü olan kimyasallar veya eczanelerde satılan izopropil alkol uygulaması ile bölge yumuşatılır. Sonrasında zımpara ya da bulaşık süngerinin tırtıklı kısmı ile alan ovularak tamamen sorun ortadan kaldırılır.

Eski Silikonlar Yüzeylerden Nasıl Çıkar?

 

Gerekli Malzemeler

  • Kazıyıcı, jilet ya da maket bıçağı
  • izopropil alkol
  • Sünger ya da zımpara

İlk olarak kullanılan silikonun kimyasal mı, mastik mi olduğunu belirlemek gerekir. mastik ürünler silikona benzer olan ürünlerdir, daha kolay kesilir ve daha az yapışkanıdır. Mastik kullanımı yapılmışsa sivri uçlu bir bıçağın yardımı ile kesmeyse çalışmalısınız. Bu ürün minik parçalar halinde olduğu alandan çıkar. Hatta ucu kalkan kısımları eliniz ile çekip çıkartabilirsiniz. Silikonu alt ve üstten bütün bir halde kesip tutabileceğiniz şekilde kesmelisiniz. Sonra dip kısımdan yukarıya doğru çekmelisiniz. Bu işlemi tekrarlayarak uygulamaya devam etmeniz işinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Arta kalan silikon artıkları maket bıçağı, jilet ve cam kazıyıcı ürünler ile dikkatli şekilde kazınmalıdır. İzpropik alkol ile son olarak yumuşatılır. Yumuşayan silikonlar zımpara ya da bulaşık süngeri ile iyice ovulur.

YORUMLAR

  1. Ferhat dedi ki:

    Abi benim saçıma slikon geldi çıkmıyor 2 saat oldu ne yapsam diye düşünüyorum yardım edermisiniz??