Slime Lekelerini Çıkartma ve Temizleme Yöntemleri

08.12.2018
7.232
Slime Lekelerini Çıkartma ve Temizleme Yöntemleri

Slime Lekelerini Çıkartma ve Temizleme Yöntemleri

Slime lekeleri temizlenebilir mi, hangi yöntemler kullanılarak slime temizlenebilir, ne tür malzemeler gereklidir, slime yapışan alanlara göre temizleme yöntemleri hakkında makale.

Slime

 

Özellikle son zamanlarda çocuklar için olduğu kadar yetişkinler açısından da popüler bir hale gelen slime oyun hamuru eğlenceli olduğu kadar yapışkanlık özelliği de bilinmektedir. Bu nedenle her ne kadar hoşça vakit geçirmek için iyi bir araç olsa da yapışkanlık özelliği nedeniyle kıyafetlere, halılara, saçlara yapışabilmektedir. Bu da beraberinde büyük bir temizleme sorununu beraberinde getirir.

Slime;

  • Borax
  • Traş Köpüğü
  • Tutkal(Slaym için)
  • Gıda boyası

katılarak hazırlanan bir üründür. Hazır olarak alınabildiği gibi, evde de yapılabilmektedir. İçeriğinde bulunan tutkal yüzünden oldukça yapışkan bir maddedir. Oynanırken bu özelliği pek ortaya çıkmasa da özellikle çocuklarca bir yerde unutulduğunda kuruyarak hızlı bir şekilde yapışabilmektedir.

Slime aynı zamanda içeriğinde yağ da bulundurmaktadır.

karıştırılan maddeler neticesinde slime yüksek bir oranda yağ da içermektedir. Bu da yapışkanlık harici çeşitli yüzeylerde leke kalmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle hem yapışan lekeyi, hem de lekenin oluşturduğu yağ izini sağlıklı bir şekilde silebilmek slime zevkinin bir tür probleme yol açmasını engelleyen bir yöntemdir.

Slime Sonrası Temizlik

Yapışkanlık özelliğinden dolayı slime çoğu zaman alt tarafa bir bez, koruyucu serilerek oynanır. Özellikle küçük çocuklar açısından oldukça önemli olan bu tedbir maalesef kimi zamanlarda işe yaramamaktadır. Unutulduğundan veya çocuklar başka bir yere geçtiklerinden dolayı slime başka yerlere de bulaşabilmektedir. Ayrıca yapışmasa bile içinde bulunan yağ içeriğinden dolayı oynana yerde bir takım lekeler bırakması da mümkündür.

Bu nedenle slime oynanan yerleri temizlemek hem o bölgenin hijyeni açısından hem de kalıcı iz bırakarak leke oluşturmasını engellemek açısından oldukça önemlidir. Karbonat yöntemi ile  bu konudaki temizliği rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Karbonat Yöntemi

  • Karbonat
  • Su
  • Beyaz sirke

SBu yöntem hem yapışmış olan hem de iz bırakmış olan durumlar için rahat bir şekilde kullanılabilir. Karbonat ve su bir kaba konularak karıştırılır. Üstüne az miktarda beyaz sirke eklenerek karşım bir macun haline gelinceye kadar iyi bir şekilde tekrar karıştırılır. Daha sonra temizlenecek olan bölge ilk önce yapışma durumu varsa bir bıçak yardımıyla kazınır, yapışma yoksa silinece bölge ıslak bir bez yardımıyla silinir.

Daha sonra elde edilmiş olan macun lekeli bölgeye sürülerek kurumaya bırakılır. Sürülen bu macunu yaklaşık olarak lekenin durumuna göre bir ile iki saat kaldıktan sonra tamamıyla kuruyup kurumadığı kontrol edildikten sonra bulunmuş olduğu bölgeden çıkarılır. Temiz bir bez yardımıyla yüzey temizlenir. Yerleştirilmiş olan macun hem ürünün kendisini temizlediği gibi, hem de arkasında bıraktığı izleri de rahat bir şekilde temizleyebilmektedir. Bu yöntem kıyafetler, duvarlar, ahşap yüzeyler gibi her türlü malzeme üzerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Slime Temizleme Yöntemleri

Slime her ne kadar eğlenceli bir uğraş olsa da kimi zaman başka yerlere yapışarak bir problem oluşturabilirler. Özellikle çocuklar tarafından sevilerek oynan slime dikkatsizlik yüzünden başka yerlere dökülüpü yapışabilir. Böylesi durumlarda kimyasal özelliği olan slime kolay bir şekilde temizlenemez. Yine de  bu tür durumlarda kullanılabilecek olan birkaç yöntem bulunmaktadır.

Halıdan Slime Temizleme

  • Bıçak
  • Sirke
  • Sıcak su

Halıya dökülen slime bir bıçak yardımıyla mümkün olduğu kadar fazla miktarda kazınır. Kazıma işlemi dışarıdan içeriye doğru yapılmalıdır. Slime tam olarak kuruduktan sonra elektrik süpürgesiyle üstünden geçilerek olabildiğince çok şekilde slime temizlenir. Daha sonra sirke lekenin üstüne dökülür ve on dakika boyunca bekletilir. Daha sonra bir havlu yardımıyla slime temizlenir. Daha temiz bir havlu sıcak suya batırılıp suyu sıkıldıktan sonra ovarak son kalan slime da temizlenir. Daha sonra kuru bir havlu veya bez silinen üstüne bastırılarak kalan suyu emmesi sağlanır.

Elbiseden Slime Temizleme

  • Bıçak
  • Kumaş leke çıkarıcı
  • Pamuk

Kimi durumlarda slime çocukların elbiselerine yapışabilir. Böyle bir durumda ilk olarak elbiseye herhangi bir işlem yapmadan dondurucuya yerleştirmek gerekir. Bir gece boyunca dondurucuda kalan elbise çıkartılır ve bir bıçak yardımıyla slime temizlenir. Daha sonra pamuğa yedirilen leke çıkarıcı slime üstüme sürülür ve yedirilir. Bir süre beklendikten sonra yine bıçak yardımıyla kalan slime çıkartılır. Daha sonra lekeli bölgeye leke çıkartıcı sürülerek ön yıkama işlemi ile birlikte çamaşır makinesinde yıkanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.