Tiner Kokusu Odadan, Halıdan, Koltuktan ve Kıyafetten Nasıl Yok Edilir?

27.11.2018
8.613
Tiner Kokusu Odadan, Halıdan, Koltuktan ve Kıyafetten Nasıl Yok Edilir?

Tiner kokusu sağlık açısından sorunların meydana gelmesin, ve solunum hastası olan kişilerde tetiklenmesine neden olur.Bundan dolayı kokunun hemen yok edilmesi gerekir.

Tiner Kokusu

 

Tiner kokusu insanları fazlasıyla rahatsız eden bir koku meydana çıkartır. Çoğu zaman duvarların boyanmasından dolayı meydana gelse de ahşap boyama aile uğraşan kişilerin bulunduğu ortamlarda da sık şekilde duyulur. Bu koku sağlık açısından da oldukça zararlıdır. Kokunun evden ya da farklı bir ortam içinden en kısa süre zarfından çıkarılmasının belli başlı yöntemleri bulunur. Bunlar tariflerdeki şekilde uygulandığında sorun ortadan hemen kalkar. Tiner kokusunu kaldırmak adına;

Evi Havalandırmak

Tinerle ya da içerisinde tiner olan bir şeyle işlem yaparken kesinlikle evin camlarının açık olduğundan emin olun. Hatta işlemi yapmadan hemen önce camları açın ve işlemin bitmesinden sonra kesinlikle camları kapatmayın.

Süt Kullanımı

Bu uygulamada tinerin kokusunun çıkarılması adına odanın pencere ve kapısının kapalı olacağını unutmamak gerekir. Süt belli bir süre kaynatılır. Ocaktan alınan süt kapalı olan odanın içinde 1 saat boyunca bekletilmelidir. Bu uygulama gerekirse birkaç defa tekrar edildikten sonra sorun ortadan kalkar.

Bayat Ekmek

Tüm kötü kokuların ortadan kaldırılması adına bayat ekmek kullanılabilir. Tinerin kokusunun bulunduğu alana bayat ekmek koyulur ve biraz bekletilir. Kokunun bulunduğu odadaki bayat ekmeği yarım saate bir değiştirmek kokunun daha hızlı yok olmasını sağlar.

Bulaşık Deterjanı ve Sirke

  • Derin bir kabın içine ılık su koyulur.
  • Suyun içine sirke ve bulaşık deterjanı eklemesi yapılmalıdır.
  • Bu karışım tiner kokusu bulunan alana koyulur ve bekletilir.

Halı, Koltuk ve Kıyafetten Çıkartma

  • Derin bir kabın içine ılık su koyulur.
  • Suyun içine sirke ve bulaşık deterjanı eklemesi yapılmalıdır.
  • Hazırlanan karışımla eşyalarda silinebilir.
  • Silinme işleminden sonra halı, koltuk su ile durulanır.
  • Kıyafetler ise yıkanmalıdır.

Tencere Uygulaması

Yapılan tüm uygulamalar sonucunda halen tiner kokusu sorunu varsa, ağzı geniş tencere içine 2 parmak kadar su eklenir. Bu suyun içine eczanede satılan amonyaktan hemen hemen 1 yemek kaşığı eklenir ve iyice karıştırılır. Tiner kokusu olan alana koyulur ve bir gece boyunca bekletilir. Koku ortadan kalkar. Kokunun halen durduğunu düşünüyorsanız aynı işlemi tekrarlamanız gerekmektedir. İkinci defa işlem tekrarlanacaksa ortam içine hava alımı olmamalıdır.

Kuru Soğan

Boya ve tiner kokusunu ortadan kaldırmak adına kullanılır. Uygulamanın yapılması için;

  • 3 adet orta boyutta olan kuru soğan ortadan ikiye kesilir.
  • Bir tencere içine 2 parmak kalınlığında su koyulur.
  • İçine eczaneden alınan amonyaktan 1 yemek kaşığı koyulur ve karıştırılır.
  • Bu karışımın içine soğanlar da eklenir.
  • Hazırlanan bu karışım bir gece boyunca kokunun bulunduğu alanda bekletilir.
  • Koku çıkıncaya kadar cam ve kapılar kapalı şekilde tutulmalıdır.

Kireç Kaymağı

Reçellerin yapım aşamasında kullanılmakta olan kireç kaymağı özellikle kokunun giderilmesi aşamasında etkilidir. Kireç kaymağı ve su kullanılarak hazırlanır. 1 ölçek kireç kaymağı 5 ölçek suyun içine aktarılır ve iyice karıştırılır. Ardından 7 saat boyunca bu karışım dinlenmesi adına kenara bırakılır. Üst kısımda kalan berrak olan suyun adı kireç kaymağıdır. Kireç kaymağı suyu dipte bulunan çözeltiye karışmadan alınır. Oldukça geniş bir kabın içine alınan su kokunun olduğu yerde bir gece bekletilir. Koku çıkıncaya kadar cam ve kapılar kapalı şekilde tutulmalıdır. Uygulamaya birkaç gün boyunca yani koku tamamen çıkınca kadar devam edilir. Yağlı boya kokuları içinde oldukça etkilidir.

Tiner Kokusu Zararları

Uzun zaman tiner kokusu sorununa maruz kalmak belli başlı semptomların meydana gelmesine yol açar. Bundan kaynaklı olarak kokuların en kısa zaman içinde ortadan kaldırılması ve eğer mümkünse bu kokunun solunum yapılmaması önemlidir. Tiner kokusuna devamlı maruz kalınması sonucunda kişilerde bağımlılık sorunu oluşabilir. Bu bağımlılıktan kaynaklı da başta dönme ve baş ağrısı ortaya çıkacaktır. İnsanların oldukça uzun süre boyunca tinerden kaynaklı olan kokuya maruz kalması görme ve işitmede sıkıntılar oluşmaya başlar. Bunların yanı sıra denge sağlamada zorluklar ve beyinde hasar oluşumu da ortaya çıkar. Özellikle solunum hastalıkları olan kişiler, KOAH veya astımı bulunan kişilerde hastalığın tetiklenmesi meydana gelir. Bu tarz sorunlardan bir tanesi dahi ortaya çıksa kişilerin muhakkak uzman hekime başvurması gerekir. Uzman hemen tedavi ile alakalı sürece başlar ve sorunu ortadan kaldırmaya odaklanır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.