Tutkal Lekesini Kıyafetlerden Çıkartmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

04.07.2017
6.242
Tutkal Lekesini Kıyafetlerden Çıkartmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Tutkal lekesini çıkartmak için özellikle soğuk su uygulaması mutlaka yapılmalıdır. Sıcak su tutkalın yayılarak diğer bölgeler bulaşmasını sağlar. Soğuk su tam aksi görev görmektedir.

Su bazlı tutkal lekesi nasıl temizlenir?

 

  • Tutkalın tamamen kurumasına izin verin.
  • Ardından sıyırma işlemine başlayın ve mümkün olduğunca tutkalın birçok katını sıyırın.
  • Bir gece boyunca soğuk suya batırın ve bekletin.
  • Ertesi gün sudan çıkartarak sıvı çamaşır deterjanı lekeyi çitileyin.
  • Çamaşır makinesine yerleştirin ve sıcak su ile yıkayın. Çamaşır makinesine atmadan önce kıyafet üzerinde bulunan yıkama talimatını okuyun. Ayrıca tutkal döşeme ise yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra ılık su ile durulama işlemi yapın.

Yukarıdaki işlemler su bazlı tutkallar için uygulanacak olan işlemlerdir. Tutkal çok fazla bulaşmadan hemen müdahale edilmesi ve etrafa yayılmadan temizleme yapılması çok önemlidir. Tutkal lekesi çıkartırken adım adım hareket etmek ile sorun temizlenir. Tutkal elden nasıl çıkar;

  • Elde tutkal lekesinin kurumasına izin verin.
  • Ardından spatula ya da parmaklarınızın yardımı ile sıyırın.
  • Kalan kalıntılar için ele çamaşır deterjanı uygulaması yapın ve sünger ile silin. Deterjanın yanı sıra tiner de uygulanabilir ama tiner kimyasal olduğu için sağlık açısından zararlıdır. Fazla tercih dilmemelidir.
  • Çıkan tutkal lekesi kalıntılarından sonra eller soğuk su ile iyice yıkanmalıdır. Elden çıkan tutkallardan sonra kuruma olmaması adına nemlendirici uygulaması yapılmalıdır. Nemlendirici kuruyan ellerin sağlık açısından bakımını yapacak bir ürün olduğu için kaliteli ve doğal olanları kullanılmalıdır.
  • Elden tüm sorun ortadan kalkasıya kadar yukarıdaki adımları tekrarlamak gerekebilir.

Kumaştan Nasıl Çıkar

 

Kurutma ve Ovma

Öncelikli olarak tutkalın kumaş üzerinde kurumasını beklemek gerekmektedir. Sonra yapışan tutkal lekesini çıkarmak için sert bir fırça ya da spatula tarzında bir malzeme kullanılmalıdır. Yalnız bunun kullanımında kumaşa zarar vermemek adına fazla bastırma işlemi yapılmaz. Tutkalın fazla tabakasının çoğunluğu alınmalıdır. Tutkalın kurumasına izin vermek çok önemlidir. Islak iken fırçalama ve ovma yapmak yapışkana artık yayabilir. Bundan dolayı dikkatli olmak gerekir.

Soğuk Su Uygulaması

 

Tutkal lekesi kurumuş ya da yaş olsun öncelikli olarak soğuk suya batırılması gerekir.  Tutkallar genelde su bazlı ürünler olduğundan dolayı soğuk bu anlamda çok işe yarar. Kumaştaki yapışan lekenin çıkması için işe yarayan en önemli detay soğuk sudur. Soğuk suyun içinde 1 gece bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede ertesi gün tutkal lekesi çıkarılması kolay hale gelerek yumuşar.

Çamaşır Deterjanı

 

Tutkal lekesi olan kıyafetler 1 gece soğuk suyun içinde bekletildikten sonra ertesi gün çıkartılır. Bu kıyafetin üzerine sıvı çamaşır deterjanı uygulaması yapılır. Özellikle ön yıkamalarda kullanılan deterjanlar tercih edilmelidir. Ayrıca Persil’in sıvı çamaşırı deterjanı bu anlamda fayda sağlayacaktır. Çünkü bu deterjan güçlü ve hızlı şekilde leke çıkarır. Yalnız deterjan kullanma konusunda dikkatli olunması gerekir. Kumaş etiketi ile deterjanın uyumlu olduğundan ve deterjanın en doğru şekilde kullandığından emin olmak gerekir. Doğru deterjanın kullanılmasından sonra kumaşa nüfuz ettiğinden emin olmak için hafifçe şekilde ovma yapılması gerekir. Gerekirse çamaşır deterjanı döküldükten ve ovma işlemi yapıldıktan sonra bu şekilde bekletilir. Ardından kumaşa uygun şekilde soğuk su ile durulanır.

Normal Yıkama Uygulaması

 

Tüm işlemler bittikten sonra tek yapması gereken kıyafetleri çamaşır makinesinde tercihen sıcaktan daha sıcak bir ortamda (30 derece gibi) çamaşır deterjanı ekleyerek yıkamak olacaktır. Yıkanan çamaşırlar doğal kuruma yöntemi ile kurutulması gerekir. Doğal kurutma lekenin kıyafet üzerinde kalmasının da önüne geçecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.